Titels en ander eremetaal voor turnsters GAV Unitas

In sporthal De Mencke in Uithuizen vond onlangs de strijd om de provinciale titels plaats. In diverse categorieën en disciplines werd om het hardst gestreden voor het eremetaal. Bij de prijsuitreiking mochten Romy Bakker en Ina Hoff de gouden medaille in ontvangst nemen als kampioen van de provincie Groningen. Manique Spijk kreeg de zilveren medaille omgehangen en Romy Mulder pakte het brons in haar categorie. Fabiola van Dijk eindigde op een tiende plaats. Voor Celine Veening was een elfde plek het hoogst haalbare. Manon Koning moest genoegen nemen met de achtste plaats en Nienke Lambers eindigde met een heel klein verschil  op de vierde plaats.

In de eerste wedstrijd moesten Romy Bakker (mini instap D3), Fabiola van Dijk en Jente Slob (instap D3) en Romy Mulder (instap D2) in actie komen. Bakker, van Dijk en Slob begonnen op het toestel sprong. Bij alle 3 werd de handstand-platval tot ruglig prima uitgevoerd. Bakker scoorde 13.700. Het tweede cijfer in haar groep. Van Dijk haar cijfer was 13.000 en Slob Scoorde 12.617. Op de andere baan kwam Romy Mulder ook op de sprong in actie. Helaas gingen beide sprongen niet zoals gehoopt. Haar cijfer was 13.350.

Allevier de dames gingen door naar het toestel brug. Bakker turnde een fantastische oefening en deze werd beoordeel met 15.000. De beste oefening van haar categorie. Van Dijk turnde voor het eerst een buikdraai wat haar 0.3 punten extra opleverde. Ze scoorde 11.950. Slob gleed helaas na de buikdraai van de brug af. Haar cijfer kwam daardoor op 12.100.

Mulder turnde een keurige brugoefening met mooie hoge zwaaien. Ze scoorde 12.850. Op naar het volgende toestel de balk. Bakker had na de halve draai een grote wankeling. Gelukkig bleef ze staan en scoorde 13.900. Goed voor het tweede cijfer in haar groep. Van Dijk turnde keurig. Alleen had ze de assemblé houding niet lang genoeg aangehouden, waardoor de jury hem niet gezien heeft. Dit kostte haar twee punten aftrek. Haar cijfer was dan ook 11.667.

Slob turnde een nette oefening en kreeg het derde cijfer van haar groep, 13.667. Mulder koos ervoor om bij de vorige wedstrijd de koprol weg te laten, vandaag deed ze hem wel! Dit leverde haar extra punten op waardoor haar cijfer uitkwam op 12.800. Het tweede cijfer in haar categorie. Als laatste toestel gingen de dames naar de vloer. Voor Bakker een zeer goed toestel. Ze turnde een nette oefening zonder fouten. Haar oefening werd dan ook als beste beoordeeld van haar groep met 14.650.

Van Dijk scoorde het derde cijfer met haar oefening, 12.900. Slob heeft de afgelopen weken hard gewerkt aan haar oefening en het resultaat was te zien. Ze scoorde het hoogste cijfer in haar groep, 13.850. Mulder turnde voor het eerst een handstandoverslag in haar oefening en haar loopsprongen waren erg verbeterd. Ze scoorde het derde cijfer in haar groep, 13.800. Romy Bakker werd provinciaal kampioen. Fabiola van Dijk eindigde op de tiende plaats. Jente Slob op een keurige vierde plaats en Romy Mulder werd derde in haar categorie.

In wedstrijd twee kwamen Marre Tuininga en Alicia Bethlehem (Pupil 1 D2) in actie. De dames begonnen op het toestel sprong. Ze turnden daar twee keer een handstand-platval tot ruglig. Tuininga scoorde 13.675. Bethlehem scoorde het derde cijfer in haar groep, 13.750. Op naar de brug. Voor Tuininga een zeer goed toestel. Haar oefening werd keurig uitgevoerd en ze scoorde 13.433. Bethlehem turnde een stuk beter dan bij de vorige wedstrijd en scoorde deze keer 12.900. Voor Tuininga en Bethlehem wachtte daarna de balk. Ze hadden ervoor gekozen om de koprol te vervangen voor de klemrol. Dit gaf wel 0,3 punt aftrek maar ze turnden dit keer wel een oefening zonder te vallen. Tuininga scoorde 12.433 en Bethlehem 12.767. Als laatste toestel vloer. Dit is voor beide dames een prima toestel. Er werd netjes geturnd en grote fouten bleven achterwege. Tuininga scoorde 12.733 en Bethlehem 12.567. Marre Tuininga werd achtste en Alicia Bethlehem negende van de provincie Groningen.

Op naar de derde wedstrijd met Celine Veening en Manon Koning (jeugd 2 G) en Nienke Lambers (junior E). Alledrie de dames begonnen op brug. Bij Veening wil het ophurken op de stok maar niet lukken met twee voeten. Gelukkig bleef ze wel op de stok zitten en sloot ze haar oefening af met een hele hoge salto. Ze scoorde hiermee 9.450. Koning turnde een nette oefening, maar viel helaas met ophurken van de brug af. Dit kostte haar een punt aftrek. Haar score kwam hierdoor niet hoger dan 9.100.

Bij Lambers lukt de kip de laatste trainingen niet zo goed meer. Gelukkig lukte deze wel op de wedstrijd. Het is belangrijk om je hele oefening achter elkaar door te turnen. Lambers had twee keer een stop in haar oefening. Dit kost veel punten. Haar cijfer was 9.250. Door naar de balk. Alle 3 de dames turnden een goede oefening zonder eraf te vallen. Veening scoorde 10.500. Het derde cijfer van de groep. Koning scoorde 10.533. Goed voor het tweede cijfer in deze groep. Lambers kreeg een 10.350. Dit was goed voor het tweede cijfer in haar categorie.

Nu was het de beurt aan de dames om hun vloeroefening op muziek te laten zien. Helaas had Veening in haar oefening een val na de handstandoverslag. Dit kost haar een punt aftrek. De oefening was verder een beetje slordig uitgevoerd. Haar cijfer was 9.600.

Koning turnde een nette oefening met een hele hoge arabier salto achterover.  Ze scoorde hiermee 11.100. Als laatste mocht Lambers op de vloer. Haar oefening was goed, maar ze kan hem beter. Haar score kwam vandaag niet hoger dan 10.000. Als laatste toestel hadden de dames sprong. Alle drie springen ze een handstandoverslag over de pegasus.

Koning deed dit voor het eerst met een springplank op de wedstrijd. Ze had er de afgelopen weken hard op geoefend. Haar score was 10.325. Veening scoorde 9.875. Lambers deed twee keer een super mooie sprong en deze werd ook als beste beoordeeld van haar groep. Ze scoorde 11.100.

In de vierde wedstrijd mochten Ina Hoff (jeugd 1 D2) en Manique Spijk (jeugd 2 H) aantreden. Hoff begon op brug. Dit is voor Hoff een sterk toestel. Helaas durfde ze de salto af niet meer. Dit koste haar 0.3 aftrek. Ze turnde verder een goede oefening. Goed voor een score van 13.333. Het tweede cijfer in haar categorie.

Spijk begon op sprong. Helaas turnde ze twee keer een minder goede sprong dan ze eigenlijk kan. Haar score bleef daardoor hangen op 10.000. Hoff ging naar de balk. Ze had haar zenuwen onder controle en turnde een super oefening. Een aantal kleine wankelingen maar verder erg stabiel. Ze scoorde hiermee het hoogste cijfer van haar groep, 13.967.

Spijk was aan de beurt op brug. Het ophurken lukt nog niet dus er werd gekozen om erop te klimmen. De oefening zag er netjes uit. Als afsprong deed ze een spreidzolenondersprong. Haar score was 10.433. Op vloer mocht Hoff als eerste haar oefening laten zien. Dit deed ze keurig zonder grote fouten en scoorde ook hiermee het hoogste cijfer van haar groep, 13.750. Spijk ging naar balk. De oefening was wat wiebelig en voorzichtig. Spijk deed voor het eerst een salto voorover van de balk en deze lukte tot stand. Ze scoorde hiermee 9.400. Voor Hoff was het laatste toestel de sprong. Ze turnde twee keer een handstandoverslag over de kast. Beide sprongen waren goed. Ze scoorde hiermee het vierde cijfer, 13.658. Spijk ging als laatste naar haar favoriete toestel vloer. Voor het eerst deed ze een arabier salto achterover in haar oefening.  De salto werd superhoog uitgevoerd Ze scoorde hiermee het hoogste cijfer van haar groep, te weten 11.600.

Wisselende resultaten dus, maar desondanks konden trainster Linda Uilhoorn en de assistenten Jamie Gloudemans en Angelique Timmers op een zeer geslaagde dag terugkijken waarin goed werd gepresteerd.

In dezelfde hal werd het afgelopen weekeinde weer de Eemsmondwedstrijd gehouden. Dit is een onderlinge wedstrijd van alle gymverenigingen uit de gemeente Eemsmond. De  verenigingen die meededen waren Olympia Roodeschool, Mexs 2000 Uithuizermeeden, SVU Uithuizen, GAV Unitas Usquert en VIOS Warffum.

Voor de recreatieve gymnasten was er een Fun-wedstrijd, verdeeld in drie niveaus te weten Fun 1, 2 en 3. Ze turnden een oefening op de lange mat, brug, ligger en sprong. Dat wat ze lieten zien werd direct beoordeeld met een cijfer tussen zes en tien. Meteen na de oefening liet de jury het cijfer zien. Dit werkt zeer positief. De Funwedstrijd was verdeeld over twee groepen. De tweede groep mocht eerst op de tumblingbaan terwijl de eerste groep liet zien wat ze geleerd hadden. Na ongeveer een uur werd er gewisseld. Nadat beide groepen hun oefeningen hadden laten zien, konden  de prijswinnaars bekend gemaakt worden.

Fun 3: 1. Iris Haaksma (SVU), 2. Lise Gast (GAV Unitas), 3. Yara Krijgsheld (SVU) en Hannah Timmers (VIOS).
Fun 2: 1. Lieke van der Kooi (VIOS), 2, Dorris Bouwman (SVU), 3. Jasmijn de Winter (GAV Unitas), Mila Elzes (GAV Unitas) en Anniek Wiersma (GAV Unitas).
Fun 1: 1. Marith Kuiper (VIOS), 2. Katie de Vries (VIOS), 3. Sarah Melak (VIOS). Marith Kuiper had de meeste punten en mocht de beker in ontvangst nemen. Voor alle kinderen was er een medaille en diploma.

Na de twee Fun-wedstrijden waren er nog twee turnwedstrijden met KNGU-oefenstof. Deze wedstrijd gaat over vier toestellen (sprong, brug, balk en vloer). Na de tweede wedstrijd was de prijsuitreiking. Omdat er veel verschillende niveaus waren leverde dat ook veel prijswinnaars op.

Mini Instap D3: 1. Romy Bakker (GAV Unitas), 2. Julia Boerma (SVU), 3. Inger Geertsema (SVU).
Instap D3: 1. Jente Slob (GAV Unitas), 2. Fabiola van Dijk (GAV Unitas), 3. Nienke Bouman (SVU).
Instap D2: 1. Romy Mulder (GAV Unitas), 2. Senna Muntinga (Mexs), 3. Maud Zuidema (Mexs).
Instap D1: 1. Yvon van Alteren (GAV Unitas).

Instap N3: 1. Roxanne Lantinga (GAV Unitas).
Pupil 1 D4: 1. Els Kamminga (Olympia), 2. Susan Kremer (SVU)
Pupil 1 D2: 1. Marre Tuininga (GAV Unitas), 2. Alicia Bethlehem (GAV Unitas), 3. Eline Nepperus (SVU).
Pupil 2 D4: 1. Ilse Tundelder (Mexs), 2. Inge Kamminga (Olympia), 3. Emma Muller (Olympia).
Pupil 2 D3: 1. Silke Bogema (Mexs).
Jeugd 1 D3: 1. Milou Rijkens (Mexs), 2. Noah Terpstra (Mexs).
Jeugd 1 D2: 1. Ina Hoff (GAV Unitas), 2. Esmee Kuiper (Mexs), 3.Marianne Vaartjes (Mexs).
Jeugd H: 1. Manique Spijk (GAV Unitas).
Jeugd G: 1. Manon Koning (GAV Unitas), 2. Celine Veening (GAV Unitas).
Jeugd F: 1. Lianne Molenberg (GAV Unitas).
Junior E: 1. Nienke Lambers (GAV Unitas).

Voor alle kinderen die het podium niet wisten te halen, was er een mooie herinneringsmedaille. Ook was er een diploma. De wisselbeker ging bij de voorgeschreven oefenstof naar Romy Bakker (GAV Unitas) en bij de keuzemeisjes naar Lianne Molenberg (GAV Unitas).

Het was overigens de laatste keer dat deze Eemsmondwedstrijd werd georganiseerd. De gemeente Eemsmond bestaat dan niet meer. Het doelgebied wordt aanmerkelijk groter met veel meer verenigingen. De organiserende verengingen gaan volgend seizoen bekijken hoe ze deze wedstrijd voort gaan zetten.

No Replies to "Titels en ander eremetaal voor turnsters GAV Unitas"