Artemissers waaien uit over Nederland

Het park Brakkenstein in Nijmegen stond zondag geheel in het teken van de 16e Marikenloop voor alleen vrouwen. De organisatie, de stichting Zevenheuvelenloop, had tot zaterdagavond laat diverse maatregelen getroffen vanwege het warme weer. Op het festivalterrein in het park Brakkenstein kon men van diverse activiteiten genieten.

Wat de zon betreft viel het op de wedstrijddag achteraf wel mee. Rond het middaguur nam de bewolking toe en werd het erg benauwd. Rond de start van de 10 kilometer om 14.00 uur begon het te regenen. Voor de loopsters een welkome afkoeling. Artemis was met twee loopsters in Nijmegen aanwezig. Aleida Groothoff (Winsum) startte eerst op de 5 kilometer. Ze legde deze afstand af in 23.34 minuten en behaalde bij de vrouwen 50 een keurige 6e plaats in een veld van 206 deelneemsters. Deze tijd betekende een pr: een verbetering van haar oude toptijd op deze afstand met 2 seconden. Bij de vrouwen overall werd ze op de 5 kilometer in een veld van 2696 deelneemsters knap 72e.

Een uur later ging ze al weer van start op de 10 kilometer, eveneens bij de vrouwen 50. Op deze afstand behaalde ze een uitstekende 5e plaats in 50.11 minuten in een veld van 112 vrouwen. Bij de vrouwen overall werd ze in een veld van 1203 deelneemsters netjes 90e. Gonny Houtman (Winsum) stond op de 10 kilometer bij de vrouwen 65 aan de start. De Winsumse liep een zeer constante wedstrijd met een negatieve split en finishte als zeer goede 2e in een acceptabele tijd van 48.56 minuten in een veld van 11 deelneemsters.

De winnares liep vanaf kilometer twee in haar kielzog, zonder een meter kopwerk te doen om vervolgens vlak voor de finish een eindsprint in te zetten en drie seconden voorsprong te pakken. Kort samengevat was Houtman hier niet blij mee. Desondanks overheerst bij haar tevredenheid want als je op gevorderde leeftijd bij de vrouwen overall in een veld van 1203 deelneemsters nog 62e wordt, heb je het uitstekend gedaan. Een compliment voor de beide Winsumer vrouwen voor de geleverde prestaties is hierbij op zijn plaats. De 7000 deelneemsters hebben de warmte èn de regen later op de middag goed doorstaan. De organisatie kan terugkijken op een zeer geslaagde Marikenloop.

De 28e Leiden Marathon van zondag was de warmste editie ooit. De organisatie had extra maatregelen getroffen in de vorm van meer waterposten, waternevel en extra sportdrank. Op de marathon bleven 160 lopers thuis, waardoor er totaal nog 790 van start gingen. Tijdens de wedstrijden op de diverse afstanden werden er tien lopers onwel.

De route, met start en finish op de Vismarkt in het centrum, passeerde Zoeterwoude, Hazerswoude, Roelofarendsveen en Leiderdorp. Janneke Cazemier (Warffum) was een van de totaal 790 deelnemers, waaronder 139 vrouwen, aan de marathon. Het eerste gedeelte in de zon en met een lichte bries tegen liep ze in 2.19.38 uur. In het tweede gedeelte, afgelegd in 2.31.21 uur, nam de bewolking toe, werd het erg benauwd en begon het te regenen. Met een gezien de weersomstandigheden prima totaaltijd van 4.50.47 uur klasseerde ze zich als 28e bij de vrouwen 45. ‘Mijn doel was om in deze hitte de marathon uit te lopen. Ik ben tevreden met mijn tijd. De verzorging onderweg was prima. Ook dank aan de particulieren voor hun waternevel onderweg. Mijn 93e marathon zit in de knip’, aldus een opgewekte Janneke Cazemier.

Met een eerste plaats voor Jeannet Bakema (Loppersum) op de 3 zeemijlen bij de vrouwen 60 en een vijftal top tien plaatsen op de 6 zeemijlen kwam Artemis zondag in de Reitdiephavenrun in Groningen prima voor de dag. Deze run, georganiseerd door het bewonersorganisatie Reitdiepwijk, is de vierde loop in een serie van tien wedstrijden van het Loopcircuit Noord-Groningen. De deelnemers konden middels een of twee ronden kiezen uit de afstanden 3 zeemijlen (5,56 kilometer) en 6 zeemijlen (11,1 kilometer). Ondanks de hitte stonden er toch nog totaal 170 deelnemers, waaronder 9 Artemissers, aan de start. De start en finish vonden plaats in het winkelgebied bij de haven.

De route voerde onder andere langs de Friesestraatweg. Op de kortste afstand noteerde Grietje Dijkmans (Winsum) een tijd van 34.32 minuten. Jeannet Bakkema (Loppersum) werd bij de vrouwen 60 met overmacht knap eerste in 35.30 minuten. Op de langste afstand finishten Wim Ammeraal (Leens) en Jaap Smith (Baflo) keurig als 7e en 8e bij de mannen 50 in 51.05 minuten respectievelijk 52.13 minuten. Bert Hulsing (Groningen) werd bij de mannen 60 netjes 7e in 1.01.45 uur. Stadgenoot Roelof Olthof werd in dezelfde categorie 11e in 1.05.09 uur. De 1.02.01 uur van Marnix van den Brink (Groningen) betekende een 14e plaats bij de mannen 40.

Bij de vrouwen senioren waren de Winsumers Anna de Munck en Paulien Kuik als 7e en 9e terug te vinden. Hun tijden waren 1.03.26 uur respectievelijk 1.06.07 uur. De 6 zeemijlen werd bij de mannen gewonnen door Gerben Vermij uit Leens in 39.09 minuten. De winst bij de vrouwen ging naar Christien Koning uit Groningen in 48.13 minuten.

Vanuit Gasselte werd zaterdag een runforestrun met keuze uit de afstanden 13, 26 en 43 kilometer georganiseerd. Een runforestrun is een exclusief trailrun evenement in de mooiste natuurgebieden van onder andere Noord-Nederland. Deze trailruns worden gekenmerkt door een relaxte sfeer, oog voor de natuur, kleinschaligheid en een uitstekende organisatie. Steeds meer hardlopers combineren hun wegwedstrijden met deze trails of doen alleen nog aan de trails mee.

Ondanks het warme weer stonden er op de drie afstanden ongeveer 600 lopers aan de start. In het Gasselterveld was een drietal routes uitgezet, bestaande uit nagenoeg volledig onverharde paden zoals een Drents keienpad, smalle padden, ruiterpaden, brede wandelpaden, zand, heide, loof- en naaldbossen, open vlaktes, een aantal pittige kleine heuvels en een groot meer. Artemis kent inmiddels een viertal fervente trailrun lopers, te weten: Hilda Broekhuizen, Bert Schaaphok, Tini Visker (Gieten) en Harm Jan Postmus (Vierhuizen). De laatste twee deden zaterdag mee aan de 26 kilometer-route.

Hoewel het wedstrijdelement bij deze trails minder belangrijk is, wordt er wel een tijdmeting bijgehouden. Een technische storing liet de tijdsregistratie deze keer in de steek. Postmus en Visker klokten zelf 2.45.00 respectievelijk 2.54.00 uur. `Een ware belevenis, niet te vergelijken met een wegwedstrijd. De tijd speelt geen rol. Het genieten van de natuur des te meer. Dit smaakt naar meer. Ik ga proberen meer clubleden hiervoor te interesseren’, aldus de duidelijk enthousiaste Vierhuister.

No Replies to "Artemissers waaien uit over Nederland"