73e Schildweek kent prima startweekend

Het op een na grootste zeilevenement van Noord-Nederland is vrijdag geopend door wethouder Erik Drenth van de gemeente Midden-Groningen. De 73e editie van de Schildweek ging onder prachtige omstandigheden van start met de prominentenrace, waar de politicus overigens ook zelf onderdeel van was.

Een gezellige en sportieve zeilweek, dat is wat het bestuur van de Zeilvereniging Schildmeer nastreeft. En dat lukt de bestuurders en hun grote schare vrijwilligers prima. Vanaf de wal zijn de races prima te volgen. ‘Zaail’n op ’t Schildmeer is zaail’n in golden raand’, luidt het motto en niets is minder waar. De gemoedelijke atmosfeer en vooral het open karakter maken dat de zeilsport voor iedereen toegankelijk is.

Zeilen op het Schildmeer is al decennia in trek en daarom vergt het telkens nieuwe inspanningen van het bestuur om te vernieuwen. ‘We hebben in ene nota een aantal toekomstplannen vastgelegd. We willen het sanitair in ons clubhuis graag updaten en een nieuwe botenloods voor bijvoorbeeld de rescue-boten is eveneens wenselijk’, vertelt interim-voorzitter Albert Velema. Zelfredzaamheid en subsidies hebben er voor gezorgd dat men in augustus een start kan maken met een deel van de nieuwe plannen, die voor aanvang van het zeilseizoen van volgend jaar voltooid moeten zijn.

Het weer is van grote invloed op het succes van de Schildweek. Wat dat betreft lijkt deze editie onder een goed gesternte van start te zijn gegaan. Dat gebeurde overigens niet alvorens eerste de vrijwilliger van het jaar in het zonnetje was gezet

Stilgestaan werd er ook bij het feit dat erelid Freerk Mulder uit Steendam, van oorsprong afkomstig uit Appingedam, zijn zestigste Schildweek zou varen. Dat deed hij tijdens de prominentenrace samen met Jaap Elzinga, die jarenlang zijn vaste fokkenist is geweest. Het zou overigens de enige keer zijn dat Mulder zelf aan de bak moest. De rest van de Schildweek maakt hij namelijk vol op het startschip. ‘Dat is bijna net zo leuk als zelf varen’, aldus de jubilaris die een speciaal voor hem gemaakt T-shirt en een bloemetje kreeg overhandigd.

Zestig jaar geleden stapte hij voor het eerst in een boot. Als 14-jarige zeilde hij in een 16m2 met het nummer 284. Zijn fokkenist was destijds Herman Reker. Het duo kreeg toestemming om met een mannetje extra te zeilen, omdat ze anders te licht zouden zijn.

Mulder was zichtbaar ontroerd door de aandacht die hij kreeg. Hij zou de eerste plaats niet weten te bemachtigen tijdens de prominentenrace, maar dat deerde hem niet. ‘Je werkt in je leven naar een piek toe en daarna wordt het wat minder. Dat is niet erg, want ik geniet hier aan de boorden van het Schildmeer elke dag. Dat kan hier ook prima zonder boot.’

Na de opening op vrijdag van de 73e Schildweek, werd zaterdag een begin gemaakt met de wedstrijden. Die gingen van start onder lastige omstandigheden.

Als eerste klasse gingen de gretige 16m2 klasse van start met als gevolg dat de 16m2 klasse de eerste start met elkaar te vroeg was. Na de 16m2 klasse ging een grote groep Lasers verdeeld in drie types (standaard, Radiaal en 4.7) van start. De Schakel, Flits, Optimist en Splash klasse volgen. Helaas moest de eerste wedstrijd tot twee keer toe worden afgebroken in verband met de extreme winddraaiingen. De derde keer was het scheepsrecht. Na de middag pauze is er nog een mooie tweede wedstrijd gevaren.

In de 16m2 klasse gingen Jaap en Janniek Jongsma als de brandweer met twee eerste plaatsen. Gevolgd door Jeroen de Groot en Demi Jansen. Theo Dik en Daniel Folkersma stonden na de eerste dag derde in de 16m2 klasse.

Nederlands Kampioen Flits Robbert Huisman en Coen Bijlsma gaan ook na de eerste dag van de Schildweek aan de leiding gevolgd door Barth Wijkstra en Marieke Jasper, als nummer die staan boer en zus Spijkervet.

Zondag om elf uur ging de eerste wedstrijd van start. Onder prachtige zeilomstandigheden. Windkracht 3 á 4 uit noordwestelijke richting. In de 16m2 zeilde Jeroen de Groot en Demi Jansen naar het dagsucces gevolgd door Erik Groeneveld en Elise Gruber als tweede en Wim Wind en Geert Jacob de Jong als derde. Jaap en Janniek Jongsma zeilde een tweede en twaalfde plaats en zijn hiermee naar de tweede plaats in de tussenstand gezakt achter Jeroen de Groot en Demi Jansen.

In de Laser 4.7 is het spannend aan de top. Hier staat Youri Honkoop met acht punten aan kop gevolgd door Monique Sabong met negen punten en Stijn Beks met tien punten. Bij de Optimist C klasse staat Julia Paardekoper met vier eerste plaatsen aan kop van het klassement gevolgd door Flootje Beks en Roos Huls.

No Replies to "73e Schildweek kent prima startweekend"