Autocross Winsum, van glad naar superhard

De weersvoorspellingen in aanloop naar de tweede autocrosswedstrijd van AutoSport Groningen leken niet al te best. De provincie Groningen stond in de dagen vooraf in het teken van code oranje voor hevige regenval en onweer maar daarnaast ook voor de wedstrijddag werd er regen aangekondigd.

De organisatie nam vooraf maatregelen om het terrein begaanbaar te houden, en dit was maar goed ook want die voorspelde hoosbuien trokken niet voorbij aan Winsum. Uiteindelijk was het rennerskwartier prima begaanbaar maar de baan was behoorlijk nat te noemen. De organisatie was hier op voorbereid en de heren van de baandienst hebben de gehele morgen hun uiterste best gedaan om de baan wedstrijdklaar te krijgen. Dit lukte hen prima, en de eerste startvlag werd stipt om elf uur gegeven.

De ruim 160 coureurs uit heel Nederland hadden de eerste rondjes nog wat last van de natte toplaag, maar gaande de middag werd de baan weer steeds beter. Alle credits hiervoor gaat naar de baandienst van AutoSport Groningen die er na elke manche weer voor zorgden dat er een strakke baan was voor de coureurs.

Gaandeweg de middag gingen ook de snelheden omhoog en zag men de deelnemers en publiek genieten. In de VrijeStandaard klasse was het de plaatselijke favoriet Hendrikus Alkema uit Sauwerd die zijn wagen eindelijk goed op de baan wist te krijgen en er zelfs met de winst vandoor ging in de finale. Als tweede eindigde William Polling uit Eelde, gevolgd door Patrick Sintebin uit Heerhugowaard.

Het publiek werd in de derde manche nog getrakteerd op een harde crash van Pieter Simon van der Veen in de standaard tot 1950cc klasse. De coureur bleef ongedeerd maar liep aanzienlijke schade op aan zijn wedstrijdwagen en moest daarom de strijd voor deze dag staken. Tijdens de finale in deze klasse werd er hard gestreden, waardoor er een aantal coureurs door de wedstrijdleiding werd gediskwalificeerd. Bovendien hield de technische commissie een controle of alle wagens conform het geldende reglement waren. Dit bleek ook niet het geval, waardoor er veel uitvallers waren in deze klasse. Uiteindelijk ging de eerste prijs richting Friesland. Arnold Timmersma was heer en meester en kwam als eerste over de finish. Lourens Musschenga uit Winsum kreeg uiteindelijk de tweede prijs toebedeeld door de jury en Sikke van der Veen werd derde.

Uiteindelijk konden rijders, publiek en organisatie op een mooie wedstrijddag terugkijken, met natuurlijk enorme waardering voor de baandienst voor geweldig onderhoud aan de baan. Overigens werd de baandienst tijdens de prijsuitreiking op luid applaus van de coureurs getrakteerd. De volgende wedstrijd van AutoSport Groningen is op zaterdag 7 juli, wederom aan de Winsumerstraatweg 4, net buiten Winsum (foto: Menne Tillema).

Finale uitslagen: 
Junioren: 1. Johannes Alma; 2. Manon de Hoop; 3. Kim Kleinsmid; 4. Rick Seelen; 5. Douwe Mulder.
Standaard 1400cc: 1.Dennis Lap; 2. EQ van der Klei / Teitsma; 3. EQ. Houten / de Wit; 4. EQ. van der Laan / van der Laan; 5. Eric Dallinga.
Standaard tot 1950cc: 1. Arnold Timersma; 2. EQ. Bronkema / Musschenga; 3. Sikke van der Veen; 4. EQ. Wiersma / de Haan; 5. EQ. Modderman / Heersma. 
Standaard va. 1950cc: 1. Erwin Hoekstra; 2. Sjouke Hellinga; 3. Mischa Beerlings; 4. Hans Pilon; 5.Johan
Vording; 6. Appie Bakker; 7. Engbert Veenstra; 8. Jelle de Haan; 9. Sven Arkema. 
Vrije Standaard: 1. Hendrikus Alkema; 2. William Polling; 3. Patrick Sintebin; 4. Edze Paulusma; 5. Raymon Kuil.

No Replies to "Autocross Winsum, van glad naar superhard"