Podium voor Artemissers Houtman en Groothoff

Gonny Houtman (Winsum) heeft tijdens de Run van Gieten een prima prestatie geleverd door met overmacht de 10 kilometer bij de vrouwen 60 op haar naam te schrijven. Deze run is de vijfde loop in een serie van negen wedstrijden van het Rabocup Assen Noord-Drenthe Loopcircuit 2018. In Stedum werd de eveneens uit Winsum afkomstige Aleida Groothoff (Vrouwen 50) derde op de 10 kilometer. 

De deelnemers konden starten op de 6, de 10 en de 21.1 kilometer. De organisatie noteerde totaal 710 deelnemers, waaronder maar liefst 268 scholieren. Het was drukkend weer. De vernieuwde route kende veel vals plat en voerde de lopers vanaf de start op de Brink in het centrum van Gieten onder de N33 door naar Eext om via de onverharde paden met boomwortels in het Zwanenmeerbos en over het schuin aflopende zand langs het Zwanenmeer opnieuw onder de N33 door terug te keren naar de finish op de Brink. Het weer en het zware parcours maakten het de deelnemers niet gemakkelijk.

Gonny Houtman startte op de 10 kilometer bij de vrouwen 60. Ze won deze afstand met overmacht in een gezien de omstandigheden prima tijd van 48.34 minuten. Haar voorsprong op de twee naaste concurrentes bedroeg maar liefst 5.33 minuten respectievelijk 7.01 minuten.
De tien kilometer werd bij de mannen gewonnen door Olfert Molenhuis uit Assen in 32.28 minuten.

De winst bij de vrouwen ging naar Jessica Oosterloo uit Appelscha in 36.33 minuten. Tini Visker bond in haar woonplaats de strijd aan met de 21.1. kilometer. In een veld van zestien deelneemsters behaalde ze een knappe vijfde plaats in 1.54.10 uur. De run kende een prima organisatie en speaker Rolf Huizinga, die de zieke Harm Noor verving, vervulde zijn niet eenvoudige taak naar behoren.

Aleida Groothoff uit Winsum is zaterdagmiddag in Stedum knap derde geworden op de tien kilometer bij de vrouwen 50. De Steemer Omloop, de eerste loop in een serie van zes wedstrijden van het Huis & Hypotheek Ommelander Loopcircuit 2018, telde op de 5 en de 10 kilometer net als vorig jaar 175 deelnemers. De plaatselijke organisatie had een ronde van 5 kilometer in en om Stedum uitgezet die afhankelijk van de te lopen afstand een dan wel twee keer moest worden afgelegd. Nieuw was dat de start en finish op het ijsbaanterrein plaatsvond.

Artemis was met elf leden, te weten zes op de 10 kilometer en vijf op de 5 kilometer, vertegenwoordigd. Aleida Groothoff was de enige Artemis-deelneemster op de 10 kilometer. Ze verdedigde de kleuren van Artemis naar behoren en werd met een tijd van 49.05 minuten keurig derde bij de vrouwen 50. Haar achterstand op de nummers een en twee bedroeg 1.46 minuten en respectievelijk 33 seconden.

Ricardo Damminga (Baflo) werd bij de mannen senioren net als vorig jaar netjes vijfde in 40.27 minuten. Arjen Kwint (Loppersum) noteerde als 10e bij de mannen 40 een tijd van 44.51 minuten. De Leenster Wim Ammeraal sloot zijn wedstrijd bij de mannen 50 als 14e af in 46.17 minuten. Gerard Bekkering (Uithuizen) volgde in dezelfde categorie als 17e in 49.22 minuten. Bert Hulsing (Groningen), eveneens uitkomend bij de mannen 50, klokte 56.12 minuten, goed voor een 25e plaats. De 10 kilometer werd bij de mannen gewonnen door Gerard Vos uit Appingedam in 35.12 minuten. De winst bij de vrouwen ging naar Marieke Koerts uit Amsterdam in 42.56 minuten.

Op de 5 kilometer was Ab Slagter (Uithuizermeeden) de snelste Artemisser in 22.02 minuten. Hij werd hiermee tiende bij de mannen/vrouwen. Deze afstand werd gewonnen door zijn zoon Sjors in 21.03 minuten. Marnix van den Brink (Groningen), terug van een blessure, kwam als 21e binnen na 25.39 minuten. Jeannet Bakema (Loppersum), Ilona Stoepker (Winsum) en Anke Bijma (Sauwerd) volgden met tijden van respectievelijk 31.47, 35.57 en 40.22 minuten als 49e, 57e en 61e.

Een prima start van het Loopcircuit met een uitstekende Stedummer organisatie, gecompleteerd door speaker Jan Kooistra, de onmisbare schakel in dit circuit maar vooral bij nagenoeg alle wedstrijden in Friesland (foto’s: Herman Rinket en Elly Borgman).

No Replies to "Podium voor Artemissers Houtman en Groothoff"