Stedum pakt punt bij kampioen Holwierde

Holwierde heeft de ‘kampioenswedstrijd’ tegen Stedum niet met een overwinning weten op te fleuren. Het ronduit matige en soms zelfs vervelende treffen met de geelzwarten eindigde in een 1-1 gelijkspel. De gastheren, die de titel al op zak hadden, wisten de eindstreep niet met elf man te halen. Peter Bouwsema kreeg direct rood van de al even matig leidende scheidsrechter Van der Bij uit Leeuwarden.

Alles op het sportpark Katmis ademde het sfeertje dat bij een kampioenswedstrijd hoorde. De aankleding, het vuurwerk, de muziek, alles was aanwezig. Zelfs de kampioen was, mede dankzij het Schildwolder SGV, al bekend. De enige druk die Holwierde zichzelf nog kon opleggen was het afleveren van een goed gespeelde wedstrijd met een dito resultaat, een kampioen waardig. ‘Dat is tenminste wel ons doel. We willen graag aan het thuispubliek laten zien waarom we kampioen zijn geworden’, aldus oefenmeester Eddy Tuik.

Stedum had eveneens een goed resultaat nodig, maar hoefde niet op presentjes te rekenen. ‘Wij moeten een resultaat zien te halen en zullen dat zelf moeten doen’, sprak trainer Wim Nubé voorafgaande aan de wedstrijd.

Het eerste bedrijf bood weinig aanknopingspunten die de bedoelingen van beide oefenmeesters zouden moeten onderstrepen. Stedum leek rustig af te wachten wat de kampioen zou laten zien. Holwierde verstopte zich echter teveel. Er zat weinig beweging en diepte in het spel, terwijl de bal veel te langzaam rond ging om de defensie van Stedum in verlegenheid te brengen.

Veel reden tot opwinding was er niet in het eerste bedrijf, of het moet al de kopbal zijn geweest die Jasper Tillema richting goalie Wouter Kingma van Holwierde afvuurde. De doelman bokste het leer echter naast. Na een kortstondige drinkpauze ploeterden beide teams in een veel te laag tempo voort en was er even een fase waarin Holwierde combinerend goed uit de verf kwam, maar vervolgens verzuimde om er enig rendement uit te halen.

De eerste vijfenveertig minuten waren niet hoogstaand geweest, dus zou het sportieve vuurwerk na de thee moeten komen. Het zal niet Kingma zijn bedoeling geweest dat hij daar een hoofdrol in zou spelen. Bij het uitverdedigen ging hij namelijk lelijk de fout in en zag Diederik Dijk de bal oppikken. Die zag op zijn beurt teamgenoot Jacco Santing vrij staan en liet hem de 0-1 aantekenen.

Een tegenvaller voor de thuisclub, die ook nog eens de pech hadden dat doelpogingen van Ryan Semmens en Jurrely Torbed voor de doellijn werden weggerost. Niet veel later zou het doelpunt alsnog vallen. Torbed werd door Yannick van den Berg van de sokken gelopen en fluitist Van der Bij deponeerde de bal resoluut op de stip. Achmed ‘Mootje’ Mohammed mocht de aanloop nemen en tekende voor 1-1. Meteen daarna werd de gelegenheidsaanvoerder gewisseld. Zijn afscheid als voetballer was een feit. Zijn vervanger heette Andy Lafaille.

Na ruim een uur spelen was daar het incident met Peter Bouwsema en Jasper Tillema in de hoofdrollen. De Stedumer dacht de bal te spelen, maar kreeg zijn opponent op bezoek. Die smeet het lichaam vol in het duel en kwakte Tillema tegen de grond. Ook nu twijfelde Van der Bij geen moment. Waar hij soms dingen zag die er niet waren of zaken over het hoofd zag die iedereen kon constateren, kende hij nu geen genade. Hij stuurde de zondaar van het veld en dus moest Holwierde met tien man verder.

De verwachting was dat Stedum nu wel zou aanzetten, in de hoop om alsnog een overwinning uit het vuur te slepen. De echte overtuiging ontbrak echter en de betere kansen waren notabene voor Holwierde. Een kopbal van Christian van der Broek verdween rakelings over de deklat en na een voorzet van Robbie ten Hove kopte Robert Veenhuis van dichtbij langs de verkeerde kant van de paal.

Uiteindelijk werd de strijdbijl begraven bij de 1-1 stand. Al is dat een groot woord, want nadat het laatste fluitsignaal had geklonken waren er over en weer nog wat mensen die verhaal wilden halen omdat er gedurende het duel binnen en buiten de lijnen het een en ander was voorgevallen. Het was een smetje op de wedstrijd die niet echt kon boeien. Het feestje dat Holwierde na afloop vierde was er niet minder uitbundig om.

Eddy Tuik wilde niet veel woorden vuil maken aan de wedstrijd. ‘We hebben vandaag niet goed gespeeld, dat moge duidelijk zijn. We hadden het publiek graag een andere wedstrijd voorgeschoteld. Maar goed, een kampioen speelt ook wel eens slechte duels’, zei de oefenmeester. Zijn collega Wim Nubé was minder spraakzaam. ‘We hebben een punt gepakt, laten we het daar maar op houden. Meer wil ik er niet over kwijt, anders ga ik hele vervelende dingen zeggen.’

* Holwierde – Stedum 1-1 (0-0). Jacco Santing 0-1; Achmed Mohammed 1-1 (strafschop).

No Replies to "Stedum pakt punt bij kampioen Holwierde"