Eemsmond Runners lopen OranjeRun

Vier lopers van Eemsmond Runners uit Uithuizermeeden waren vrijdag in Oldehove. Daar is Koningsdag al jarenlang het toneel van de OranjeRun, een hardloopevenement over vijf of tien kilometer of tien Engelse Mijlen (16,1 kilometer). Op die laatste afstand liep Roelof Berends uit Oudeschip naar de tweede plaats.

‘Het ging nog niet zo soepel, maar ik ben wel tevreden’, vertelde Berends die kampte met de naweeën van zijn recente marathon in Rotterdam. ‘]Het goede gevoel was voor hem belangrijker dan de tweede plek. Posities zijn volgens Berends nooit het belangrijkst. ‘Een paar geduchte concurrenten in de categorie mannen zestigplus waren afwezig en bovendien loopt de een nu eenmaal sneller dan de ander. Maar iedereen levert toch een prestatie en daar gaat het om.’

Het is een opvatting die ongetwijfeld de organisatoren aanspreekt. De OranjeRun is het product van een stichting die mensen in beweging wil brengen en die de bekendheid wil bevorderen van het Nationaal Landschap Middag-Humsterland, het oudste cltuurlandschap van Europa. Dat lukt goed, getuige de woorden van Anneke Krijger uit Uithuizermeeden, die gelijkop liep met Gerben Feenstra uit Zandeweer. ‘Het is een mooie route. Twee keer door Ezinge en een prachtig oud landschap. Al had ik daar tegen het einde niet zo heel veel oog meer voor.’

Ongeveer honderd lopers verkozen vrijdag, in de door veel publiek bekeken tiende editie van de loop, de tien Engelse Mijlen. Voor ambitieuze hardlopers markeert de OranjeRun vaak het einde van de lange afstanden die ze lopen in het voorseizoen. Het wordt daarna wat warmer en dat is de periode om te vlammen op kortere afstanden, waaronder de vijf en de tien kilometers van het Ommelander Loopcircuit.

Erik Bakker uit Uithuizermeeden koos voor de tien kilometer. Hij was uit op een persoonlijk record maar tussen ruim zestig deelnemers bleef hij in een goed opgebouwde race voor de tweede achtereenvolgende keer steken op een eerder gelopen tijd. Geen onmiddellijk succes dus, maar voldoende basis voor een goed vervolg later in het seizoen.

No Replies to "Eemsmond Runners lopen OranjeRun"