Björn Bakker wint 50e editie Rondom de Bult

Björn Bakker uit Wijnjewoude heeft de 50e Rondom de Bult van Usquert op zijn naam geschreven. De renner van de Noordelijke Wielervereniging Groningen (NWVG) bleef op de streep medevluchter en clubgenoot Adrie Lindeman voor. Harry Sweering uit Sneek kwam als derde over de streep en Chiel Smit, eveneens lid van NWVG, werd als vierde afgevlagd.

De suprematie van NWVG was niet alleen aan het einde van de ronde overduidelijk. Ook tijdens de koers, die halverwege werd geneutraliseerd vanwege een valpartij, werd de koers hard gemaakt. Het was voor het organiserende Wielercomite Usquert jammer dat er maar weinig publiek op de been was.

De thuisblijvers werden in het ongelijk gesteld, want zowel de dames als de heren deden hun uiterste best om er een fraaie jubileumronde van te maken. En dat deden ze niet alleen tijdens het criterium, maar ook achter de derny’s. Een mooi onderdeel dat de jubileumeditie nog wat extra glans gaf en navolging verdient.

Het feit dat er enkele valpartijen waren geweest, baarde de organisatie wel wat zorgen. ‘We dachten dat het veiliger zou zijn als we de koers met de klok mee zouden laten draaien. Kennelijk was dat een misvatting. Aan de andere kant kun je ook stellen dat er ontzettend snel werd gekoerst. Dan kunnen dat soort dingen op een bochtig parcours als het onze nou eenmaal gebeuren’, vertelde Jaap Nienhuis na afloop

Bakker vond het niet nodig dat de wedstrijd een poosje werd stilgelegd. ‘De renners die er bij betrokken waren, stonden vrij snel weer overeind en bevonden zich op de stoep. Wij hadden er geen hinder van’, aldus de Fries. De neutralisatie had het viertal leiders in de koers, die op dat moment iets meer dan een halve minuut voorsprong hadden gepakt,  volgens Bakker alleen maar uit hun ritme gehaald.

Na de herstart kreeg het kwartet de voorsprong terug en al snel bleek dat zij het eindschot moesten verzorgen. Vijf ronden voor het einde van de in totaal 80 kilometer koers werd het peloton afgevlagd. De sprint van de grote groep werd gewonnen door Mark Prinsen uit Heerenveen. Regionaal favoriet Peter Merx had gedurende koers wel geprobeerd om de sprong naar voren te maken, maar miste de slag.

Het was vervolgens aan het viertal om de finale in te kleuren. Chiel Smit uit het Drentse Zuidwolde was de eerste die het vuurtje aanwakkerde. Hij kreeg echter geen ruimte van zijn medevluchters.

In de eindsprint bleek Bakker, die tijdens de koers ook een schuiver had gemaakt, over de beste benen te beschikken. De armen gingen zegevierend de lucht in. Lindeman reikte wat dat betreft net zo ver, want ook de nummer twee kwam juichend over de streep.

Bij de dames ging de winst naar Danique Braam uit Veenwouden. Holly Edmondson uit Nieuw-Zeeland werd tweede en Paulien Koster uit Delfstrahuizen kwam als derde over de finish.

Een deel van hen trad na het criterium aan voor een derny-koers van een half uur. Ingrid Schulting won de wedstrijd achter de ‘brommers.’ Bij de heren versloegen Wim Stroetinga en zijn gangmaker nipt Warfhuizer Peter Merx.

Wethouder Harald Bouman van de gemeente Eemsmond keek met een brede glimlach naar het sportieve geweld dat zich voor zijn ogen ontvouwde. ‘Het is toch prachtig dat dit in een dorp als Usquert allemaal mogelijk is?’ sprak hij aan het einde van de middag.

De gemeente Eemsmond gaat straks op in de veel grotere gemeente Hogeland en dus maakt ook Usquert een nieuwe start.

Wat die verandering voor Usquert gaat inhouden is nu nog niet te zeggen, maar voor het Wielercomite bestaat er geen twijfel over dat er volgend jaar weer door het dorp gekoerst zal worden. ‘Hou den ook, de ronde van Usquert gait deur’, klonk het strijdvaardig uit de mond van de zwaar besnorde Jopke Nainhoes.

No Replies to "Björn Bakker wint 50e editie Rondom de Bult"