Smit en Oosting zegevieren weer in Loppersum

De Lopster Torenloop is voor de derde keer op rij gewonnen door Maurice Smit uit Delfzijl. De atleet van AV Fivelstreek uit de havenplaats had totaal geen concurrentie en kwam na tien kilometer in een tijd van 34.51 minuten over de streep. Bij de dames wist Marjan Oostinga uit Eelde als eerste te eindigen. Dat deed zij niet voor de eerste keer, want vorig jaar was zij ook al de snelste gebleken. Oostinga finishte in een tijd van 41.32 minuten op het Marktplein van ‘aardbevingsdorp’ Loppersum.

De inleidende beschietingen kwamen van de Kidsrun, de meeste hilariteit was er tijdens de zogenaamde NulpuntNul-estafette. Je moet het ook maar kunnen om met een goed gevulde bierpul te vertrekken en vervolgens hopen dat er nog wat alcoholvrije drank in zit als je de finish hebt gehaald. Het was namelijk de bedoeling dat het restant aan een teamlid geserveerd zou worden die zich op het terras naast de finish had genesteld. Uiteindelijk waren het de teamleden van de Wereldwinkel die de wisselbokaal wisten te bemachtigen. Hun pul was het ‘volst’ van allemaal. Met dat resultaat onttroonden ze café De Lopster Kroon, die vorig jaar het zuinigst was geweest.

De wedstrijdlopers kregen een iets andere route voorgeschoteld, want her en der waren er wat obstakels die niet overwonnen konden worden. Delfzijlster Maurice Smit trok zich er niets van aan. In de eerste kilometers had hij nog gezelschap van lokaal favoriet Thomas Kwint, maar die stapte licht geblesseerd uit en daarna moest Smit het helemaal in zijn eentje doen. Hij nam al snel afstand van de rest van het veld en kwam met een ruime voorsprong als eerste over de meet. En passant verbeterde hij zijn eigen parcoursrecord met 19 seconden.

Smit was uitermate tevreden over zijn prestatie. ‘Het is natuurlijk altijd mooi als je een loop drie keer op rij weet te winnen. Toch was het wel jammer dat Kwint al zo snel moest afhaken. Als er wat meer concurrentie was geweest had ik mijn tijd wellicht nog scherper kunnen stellen’, vertelde de Havenkanter.

Stadjer Martijn TerVelde eindigde op de tweede plaats in een tijd van 38.18 minuten en de laatste plaats op het podium was voor Harmen Stam uit Winneweer, die 40.16 minuten nodig had om de tien kilometer te volbrengen.

Zoals reeds gememoreerd was Marjan Oostinga opnieuw de sterkste bij de vrouwen. ‘Het is prachtig om hier te lopen. Loppersum heeft een mooi centrum. Ik voelde me goed en ben dan ook erg tevreden over mijn tijd’, sprak ze na de wedstrijd. Een kleine minuut nadat zij over de finish was gekomen verscheen Delfzijlster Sarina Evertsz aan de meet. Zij noteerde 42.24 minuten en bleef daarmee Renske Linstra uit Appingedam (42.48) voor. De Damster mocht dan ook het brons ophalen.

Bij de heren 40+ was het podium volledig regionaal gekleurd. Remco Oost uit Kantens pakte daar de winst in een tijd van 39.26 minuten. Arjen Kwint uit Loppersum kwam meer dan vijf minuten later (44.34) over de streep en had tien seconden voorsprong (44.44) op Gerben Zwerver uit Winsum.

Zuidbroekster Klaas Brouwer was met 39.29 minuten de snelste bij de heren 50+ en kreeg Erik van Dijken uit Groningen (40.49) en Jan van der Velde uit Delfzijl (40.53) naast zich op het podium. Stad-Groninger succes was er bij de heren 60+ voor Menno Fritsma, die na 43.22 minuten zijn race beëindigde. Jan Hendrik Polhuijs uit Spijk werd tweede in 45.52 minuten en Roelof Berends uit Oudeschip finishte als derde in 47.40 minuten.

Elise Kool uit Loppersum mocht het zilver ophalen in de categorie Vrouwen 40+ (47.15) en Wanda Evertsz (48.25) uit Delfzijl pakte het brons. Bij de vrouwen 50+ stond er geen maat op Gonny Houtman (48.54) uit Winsum, die haar plaatsgenote Aleida Groothoff (49.55) voorbleef. Frouk van Dijken (52.55) uit Loppersum pakte hier de derde plaats.

De snelste recreant over vijf kilometer was Frank Berghuis uit Groningen. Hij klokte een tijd van 19.54 minuten. Suzanne Haak uit Loppersum vierde haar eigen feestje. Zij liet zich huldigen als zijnde de snelste vrouwelijke recreant over deze afstand, waarvoor ze 25.05 minuten nodig had. De volgende loop staat gepland voor 10 september, wanneer Ten Boer als decor fungeert voor de hardlopende atleten.

No Replies to "Smit en Oosting zegevieren weer in Loppersum"