De Fivel zwaait elftalleider Jan Bakker uit

Hij kwam op het E.J. Keijer Sportpark in Zeerijp zoals hij altijd had gedaan. Met de tenues die gedragen zouden worden. Elftalleider Jan Bakker was nu echter iets meer dan de man die de lijntjes kwam uitzetten. Hij was het middelpunt van alle festiviteiten die op het Riepster veld plaatsvonden. Bakker nam namelijk afscheid en speciaal voor hem werd een passend duel op het feestprogramma gezet.

Jan Bakker is geen man van veel woorden. ‘Ik hou er niet zo van om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Laat mij maar gewoon mijn ding doen, dan ben ik tevreden’, sprak de steun en toeverlaat van onder andere de vertrekkende trainer Simon Schuil. ‘Het zal niet meevallen om een dergelijke man te vinden. Jan wist alles. Hij heeft in de meer dan elf jaar als elftalleider boeken vol met cijfers en dergelijke verzameld. Details die velen waarschijnlijk al lang waren vergeten, maar hij niet. Jan is altijd al een man van details geweest’, vertelt Schuil.

‘Mensen als Jan Bakker dragen een vereniging. Zonder zulke vrijwilligers kun je een club niet draaiende houden. Het is onbegrijpelijk dat hij stopt’, zegt Beno Hofman. De man die al meer dan drie decennia voor De Fivel heeft gespeeld en Bakker van nabij heeft meegemaakt. ‘Het is iemand die de touwtjes graag in handen heeft.’

Het was Bakker bijna gelukt om zelfs zijn eigen afscheid te regelen. ‘In mijn hoofd had ik alles al klaar. Gewoon even een elftalfoto en dat was het dan wel. Meer poespas hoeft voor mij helemaal niet’, aldus Bakker.

Daar stak de club echter een stokje voor. Men wilde hem tijdens de jaarlijkse Fiveldag dat geven wat hij had verdiend en dat was iets meer dan hij zelf in gedachten had. Scheidsrechter Thom Winkel en speler Bart Pijper behoorden tot een select groepje dat voor een passende invulling moest zorgen. En ze slaagden cum laude. Alvorens het eerste fluitsignaal van de laatste wedstrijd voor Bakker had geklonken, leefden leden in allerlei leeftijdsgroepen zich uit met een spellencircuit waarbij de bal uiteraard een hoofdrol speelde.

En toen was daar het duel waarvoor diverse spelers en trainers nog een keer naar Zeerijp waren gekomen. Een tweestrijd tussen het huidige De Fivel en een select gezelschap van voetballers die ooit het oranje om hun schouders hadden gedragen. Het was een weerzien met oude bekenden, voetbalvrienden die op het veld sportief lief en leed hadden gedeeld en dit eerbetoon voor geen goud wilden missen.

De wedstrijd van de huidige selectie tegen de oud-Fivelianen eindigde in 2-1. De goals kwamen van Laurens Hylkema en Stefan Groenwold (eerste selectie) en namens de oud-Ripesters scoorde Wouter de Vroome.

Uiteindelijk werd er na een lange dag vol voetbalvertier in de kantine officieel afscheid van Jan Bakker genomen. Hij kreeg van het eerste elftal en het bestuur samen een reischeque voor een weekendje weg. Verder zal men hem nog een ingelijste foto doen toekomen waarop de huidige selectie en de oud-Fivelianen poseren.

Bakker nam de presentjes dankbaar in ontvangst en deed dat in het bijzijn van onder andere Nik Poortinga, de man die de naar Noordwolde vertrekkende Simon Schuil gaat opvolgen. ‘Het zal niet meevallen om een man als Jan Bakker te vervangen, maar we doen ons best. De sollicitatieprocedure is geopend’, aldus de oefenmeester die eveneens een verleden bij De Fivel heeft.

Over zijn verwachtingen voor het nieuwe seizoen was hij vrij duidelijk. ‘We hebben de beschikking over een jonge en talentvolle groep. Met hen hoop ik top vijf te kunnen halen, maar we moeten het nog over de doelstellingen hebben.’ Dat moet dan met een iets gewijzigde groep gebeuren, want Poortinga verliest keeper Ruud Kuizenga, Frank en Bart Pijper aan een lager team.

Er komt echter ook wat voor terug. Van Groen Geel komt Ruben Westenberg over en buurman Stedum ziet de broers Harmen en Tiemen Pestman naar Zeerijp vertrekken. Poortinga heeft er in ieder geval alle vertrouwen in dat De Fivel volgend seizoen van zich zal laten spreken. ‘En ik hoop serieus dat ik dan zo’n man als Jan Bakker aan mijn zijde heb’, besluit de oefenmeester.

No Replies to "De Fivel zwaait elftalleider Jan Bakker uit"