Broer en zus Hofman succesvol in Hamburg

Loopgroep Artemis uit Winsum was zondag tijdens de Haspa Hamburg Marathon vertegenwoordigd door Willem en Elizabeth Hofman uit Winsum. Broer en zus brachten het er bij de oosterburen goed van af.

De uitstekend georganiseerde marathon kende, naast 14.250 deelnemers, veel sfeer en veel enthousiast publiek langs het parcours. Het weer was de atleten in het begin goed gezind. De snel stijgende temperatuur en het geaccidenteerde parcours met veel vals plat vergde het nodige van de lopers. Het plan van Willem Hofman was om zijn beste tijd op deze afstand, te weten 3.55.48 uur vorig jaar april gelopen in Rotterdam, te verbeteren. Halverwege, met een doorkomst na 1.50.36 uur, leek deze opzet ook te slagen.

Maar zoals zo vaak speelt het tweede gedeelte van een marathon voor scherprechter. Zijn tussentijden gingen rap omhoog en met een verval van 22.42 minuten in het tweede gedeelte finishte hij in zijn derde marathon in een overigens keurige tijd van 4.03.54 uur. Deze tijd was goed voor een 658e plaats bij de mannen 40 in een veld van 1141 deelnemers.

Zus Elizabeth, voor het eerst aan de start van een marathon, liep een zeer constante wedstrijd. Zij noteerde halverwege een tijd van 2.22.46 uur en met een verval van slechts 8.48 minuten in het tweede gedeelte werd voor haar als 317e bij de vrouwen 40 een eindtijd van 4.54.20 uur genoteerd. In deze categorie finishten 387 vrouwen. De marathon werd zowel bij de mannen als bij de vrouwen gewonnen door Afrikaanse atleten.

In de op Koningsdag gehouden Oranjerun in Oldehove behaalde Simone Binnema uit Eenrum een verdienstelijke tweede plaats bij de vrouwen 50. De tiende editie van deze run, de derde loop in een serie van tien wedstrijden van het Loopcircuit Noord-Groningen, kende met totaal 270 deelnemers op de 5, de 10 en de 16,1 kilometer een goede bezetting. Het was prima loopweer. De routes volgden het prachtige open eeuwenoude nationale landschap Middag Humsterland.

Op de hoofdafstand de tien Engelse mijlen stonden vijf Artemissers aan de start. Simone Binnema was hiervan de snelste. Zij behaalde met een tijd van 1.14.28 uur een keurige tweede plaats bij de vrouwen 50. De wedstrijd in deze categorie werd net als vorig jaar met overmacht gewonnen door Christien Koning uit Groningen in 1.10.00 uur. Wim Ammeraal uit Leens werd bij de mannen 50 keurig 10e in 1.15.57 uur.

De stad-Groninger Bert Hulsing vertoont een stijgende vorm en eindigde met een tijd van 1.34.35 uur netjes als 13e bij de mannen 60. Eilana Maring uit Winsum liep haar eerste 16,1 kilometer onder de vlag van Artemis. Zij werd hierbij gesteund door dorpsgenote Grietje Dijkmans. Met tijden van 1.42.30 en 1.42.32 klasseerden ze zich als 9e en 10e bij de vrouwen 50.

De wedstrijd bij de mannen werd gewonnen door Jan Stuursma uit Sappemeer in 54.58 minuten. Hij werd op slechts 4 seconden gevolgd door Ben Stellingwerf uit Bedum. De run kende met dank aan de organisatie een prima verloop. Speaker Gerard van Alteren, die de zieke Harm Noor verving, kweet zich uitstekend van zijn taak.

Het zinde Janneke Cazemier uit Warffum allerminst dat ze zondag 22 april door de warmte halverwege moest opgeven in de Enschede Marathon. Dus zocht ze voor haar 90e marathon naarstig naar een alternatief. Die werd gevonden in Almere waar op Koningsdag een wel zeer kleinschalige Mollen Marathon werd gehouden. De organisatie was in handen van de Marathonclub de Mollen onder aanvoering van Ben Mol.

De Warffumse zat samen met deze Ben Mol in het Nederlands Ultra team. Beiden vertegenwoordigden ons land in 2005 op het Europees en Wereldkampioenschap 24 uur loop in Oostenrijk. Het volledig verharde parcours in en om Almere bestond uit een aanloop van 2 kilometer en zeven ronden van 5,7 kilometer langs de Oostvaarderplassen.

Deze marathon was zelfvoorzienend. Dat wil zeggen dat er geen kleedkamer, geen douche, geen toilet en geen verzorging aanwezig was. Na elk rondje kwamen de deelnemers langs de parkeerplaats. Janneke Cazemier eindigde van de totaal vier deelnemers als eerste overall in 4.48.03 uur.

Donderdagavond werd in Kollum de 17e editie van de Kollummerkatloop met keuze uit de afstanden 13,8 en 6,4 kilometer gehouden. De organisatie was in handen van de Rotaryclub Lauwersland en de s.v. Friesland onder aanvoering van Jan Kooistra.

Voor beide afstanden stonden totaal 219 lopers aan de start. Het was aangenaam loopweer. Het parcours van de langste afstand bracht de lopers vanuit het centrum van Kollum naar het mooie buitengebied ten oosten van dit dorp en door het dorp Burum. Gerard Bekkering uit Uithuizen nam deel aan de 13,8 kilometer. De Uithuizer benadert geleidelijk aan weer zijn oude vorm en met een tijd van 1.09.10 uur werd hij keurig 31e in een veld van 75 mannen.

No Replies to "Broer en zus Hofman succesvol in Hamburg"