SGV trekt zich terug, Holwierde kampioen

Bij Holwierde kan men voor het tweede opeenvolgende jaar een feestje gaan bouwen. Het Schildwolder SGV heeft zich deze week namelijk uit de competitie van de 4e Klasse D teruggetrokken. Daardoor is het kampioenschap en de daarbij behorende promotie naar de derde klasse iets eerder bewerkstelligd dan men zelf in Holwierde voor mogelijk had gehouden.

Bij SGV zag men er geen heil meer in om de competitie vol te maken. Je kunt je afvragen waarom de stekker er zo vlak voor het einde van de competitie wordt uitgetrokken. Volgens voorzitter Herman Schoenmaker is het een mix van gebeurtenissen die het bestuur tot deze maatregel hebben aangezet. ‘We worden door de omstandigheden gedwongen. Er zijn jongens met langdurige blessures. Die kunnen we eigenlijk niet missen. We dachten dat gemis in eerste instantie op te kunnen vangen door spelers uit andere teams te halen, maar op den duur was dat ook geen optie meer. Na de winterstop kwamen we ook getalsmatig in de problemen omdat bij andere teams jongens wegvielen, niet iedereen meer in het eerste wilde spelen of het niveau gewoon niet aankon.’

Toen eenmaal duidelijk werd dat er voor de uitwedstrijd tegen FC LEO maar zeven spelers op de been gebracht konden worden en er van onderaf ook allerlei problemen opdoken, kwam alles in een stroomversnelling terecht. Schoenmaker: ‘Op den duur moet je, hoe onsympathiek het ook lijkt, de knoop durven doorhakken. Anders gaat er nog meer kapot dan alleen het eerste elftal.’

De preses zegt zwaar aangeslagen te zijn en zich terdege te beseffen wat een en ander inhoudt voor de overige verenigingen. ‘Hier is niemand blij mee. Dit is voor iedereen het meest slechte besluit dat je kunt nemen, maar wat moeten we anders. Ik vind het ontzettend zuur voor de andere clubs in onze klasse en ik weet dat men kritiek op ons zal hebben. Ik kan het helaas niet mooier maken dan het is.’

De Schildwolder bestuurders gaan nu bekijken hoe het verder moet. ‘Het is allemaal erg onzeker wat de overgebleven spelers gaan doen. Ik hoop dat we volgend seizoen in de vijfde klasse terug kunnen keren, maar op dit moment durf ik daar geen definitief antwoord op te geven’, aldus Schoenmaker.

Het terugtrekken van SGV zal hier en daar met gemengde gevoelens zijn ontvangen. Behalve bij Holwierde. De ploeg van trainer Eddy Tuik had nog geen minuut tegen de Schildwolders gespeeld, dus hebben de Katmisbewoners geen last van puntenaftrek.

Er worden wel heel wat andere teams in het verhaal meegezogen. Het elftal dat het hardst wordt getroffen is Poolster. Met twee overwinningen (9-1 en 0-4) moeten de Spijksters maar liefst zes punten inleveren. Een en ander heeft overigens, volgens coach Jaap Danhof van Poolster, geen gevolgen voor de periodetitel die de geelzwarten hebben veroverd. Daarmee blijft men in ieder geval van nacompetitievoetbal verzekerd. Iets minder gerust zullen teams als bijvoorbeeld Corenos, GEO, Middelstum, De Fivel en Stedum zijn. Zij bevinden zich in de gevarenzone en zullen alle zeilen moeten bijzetten om het hoofd boven water te houden.

Hoe dan ook, Holwierde zou zonder de ingreep van het SGV-bestuur ook op eigen kracht wel kampioen zijn geworden. Nadat de club in 2011/2012 uit de eerste klasse verdween, moest men vanuit de vijfde klasse weer op zien te krabbelen. Ras-Holwierder Eddy Tuik nam het stokje over van Dick van Streun en loodste zijn ploeg na vier seizoenen, via de nacompetitie, richting de vierde klasse. En nu is het Tuik en zijn mannen dus opnieuw gelukt om te promoveren.

Het keurkorps van Tuik heeft zich dit seizoen de meest constante ploeg getoond en van de gedoodverfde titelkandidaten het minst vaak een slippertje gemaakt. Tuik is terecht trots op zijn ploeg. Het is dan ook een prestatie van formaat die men heeft geleverd.

Na de uitwedstrijd tegen Westerlee zal Holwierde in de eigen kantine alvast een voorschot nemen op de feestelijkheden. Op zaterdag 12 mei wordt het kampioenschap, na de thuiswedstrijd tegen Stedum, uitbundig gevierd en van een officieel tintje voorzien.

No Replies to "SGV trekt zich terug, Holwierde kampioen"