Matthijssen en Mollema voltooien trilogie

Zijspancoureur William Matthijssen en zijn bakkeniste Sandra Mollema uit Delfzijl zijn er zaterdag opnieuw in geslaagd om Europees kampioen te worden. In het Duitse Werlte toonden ze zich de sterkste in een veld van twaalf combinaties.

Dat het geen simpel optelsommetje zou worden om de titel te prolongeren wist men bij team Matthijssen maar al te goed. Aan de voorbereidingen kon het niet liggen. Alles was tot in de puntjes doorgenomen en de tactiek uitvoerig besproken hoe de zware zandbaan en de tegenstanders bedwongen moesten worden.

Tijdens de motorkeuring werd verteld dat de achterspatborden hoger waren dan het regelement voorschreef. Dit wist het team echter snel op te lossen en dus werd er groen licht gegeven om te mogen starten.

Om klokslag twaalf uur werden de deuren voor de eerste vrije training geopend. Matthijssen en Mollema zaten in de derde groep, dus konden ze eerst even toekijken hoe de voorgaande combinaties hun rondes reden.

Eenmaal op de baan werden er al gauw snelle meters gemaakt en het duo nam ook de tijd voor een paar goede proefstarts. In de tweede vrije training wist het duo met enige aanpassing nog beter uit de startblokken te komen en werd er vol vertrouwen uitgekeken naar de twee starttrainingen.

Ook in de starttraining werd er veel met de setup van de motor geprobeerd, dit om een zo snel mogelijke start te maken. Deze zou op het korte rechte stuk richting de eerste bocht zeer belangrijk zijn. Met een goed gevoel werd ook de starttraining afgesloten en begon het wachten op de eerste serie.

Na een voorstelronde mochten de regerende kampioenen in de tweede serie aan de start verschijnen. Matthijssen en Mollema schoten uit de startblokken en doken als eerste de bocht in.
Ze hadden hun ideale lijn gevonden en wisten met een redelijke voorsprong als eerste over de finish te komen.

In de tweede serie schoof het duo een paar plekken op naar buiten. Het was niet de meest ideale plek om te starten vanwege de korte afstand naar de eerste bocht. Toch wisten ze na een superstart voor de andere combinaties de bocht in te duiken. Na vier rondes flink aanzetten werd er opnieuw een eerste plaats in de wacht gesleept.

De derde serie werd gestart vanaf plek vier met de groene helmkleur. Na een goede start dook het duo de eerstee bocht in, om er vervolgens ook als eerste uit te komen. De gashendel werd flink opengedraaid en Matthijssen en Mollema wisten ook nu de volle vijf punten te pakken.

De vierde en laatste serie zou de zwaarste zijn. Matthijssen en Mollema stonden wederom aan de buitenkant op plek vijf met de gele helmkleur. De grootse concurrent Markus Venus/Markus Heiss, en de zeer sterk rijdende combinatie van Goden/Smith stonden op de plaatsen een en twee.

Nadat het startlint omhoog was gegaan, schoten Matthijssen en Mollema met een hele goede start richting de eerste bocht. Zij aan zij met de Engelsen en Duitsers werd de eerste bocht bereikt. De twee concurrenten wisten van hun startplek aan de binnenzijde te profiteren en dreven de favorieten naar buiten.

Dit koste een aantal meters en rijdend op de derde positie werd de jacht op de koploper geopend. Door de slechte conditie van de baan en het slechte zicht werd het onmogelijk om tot een inhaalpoging te komen en werd het duo als derde afgevlagd.

Net vorig jaar stonden William Matthijssen en Sandra Mollema nu gelijk aan punten met de Duitse combinatie van Venus/Heiss. Er werd een muntje opgegooid om te bepalen wie er als eerste een startplek voor de grote finale mocht kiezen. Mollema vorig jaar de toss gewonnen, dus op goed geluk probeerde ze het dit keer weer.

De uitslag was in het voordeel van het duo, dus werd er als 1e gekozen voor starplek een met de rode helmkeur. Venus/Heiss koos plek twee en de combinatie Godden/Smith koos voor plek vier.

Na een grote baandienst werd het startsein gegeven voor de A-Finale. De start moest goed zijn, want deze zou bepalend worden. Met het lint dat omhoog schoot, stoven Matthijssen en Mollema samen met hun concurrenten Venus/Heiss en Godden/Smith richting de eerste bocht.

De regerende kampioenen wisten eerder de bocht in te duiken dan de Duitsers en daarmee de leiding te pakken. Achter het duo begon het gevecht tussen Venus/Heiss en Godden/Smith. Hier profiteerden de leiders in de wedstrijd van. Ze wisten een kleine voorsprong op te bouwen. De twee achterblijvers wisten Matthijssen en Mollema niet meer in te halen en na vier zenuwslopende rondes werd het succesvolle Nederlandse koppel voor de derde keer op rij als Europees kampioen afgevlagd.

Het team Matthijssen was uiteraard in hun nopjes met de prolongatie van de titel. In een mechanische sport moeten mens en machine op elkaar zijn afgestemd en dat hebben de leden van het team meer dan eens laten zien. ‘We bedanken iedereen die geholpen heeft, op welke manier dan ook. De supporters waren rijkelijk aanwezig tijdens onze zegetocht. Ook hen zijn we veel dank verschuldigd’, aldus Mollema.

Uitslag Werlte:
1. Matthijssen/Mollema
2. Godden/Smith
3. Venus/Heiss
4. Goodwin/Brown
5. SanMilan/Zapf
6. Meijer/Schremmp

No Replies to "Matthijssen en Mollema voltooien trilogie"