FC Groningen wint oefenduel van Omlandia

Tweedeklasser Omlandia heeft zich dinsdagavond dapper geweerd in een oefenduel met eredivisionist FC Groningen. In Ten Boer zagen zo’n 1200 toeschouwers de FC, na een 0-1 ruststand, uiteindelijk met 0-4 winnen. Juninho Bacuna tekende voor twee treffers.

Het treffen stond vooral in het teken van afscheid nemen. Aan de zijde van FC Groningen Yoell van Nieff en Kasper Larsen hun laatste minuten voor de Trots van het Noorden. Daarnaast werden de trainers Ernest Faber en Marcel Groninger uitgezwaaid. Eerste doelman Sergio Padt, die zich net als Bacuna bij de selectie van Oranje heeft gemeld, en de Japanner Ritsu Doan kregen geen speelminuten. Mimoun Mahi kwam vanwege een blessure niet in actie.

Voor de ploeg van scheidend trainer Freddy Strating vormde het duel een leuke aanloop naar de kraker van zaterdag tegen NEC Delfzijl. Het zou dus niet zo raar zijn als de witblauwen zich zouden sparen in de confrontatie met de FC. Dat deden de gastheren echter niet. Sterker nog, Omlandia kreeg in het eerste bedrijf een paar alleraardigste mogelijkheden om de score te openen, maar spits Jeroen Haan wist de bal niet voorbij doelman te frommelen.

Waar Omlandia het scoren naliet, wist FC Groningen de roos wel te treffen. De prima keepende Devon Harmsma had zijn team lang op de been weten te houden, maar capituleerde in de 26e minuut. Juninho Bacuna werd onderweg naaar het Ten Boerster doel gestuit, waarna de bal voor de voeten van de meegelopen Tom van Weert viel: 0-1. Ook na die goal had FC Groningen de nodige moeite om een bres in de goed opgestelde defensie van Omlandia te slaan. Voor de pauze werd er niet meer gescoord omdat Omlandia de linies goed dicht wist te houden.

Waar Omlandia in het eerste bedrijf nog kort op de tegenstander zat, moest men na de hervatting meer ruimte weggeven. De vermoeidheid begon een woordje mee te spreken. Daar had Bacuna kennelijk ook last van, want hij vroeg al snel om een wissel. Zijn verzoek werd echter niet ingewilligd door Faber en die beslissing zou goed uitpakken.

De oefenmeester had wel vijf andere spelers de wei ingestuurd, onder wie Van Nieff en Larsen. Het tempo van de profs lag, net als in de eerste helft, te laag om de thuisclub echt kapot te spelen. Omlandia bleef proberen om aanvoerder Haan succesvol te laten zijn, maar de aanvaller kwam niet tot scoren.

In de 53e minuut probeerde Ajdin Hrustic de Ten Boerster goalie te verschalken, maar ook nu wilde Harmsma van geen wijken weten. Op het schot van afstand dat Hrustic na 67 minuten van zijn voet liet vertrekken, moest hij het antwoord echter schuldig blijven: 0-2.

Tom van de Looi dacht ook een graantje mee te pikken en Kasper Larsen mikte net iets te hoog op een voorzet van Martijn Ploem. Uiteindelijk was het Bacuna die nog twee keer trefzeker zou zijn.

Een voorzet van Amir Absalem kwam met wat geluk bij Bacuna terecht, die het leer net voldoende wist te raken om de bal via de paal langs doelman Jasper Kromdijk, die Harmsma was komen vervangen, te zien hobbelen

Zeven minuten voor het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Siemen Mulder werd goalie Kromdijk opnieuw door Bacuna gepasseerd. Nu viel de bal, na een pass van Hrustic, in de korte hoek. Daarmee kwam de eindstand op 0-4 te staan en daar mocht Omlandia best trots op zijn. De thuisclub had, met name voor de rust, zijn tanden een paar keer laten zien en zocht telkens naar voetballende oplossingen om zich onder de druk van de FC uit te spelen.

Strating liep na afloop met een brede glimlach van het veld. ‘Dit is toch hartstikke mooi? De vereniging verdient een groot compliment voor de organisatie. Het is jammer dat we niet tot scoren zijn gekomen, de mogelijkheden daarvoor waren er wel. Maar goed, deze ervaring neemt niemand ons af.’

Over het duel van zaterdag zei hij: ‘Dat gaat pas een echte wedstrijd worden. Er staat het een en ander op het spel. NEC Delfzijl zal de derde periode willen pakken, maar wij maken ook nog kans op nacompetitievoetbal, dus kan het een interessante confrontatie worden.’

In de 2e Klasse J kan ook de beslissing in de strijd om de titel vallen. Koploper Pelikaan S. speelt namelijk thuis tegen naaste belager SV Bedum, dat de tweede periodetitel op zak heeft. De ploeg uit het Westerkwartier heeft aan een punt voldoende om de kampioensvlag te mogen hijsen. In dat geval vervalt de eerste periode aan de hoogste ploeg in de eindrangschikking zonder een tussentijdse prijs. En daarvoor liggen nog wat kapers op de kust…

* Omlandia – FC Groningen 0-4 (0-1). Tom van Weert 0-1; Ajdin Hrustic 0-2; Bacuna 0-3; Bacuna 0-4. Scheidsrechter: Siemen Mulder

No Replies to "FC Groningen wint oefenduel van Omlandia"