Volleybaltoppers schitteren in Appingedam

In het winderige en bepaald niet zomerse Appingedam is afgelopen weekeinde twee dagen lang beachvolleybal gespeld. Aan de voet van de historische Nicolaikerk presenteerden zich niet alleen schoolteams en recreanten, maar ook landelijke toppers. Teams die er vorig jaar ook al bij waren en deze twaalfde editie voor geen goud wilden missen.

Spelers en speelsters die normaliter in de zaal op het allerhoogste niveau van de Nederlandse competitie zijn te bewonderen, stonden nu blootsvoets in de tachtig kuub zand die voorafgaande aan het toernooi op het plein voor de monumentale kerk was gestort.

De organisatie was in zijn nopjes met het vastleggen van vijf heren- en damesteams uit de eredivisie. Om het echte stadiongevoel te scheppen, waren er tribunes rondom de speelvelden geplaatst en moest de muziek er voor zorgen dat de toeschouwers werden opgezweept. Dat werden er zo’n tweeduizend over beide dagen.

De organisatie had voor een schitterende ambiance gezorgd en een fantastische volleybalarena neergelegd in het stadshart van Appingedam. Ook het randgebeuren was zeer goed. Demonstraties van de dansschool Tapila2 en het schminken voor kinderen droegen bij aan een mooi concept. De reacties van zowel de spelers als van het publiek waren allemaal zeer positief. De meest gehoorde reactie was ‘het is zo gezellig.’

Schoolteams en recreanten zorgden vrijdag voor de opening. Bij de recreanten werd de finale gespeeld tussen team Tof Zand en Haaijer en co. Het team van Tof Zand won deze finale. Zaterdag rond de klok van elf werd er gestart met het tweede recreantentoernooi. De finale werd gespeeld tussen BHED en Peter’s neefjes. Het werd een zeer spannende finale waarin het team Peter’s neefjes zeer goed partij bood, maar uiteindelijk toch zijn meerdere moest erkennen in de terechte winnaar BHED.

Zaterdagmiddag brak het volleybalvuurwerk op het kunstmatig aangelegde strand pas goed los toen de toppers hun opwachting maakten. Naast de ‘oude bekenden’ waren er ook nieuwelingen van de partij zoals topdivisionist Donitas en een combinatie van Donitas/Zwolle. Een ding was vooraf duidelijk, in de Damster zandbak zou men volleybal op topniveau te zien krijgen. En dat gebeurde dan ook. Daarbij kwam nog eens dat de weergoden, al waren de temperaturen dan ook niet echt zomers, de organisatie gunstig gezind waren.

Men was er dit jaar in geslaagd om alleen maar eredivisiespelers en speelsters naar Appingedam te halen. Voor alle teams waren er hotelovernachtingen geboekt in hotel Ekenstein, waar ze zich ook de zaterdagmiddag moesten melden. De volleyballers werden met de boot naar Appingedam gebracht, waar ze met zeer veel enthousiasme door het publiek werden verwelkomd.

Het toernooi in Appingedam werd vooral gespeeld om de eer en natuurlijk een ‘bommetje duiten.’ In een zeer ontspannen sfeer werkten de spelers en speelsters hun potjes drie tegen drie af. In de halve finales werd er voor ieder punt gestreden en dat kwam het kijkspel zeker ten goede. Harde smashes, spectaculaire reddingen en blokkeringen, de toeschouwers smulden van deze acties.

Bij de dames werd het toernooi gewonnen door de eredivisie dames uit Doetinchem welke speelden onder de sponsornaam Meijer en Drenth. Bij de heren werd de eerste prijs gehaald door een samengesteld team onder de sponsornaam Tandprothetische Praktijk Fivelpoort.

Twee opmerkelijke deelnemers kwamen, met jetlag en al, vanuit hun vakantieadres op Curacao rechtstreeks naar Appingedam om aan het toernooi deel te nemen. ‘Hier wil je gewoon bij zijn’, sprak Nikki ten Asbroek. Zij speelt normaliter bij het stad-Groninger Donitas. ‘Het is een loodzware dag geweest, maar ik had het er graag voor over om na zoveel uur vliegen hier te volleyballen. Het is een prachtig toernooi’, vulde Sam Gortzak van Lycurgus haar aan.

Voorzitter Gert de Groot van de organisatie was in zijn nopjes met het verloop van het toernooi en keek al weer vooruit naar de volgende editie. ‘We hebben her en der al contacten gelegd. Ik heb er alle vertrouwen in dat we ook volgend jaar weer een prachtig evenement in Appingedam kunnen neerzetten.’

Misschien is het Bedumer DIO er dan ook wel bij, al liet De Groot wel doorschemeren dat hij het liefst de hoogst mogelijk spelende ploegen naar de stad van de hangende keukens wil halen. Zijn ultieme droom was twee jaar geleden een echte arena met daarin de Europese top. Haalbaar of niet, een mens moet durven dromen.

No Replies to "Volleybaltoppers schitteren in Appingedam"