Poolster periodekampioen ondanks nederlaag

Poolster is er in geslaagd om zich te verzekeren van een plek in de nacompetitie. Ondanks een 2-0 nederlaag bij Corenos konden er toch handen geschud worden omdat de geelzwarten de tweede periodetitel hadden weten te pakken. Het Sauwerder SIOS, de enige concurrent in de strijd om die tussentijdse titel, ging namelijk met 2-1 onderuit bij De Fivel.

Bij zowel Poolster als gastheer ontbraken er wat mensen op het appél. Een van de belangrijkste afwezigen bij de gasten was Jeroen de Groot. Hij zit een schorsing van vijf wedstrijden uit na een elleboogstoot in het verloren duel met GEO. Overigens stond Simon Dijkman in Roodeschool onder de lat. Hij verving Rody Bos, die het vorige week niet eens was over het feit dat coach Danhof hem toen op de bank wilde zetten. Bos trok volgens de berichten zijn conclusies en zal als doelman van de vierdeklasser waarschijnlijk wel op een totaal van negentien wedstrijden blijven steken.

De ploeg uit Spijk zou ongetwijfeld op eerherstel uit zijn en een overwinning op laagvlieger Corenos zou zeer welkom zijn. Gemakkelijk zou dat niet gaan, want Corenos bevindt zich momenteel op een allesbehalve veilige plek in de ranglijst en heeft de punten veel harder nodig. Goed ‘noaberschap’ bestaat echter niet in het voetbal en dus kon er een echt gevecht verwacht worden. Daarin zou Poolster flink aan de bak moeten om zich de thuisclub van het lijf te houden.

Er leek vrij weinig aan de hand voor de gasten, totdat Anne Jan ten Harkel het in de 25e minuut op zijn heupen kreeg en iedereen zijn hielen liet zien. Hij snelde richting achterlijn en lepelde het speeltuig voor het doel van Poolster. Iedereen wilde iets met de bal doen, maar het was Germen Tamsma die het daadwerkelijk deed en even later de gevierde man was: 1-0.

Een prima opsteker voor de thuisclub, die echter niet op zijn lauweren kon rusten. Ze hebben dit seizoen al eerder op voorsprong gestaan om vervolgens aan het einde van de rit toch nog met lege handen achter te blijven. De boodschap van Arie Duinkerken, tot aan het eind van dit seizoen de verantwoordelijke man na het vroegtijdige vertrek van trainer Peter Ernst, was dan ook om vooruit te blijven voetballen. Verdedigen is namelijk niet het sterkste punt van de Roodschoulsters.

Erg veel gevaar had Corenos echter niet te duchten van Poolster. De Spieksters probeerden het wel maar wisten de defensie van hun opponent niet echt in verlegenheid te brengen. Het duurde tot vlak voor de pauze alvorens doelman Sven Knot een keer in actie moest komen.
Corenos was voor de pauze de betere ploeg geweest en ging dan ook met een terechte voorsprong aan de thee. De verwachting was dat Poolster na de doelwisseling meer gas zou geven om een dreigende nederlaag te voorkomen, maar ook nu won de fysieke kracht het van het voetbalvernuft.

Na driekwart wedstrijd leek het duel te zijn beslist toen Ten Harkel er opnieuw een sprint tegenaan gooide en Marcel Dijkstra bereid vond om als afstoffer te fungeren: 2-0. Poolster kwam nog wel dicht bij de aansluitingstreffer nadat Danny Wiersum het doel van Corenos onder vuur had genomen. Sven Knot maakte de inzet echter knap onschadelijk.

Uiteindelijk wisten de gastheren de overwinning binnen te slepen en die was niet alleen nuttig, maar ook verdiend. Arie Duinkerken: ‘Wij weten op voorhand dat Poolster de beter voetballende ploeg heeft. Wij kunnen daar alleen maar een portie vechtlust tegenover zetten en dat hebben we gedaan. Het is alleen jammer dat De Fivel van SIOS heeft gewonnen. We schieten dus weinig op met deze zege.’

Corenos speelt zaterdag tegen De Fivel en in Roodeschool hoopt men dat SV De Heracliden dinsdag zijn sportieve plicht vervult tijdens het thuisduel tegen de ploeg uit Zeerijp. ‘Dan is er tenminste nog een mogelijkheid om wat te klimmen in de ranglijst’, aldus Duinkerken.
Coach Jaap Danhof van Poolster was blij met het in de wacht slepen van de tweede periode en wilde aan de nederlaag tegen Corenos niet veel woorden vuil maken. ‘We zitten in een wat mindere fase. Dat soort dingen gebeuren nou eenmaal, daar moet je niet te zwaar aan tillen. We hebben ook een hele goeie periode gehad en die heeft ons een plek in de nacompetitie opgeleverd. Daar moeten we ons op focussen.’

De opzet van de nacompetitie is dit jaar anders, dus is het voor Poolster belangrijk om de tweede plaats in de eindrangschikking vast te houden omdat men dan voor de eerste ronde van de nacompetitie wordt vrijgeloot. Er liggen echter kapers voor de kust zoals bijvoorbeeld SV De Heracliden, FC LEO en SJS en dus blijft ook het slot van de competitie in 4D ongemeen spannend.

* Corenos – Poolster 2-0 (1-0). Germen Tamsma 1-0; Marcel Dijkstra 2-0.

No Replies to "Poolster periodekampioen ondanks nederlaag"