IJzersterk Keniaans koppel in Appingedam

Na amper een halve ronde te hebben gelopen, was zaterdagavond in Appingedam al wel duidelijk wie de Stadsloop zou gaan winnen. Een vijftal Kenianen ging er al snel vandoor en uiteindelijk was het de Vedic Kipkoech die iedereen zijn hielen liet zien. Hij kwam na tien kilometer zegevierend over de finishlijn in een tijd van 28.19 minuten.

Het had er alle schijn van dat Kipkoech, die zijn persoonlijke record net niet wist te verbeteren, het allemaal wat te langzaam vond gaan. Het groepje landgenoten waarin hij zich aanvankelijk bevond loerde alleen maar en vergat ondertussen het tempo hoog te houden. Dat lag voor het merendeel van het deelnemersveld al snel te hoog. De kopgroep viel al snel uiteen en uiteindelijk had Kipkoech, die een gemiddelde haalde van 21.18 kilometer per uur, bijna een minuut winst geboekt op landgenoten Ronald Kirui en Samuel Karani. Gerard Vos, lid van AV Fivelstreek uit Delfzijl, kwam als 38e over de streep. Hij had 38.50 minuten nodig om de tien kilometer te voltooien.

Bij de dames was de Keniaanse Edith Chelimo de snelste. Zij voltooide de tienduizend meter in en om de stad van de hangende keukens in een tijd van 32.13 minuten. Zij bleef Joyline Koima 51 seconden voor en liep met een gemiddelde snelheid van 18,62 kilometer per uur. Het was voor de nummer twee de eerste keer dat ze deze afstand had gelopen en dus kon ze van een meer dan verdienstelijk debuut spreken. Jip Vastenburg uit Apeldoorn completeerde het podium in een tijd van 33.18 minuten.

Renske Linstra uit Appingedam werd achtste in een tijd van 43.22 minuten. Sariena Evertsz (Delfzijl) finishte als tiende in 44.22 minuten en Monique van der Meer uit Garrelsweer eindigde als twaalfde in 54.52 minuten.

Bij de recreanten 10 kilometer was er een regionaal gekleurd podium. Harmen Stam van Loopgroep Bedum pakte de eerste plaats in een tijd van 40.12 minuten. Holwierder Sander ten Hove werd tweede in 41.26 minuten en voor Bedumer Martin Tooren was er brons nadat hij de klok op 43.17 minuten stil had laten zetten.

In de categorie Recreanten 5 kilometer was het podium eveneens gevuld met lopers uit de regio. Bryan van der Linde kwam na 15.36 minuten over de streep en bleef Damster Pascal Kiel bijna vier minuten (19.25) voor. Marcel Werkman uit Spijk eindigde als derde in 19.54 minuten.

Het zelfde gold overigens voor de Vrouwen recreanten op die afstand. Het podium werd daar ingevuld door Marianne van der Ploeg (Onderdendam) in een tijd van 15.00 minuten. Dat was precies een seconde sneller dan Jeanette Mulder uit Bedum (15.01) en op de nummer drie Esmee de Lange uit Appingedam had de Onderdendamster een marge van 26 seconden weten op te bouwen.

Ben Stellingwerf had aan 16.03 minuten genoeg om de snelste te zijn van de mannen die aan de bedrijvenloop meededen. Bij de vrouwen ging die eer naar Marieke Lokhorst in een tijd van 20.52 minuten.

De organisatie kon tevreden zijn. Ondanks het feit dat de zomerse warmte sommige deelnemers te veel was geworden, verliep de Stadsloop prima en kreeg men zowel bij de mannen als de vrouwen twee ijzersterke winnaars.

No Replies to "IJzersterk Keniaans koppel in Appingedam"