Zilver op NK voor roeier Neptunus

Op de Bosbaan in Amsterdam is het afgelopen weekeinde geroeid om de nationale titels in de grote bootklassen. Jan Huib Veninga kwam daarbij in de acht aan de start. De ploeg wist een mooie tweede plaats te behalen op minder dan een bootlengte achter de WK-selectie.

Veninga traint al enkele weken elk weekend in Amsterdam met deze ploeg, die verder bestaat uit een roeier van de Hunze uit Groningen, de Tilburgse Open Roeivereniging en vijf jongens afkomstig van de Amsterdamse verenigingen Willem III en de Amstel. Doelstelling van deze ploeg is om de WK-selectie uit te dagen en een uitzending naar de Coupe de la Jeunesse af te dwingen, een grote Europese wedstrijd die eind juli in Ierland wordt gevaren.

De mogelijkheid is aanwezig dat een of meer roeiers uit deze ploeg nog gewisseld worden met de WK-selectie. Er is in ieder geval goed partij geboden. Over twee weken op de internationale wedstrijden voor de Koninklijke Hollandbeker volgt de definitieve beslissing omtrent samenstelling en uitzending naar de wedstrijden. Met deze prestatie hebben de jongens laten zien dat ze er staan en een goede stap gezet naar hun einddoel.

Maarten Veninga deed ook van zich spreken. Hij wist in de Jongens 16 acht zelfs te winnen. Helaas was dit veld door de roeibond om onbegrijpelijke redenen niet als officieel NK-nummer aangewezen. In de eenpersoonsboot wist Maarten Veninga op zaterdag ook al een medaille te behalen. Zijn tijd was veruit de snelste van alle heats. Ook startte hij met Wouter Breedveld uit Assen in de dubbeltwee (twee roeiers met elk twee riemen) voor de nationale titel. Dit gelegenheidsduo wist hierbij een plaats in de A-finale te behalen. Een prestatie van formaat omdat hierin de hele Nederlandse top meevoer. Ze konden in de finale echter niet stunten en kwamen als laatste over de finish.

Ook Eva Griep deed mee. In de dubbeltwee startte zij met Vera Meijerhof uit Leeuwarden. Door een goede voorwedstrijd wisten zij zich in het grootste NK-veld voor de halve finales te plaatsen. Hierin moest een derde plaats gehaald worden om in de A-finale te komen. De meiden werden echter vierde. Een plaats in de B-finale bleef over.

Vooraf was dit zeker niet verwacht. In de B-finale werd uiteindelijk een vierde plaats behaald en daarmee werden ze tiende van Nederland. Voor de nog 14-jarige Griep een prima prestatie. In de eenpersoonsboot wist ze ook een vierde plaats te halen in een mooi persoonlijk record.

Het werd kortom een zeer succesvol weekend voor Neptunus uit Delfzijl waarmee zij steeds meer naam begint te maken in het nationale juniorenroeien.

No Replies to "Zilver op NK voor roeier Neptunus"