Ronny Bakker (ZEC) schiet nog altijd met scherp

De honger naar meer doelpunten is zelfs in de nadagen van zijn carrière nog steeds niet gestild en schiet nog steeds met scherp In de wedstrijd tegen VVT, die zaterdag met 1-0 werd gewonnen, bereikte Ronny Bakker van het Zandeweerster ZEC een bijzondere mijlpaal en dus vond EemsmondSport het tijd worden voor een portret van de aanvaller die tegenwoordig in Usquert woont.

Bakker kun je met recht een spits noemen met een neusje voor de goal. In zijn voetballoopbaan heeft hij, volgens de voetbalstatistieken, inmiddels 225 keer in competitieverband gescoord, was het 35 keer raak in een bekerwedstrijd, vielen er 45 treffers van zijn voet in een oefenduel en was hij 5 keer succesvol in de nacompetitie. Zelf zegt de goalgetter dat hij al meer competitietreffers heeft gemaakt. ‘Ik denk zelfs dat ik de 250 ben gepasseerd’, aldus de Usquerder.

Het zijn heel wat clubs die de afgelopen jaren met de trefzekerheid van de 34-jarige te maken hebben gekregen. Eigenlijk te veel om op te noemen, maar er zit een flink aantal van naam tussen. Zoals er ook veel trainers de revue zijn gepasseerd. Bij ZEC waren dat Lucas van der Tuin, Rieks Timans, Bert Knapper, Krijno Bos, Glenn Muskiet, Wout Kluin, Gerard Heun, Douwe Maat en Antonie Argus. Laatstgenoemde is momenteel de eindverantwoordelijke bij de Zandeweersters.

In zijn Roodeschoolster periode kreeg hij te maken met Jacob Lubben, Jan Postma en Klaas van der Ploeg. Van wie hij het meest heeft opgestoken weet Bakker niet maar bij Van der Ploeg had hij altijd wel een goed gevoel.

Bij twee verenigingen zullen ze met bijzonder weinig plezier aan de spits Ronny Bakker terugdenken. In alle duels tegen het stad-Groninger VVK maakte hij dertien goals en ook Stedum (10) kreeg er de nodige om de oren. Zijn allereerste treffers (2) maakte hij tijdens het seizoen 1999/2000 in een met 3-5 gewonnen uitwedstrijd tegen Veendam 1894.

‘Christian Vieri’, zoals hij ook wel gekscherend wordt genoemd, begon zijn voetballoopbaan in Zandeweer waar hij voor ZEC in de loop der jaren ook de meeste goals (133) wist te scoren. De spits debuteerde in het seizoen 98/99 onder Lucas van der Tuin. Bakker was 14 en werd dat seizoen 15, speelde nog in de jeugd en mocht ‘s middags mee als wissel van het eerste elftal. Een seizoen later was hij al vaste keus geworden.

Bakker: ‘Mijn bijnaam kreeg ik toen we een keer met wat vrienden aan het ballen waren. En welke bijnaam we moesten hebben op Voetbalnoord. Ik meende dat Klaas ten Hove met de naam Vieri kwam. Sterk, lui en sterk richting de goal denk ik.’

Na enkele jaren verkaste Bakker richting Roodeschool om voor Corenos te gaan spelen, dat toen in de 3e Klasse uitkwam. ‘Wij speelden met ZEC in de 6e Klasse. Daar voelde ik me te goed voor. Ik wilde hogerop’, verklaart hij de overstap.

De rasaanvaller groeide uit tot een geducht tegenstander, die het doel gemakkelijk kon vinden. Op de vraag hoe hij zichzelf zou typeren, antwoordt Bakker: ‘Ik heb het aan Pascal Koolhof gevraagd. Hij noemde mij oersterk, lui, scherp richting de goal, niet erg technisch en een spit die pas op latere leeftijd wat goals met de kop wist te maken.’

Volgens buitenstaanders was hij niet alleen dat, maar ook een lastige en moeilijk te sturen voetballer. Bakker: ‘Dat valt wel mee hoor. Om mee te spelen ben ik nooit een lastig persoon geweest. En om tegen te spelen? Tja, dat was hun probleem. Je bent niet voor niets spits. Dan moet je nergens voor terugdeinzen.’

In het seizoen 2006/2007 keerde Bakker terug op het oude nest en zou vervolgens vijf competities lang het groen met wit dragen. Daarna lonkte het avontuur opnieuw en werd het shirt van ZEC vervangen door het geelzwart van Poolster uit Spijk, waarvoor hij drie jaar uitkwam en maar liefst 61 keer raak wist te schieten of te koppen. Hij kijkt met veel plezier op de tijd terug dat hij onder de trainers Jur Smit en Guus Zantinga ‘diende.’

Het is overigens een van de twee clubs waar hij de topschuttersbokaal in de wacht wist te slepen. Dat lukte hem behalve bij Poolster namelijk ook bij ZEC. Bakker: ‘Bij mijn weten ben ik de eerste die de bokaal twee keer op rij heeft gewonnen bij twee clubs en in twee verschillende klassen.’ Beide verenigingen vertonen overigens nog wat overeenkomsten, want Bakker promoveerde er niet alleen, maar kreeg er ook met degradatie te maken.

Over de verhuizing naar Spijk zegt Bakker: ‘Ik wilde nog een niveau hoger te spelen. Bij ZEC zouden we niet beter worden dan het seizoen ervoor en Poolster had me al drie seizoen op rij gebeld met de vraag of ik daar niet zou willen spelen. Het laatste jaar kwam dat vooral door toedoen van Dennis van Dijk. Dankzij hem heb ik toen de knoop doorgehakt en ben ik naar Spijk gekomen.’

Na zijn periode op het sportpark Oldencate streek Bakker opnieuw neer in Zandeweer. Het gereis van en naar Spijk werd hem teveel en omdat hij door zijn werk niet bij Corenos kon trainen, was de keuze voor ZEC vrij simpel. Daar kwam nog bij dat hij vaak in Zandeweer was te vinden en er zijn familie en vrienden had.

Inmiddels maakt Bakker alweer vier jaar deel uit van de hoofdmacht en heeft de teller zaterdag op 52 heeft laten zetten, waarvan 11 doelpunten in de lopende competitie. Je zou kunnen zeggen dat hij in de nadagen van zijn carrière zit en dat de snelheid en behendigheid wel wat minder worden.

Dus duikt de vraag op hoe lang hij nog wil blijven voetballen. Even is er een aarzeling, maar dan komt er toch een antwoord. Hij zegt geen idee te hebben, maar af en toe wel eens met de gedachte loopt dat het niet lang meer zal duren dat hij de voetbalschoenen in de wilgen hangt. Wat hij aansluitend gaat doen, blijft onzeker. ‘Ik heb daar eigenlijk nog niet over nagedacht’, aldus Bakker.

Zover is het nog niet en zullen veel verdedigers nog wel even moeten vrezen als daar ineens Ronny Bakker opduikt, hen probeert te dollen om vervolgens het middelpunt van vreugde-uitbarstingen zal zijn. Ook al ben je niet meer de rapste en technisch wat minder begaafd, scoren blijft leuk. In welke tak van sport en op welke leeftijd dan ook (foto: Harry de Groot, Spijk).

No Replies to "Ronny Bakker (ZEC) schiet nog altijd met scherp"