Holwierde heeft titel in 4D voor het grijpen

Holwierde heeft de lastige thuiswedstrijd tegen FC LEO met 3-2 weten te winnen. Eenvoudig kwam de zege op de Leensters niet tot stand. Sterker nog, ver in blessuretijd leken de gasten zelfs een punt te pakken. Die hadden de bezoekers wel verdiend. Ze bleven echter met lege handen achter na een stevige en uiterst amusante confrontatie tussen twee ploegen die wel wilden voetballen en elkaar ook de ruimte daartoe boden.

In het team van trainer Erwin Molog ontbrak de geblesseerde Rick Schuttenbeld, maar ging bij Holwierde de aandacht veel meer uit naar Rowan Rozema, de topschutter van de 4e Klasse D. Zijn collega Eddy Tuik miste de geblesseerden Kevin Hommes en Thijs Stoppels.

Resultaten in het verleden behaald geven geen garanties voor de toekomst, maar het uitgangspunt voor de wedstrijd op het sportpark Katmis was beladen genoeg om een spektakelstuk te verwachten. Beide elftallen hadden vorig weekend flink uitgehaald en in het voordeel van Holwierde sprak ook nog eens dat men in Leens met 1-4 had weten te winnen.

De wedstrijd was amper twee minuten oud toen het scorebord al in beweging gebracht kon worden. Een steekbal tussendoor kwam bij Leenster Peter Kolkena terecht. Hij bleef beheerst en mikte het leer langs doelman Wouter Kingma: 0-1. Een prima opsteker voor de Marnebewoners, die alle belang bij een overwinning hadden. En dat niet alleen vanwege de enige nog openstaande periodetitel.

De vreugde over de treffer duurde slechts 120 seconden. Aanvoerder Yirsan Bouman stuurde de watervlugge Jurrely Torbed op avontuur, die zich met een handige beweging van doelman Marco Wichers ontdeed en vervolgens de gelijkmaker liet aantekenen: 1-1.

Enkele minuten later mocht de goalie van geluk spreken dat een schot van Bouman via de paal en zijn rug over de achterlijn verdween. Het bleek uitstel te zijn, want in de 11e minuut was het andermaal raak toen de bal vanaf rechts voor het Leenster doel werd gepompt en de hele verdediging van de oranjehemden niet op de aanwezigheid van Ryan Semmens had gerekend. Hij kon geheel vrijstaand raak koppen: 2-1.

Teun Westerhuis had het duel al vroegtijdig in het slot kunnen gooien als hij nummer drie voor Holwierde had gemaakt, maar op nog geen vijf meter van het doel van FC LEO kon hij de bal niet voldoende richting en vaart meegeven.

Het was eigenlijk vreemd om te zien dat FC LEO gemakkelijker voetbalde en combinerend beter uit de verf kwam, terwijl Holwierde meer energie in het voetbalgevecht moest steken en vooral op de snelheid van Torbed rekende. Die leek na iets meer dan een half uur te veel energie te hebben verspeeld, want de aanvaller liet zich steeds verder op het middenveld terugzakken. Na het duel vertelde hij dat dit geen vermoeidheid was geweest, maar omdat een bal hem op de edele delen had geraakt. ‘Daar had ik behoorlijk last van’, aldus de spits.

Het duel golfde op en neer en terwijl het veld gladder was geworden als gevolg van een regenbui, wist FC LEO de achterstand weg te poetsen. De verdediging van Holwierde stond tot twee keer toe verkeerd toen de bal uiteindelijk in het strafschopgebied werd gepompt en Rowan Rozema zijn hoofd tegen het speeltuig plantte om op die manier voor 2-2 te zorgen. Niet veel later sprong hij opnieuw als hoogste, maar nu wist Kingma de kopbal eenvoudig op te pakken.

Na de doelwisseling probeerde Holwierde de teugels aan te trekken, maar was er in eerste instantie aandacht voor doelman Wichers, die in botsing kwam met Peter Bouwsema en even naar lucht hapte. De goalie kon verder en moest al zijn kunnen tonen op twee kanonskogels van Christian van den Broek en een venijnige poging van Torbed. Aan de andere kant gleed Rozema langs een voorzet van Remco van der Klei.

Beide teams bleven vol voor de winst gaan en het was Holwierde dat na 66 minuten opnieuw raak wist te schieten. Torbed was er andermaal tussenuit geknepen, maar kreeg verdediger Justin Poort in zijn nek. De Leenster liet zich echter te gemakkelijk aan de kant zetten en Torbed was scherp genoeg om de gastheren weer op voorsprong te zetten: 3-2.

FC LEO moest opnieuw in de achtervolging. Het arsenaal wissels werd aangesproken, terwijl bij Torbed het licht langzaam uit ging. Bij een poging de bal over de zijlijn te jagen, vergaloppeerde hij zich en schoot het leer over de achterlijn en schonk FC LEO zo een corner. Er vloeide echter geen bloed uit voort. Nadat Bouman op goalie Wichers was gestrand en Van den Broek opnieuw een hard schot prima gepareerd zag worden, begon de tijd te dringen voor de gasten.

Verliezen was geen optie en dus werd er nog meer druk naar voren gezet. Dat leidde soms tot grote ruimtes in de verdediging, maar bij Holwierde waren de scherpe kantjes er wel een beetje af. In een soort van slotoffensief probeerden de Leensters hun opponent tot overgave te dwingen en dat leek ze ver in blessuretijd zowaar te lukken toen de bal vanaf links voor het doel van Kingma werd gelepeld. De ingelopen Peter Kolkena reageerde sneller dan de goalie en tilde de bal over de doellijn.

Alles wat FC LEO een warm hart toedroeg, stond te juichen maar moest het feestje al snel staken omdat leidsman Traa de treffer afkeurde. Kolkena zou met gestrekt been op Kingma zijn afgekomen. Vanuit zijn positie had de fluitist dat nooit kunnen waarnemen en de verontwaardiging was dan ook groot. De onpartijdige liet zich echter niet ompraten. Dat deed hij ook niet toen FC LEO een strafschop claimde omdat Bouman binnen de zestienmeter een zwieper had uitgedeeld. Holwierde kwam er mee weg en kon na bijna 97 minuten de armen in de lucht steken.

In Holwierde dromen ze al een poosje van het kampioenschap in de 4e Klasse D. Hoewel coach Eddy Tuik de boot lang heeft afgehouden, kan ook hij er nu niet meer onderuit. Na de winst op FC LEO en het verlies van Poolster bij laagvlieger Corenos (2-0) moet het wel heel raar lopen willen de Katmisbewoners niet promoveren. De ploeg die het hele seizoen de ranglijst heeft aangevoerd, af en toe een misstap maakte en de concurrentie dat vervolgens ok zag doen, lijkt klaar voor het ritje op de platte kar.

‘Dit was geen eenvoudig klusje, maar dat wisten we op voorhand. FC LEO is een goede ploeg. Nadat we achter kwamen te staan hebben we de rust bewaard en de zaken goed opgepakt. Het was ons geluk dat we snel langszij wisten te komen. Voor de rust vond ik hen beter, na de thee hadden wij wat meer controle. Met een gelijkspel had ik ook wel kunnen leven, maar ik ben blij dat het niet zo ver is gekomen’, aldus Eddy Tuik.

Voor oefenmeester Erwin Molog waren de druiven zuur. ‘Een gelijkspel zou terecht zijn geweest. Ik vond ons een flink deel van de wedstrijd beter voetballen. Daarnaast ben ik van mening dat ons een glaszuiver doelpunt wordt afgenomen en had de bal ook nog eens op de stip gemoeten na die overtreding van Bouman. Het is jammer dat we de tegengoals te gemakkelijk om de oren hebben gekregen. We gaan ons best doen om zo hoog mogelijk te eindigen en richten ons tevens op de derde periodetitel. Daarvoor hebben we alles nog in eigen hand.’

* Holwierde – FC LEO 3-2 (2-2). Peter Kolkena 0-1; Jurrely Torbed 1-1; Ryan Semmens 2-1; Rowan Rozema 2-2; Jurrely Torbed 3-2.

No Replies to "Holwierde heeft titel in 4D voor het grijpen"