Motorisch geweld op ijsbaan Westeremden

Het is een jubileum en toch ook weer niet. Feit is dat Westeremden aan het eind van deze week terug kan kijken op een halve eeuw baansport. De Stichting Baansport Westeremden (SBW) staat ook deze dagen weer garant voor spectaculaire grasbaanraces waarbij leeftijd geen rol speelt. Van vijf- en zesjarigen tot gelouterde senioren. Ze stonden op Hemelvaartsdag allemaal aan de start op de kleibaan die er perfect bij lag.

Even was er de vrees dat de weergoden toch nog roet in het eten zouden gooien, maar waar elders de regen met baken uit de hemel was gevallen, bleef het donderdag in Noord-Groningen nagenoeg droog en kon de SBW genoegzaam toekijken hoe de wedstrijden op ijsbaanterrein De Wierde aan de Wierdeweg in Westeremden zich zouden ontvouwen.

Het motorisch geweld begon met de rijders van de VTBM. Voor hen was het de derde wedstrijd. De VTBM kent in totaal maar liefst veertien verschillende klassen waarin om de punten wordt gestreden. De allerjongsten mogen vanaf vijf jaar deelnemen in de klasse Toppers in de dop, waarna zij kunnen doorstromen naar de klasse 50cc.

De 40-plussers die niet tussen de rijders in de Shorttrack-klassen willen rijden, laten zich inschrijven in de Veteranenklasse. Geen 40-plus en je wilt niet in de Shorttrack, dan kom je uit in de VT-klasse. De klasse van bijvoorbeeld Bert Franssens uit Saaksum, die een goede indruk achterliet. ‘Dit is gewoon een geweldige baan’, sprak hij tussen de races door. Het racen zit de familie kennelijk in het bloed, want Franssens senior was al eens de tegenstander van Mans Engel, een van de mensen die in 1968 de motorsport naar Westeremden haalde. De Saaksumer eindigde overigens als tweede in de finale. Hij moest Chris werkman uit Kommerzijl voor zich dulden.

Naast de diverse jeugdklassen kwamen ook de Shorttrack 250cc en 450cc en de damesklassen aan de start. In een van die talentvolle klassen acteerde de 12-jarige Dennis van der Ploeg uit Berlikum. Een gedreven mannetje met een Nederlandse titel op zak die meer wil. De gedrevenheid waarmee hij zijn rondes op de kleibaan reed liet zien dat de jeugdige Fries heel wat in zijn mars heeft. Dat was overigens niet genoeg om de dagzege voor zich op te eisen, want die ging naar Jelmer Naessens uit Tytsjerk. Van der PLoeg viel net buiten het podium.

Het publiek kreeg in ieder geval waar voor zijn geld, want in alle klassen werd felle strijd geleverd. Zelfs de allerkleinsten lieten zich daarbij niet onbetuigd. Waar gehakt wordt vallen spaanders is het gezegde, maar in Westeremden viel het wel mee met de brokken. Op enkele schuivers na deden zich geen vervelende ongevallen voor en was het vooral genieten geblazen.

Zaterdag is het de beurt aan de jeugd- en nationale rijders van de KNMV in de klassen 50cc, 65cc, 85cc, 125cc-jeugd en de nationale klassen Power Girls-Shorttrack 125cc-Shorttrack 250cc en Shorttrack 450cc. Daarnaast maakt ook de specialklasse 125cc jeugd deel uit van het wedstrijdprogramma. Er wordt gestreden om punten voor het Nederlands kampioenschap.

No Replies to "Motorisch geweld op ijsbaan Westeremden"