Ereplaatsen voor Artemissers in Ulrum

Het doorgaan van de 26e editie van de Halve Marathon Lauwersoog-Ulrum, de zevende wedstrijd van het Loopcircuit Noord-Groningen, bleef vanwege de tropische temperaturen lange tijd onzeker. De organisatie gaf vrijdag groen licht voor de start van en etmaal later.
Op de wedstrijddag zelf beloofden de weersvooruitzichten, met regen en onweer, weinig goeds. Achteraf viel het allemaal mee. Zon, wind mee, wind tegen, een paar regendruppels en de warmte wisselden elkaar af.

De weersvoorspelling was echter wel van invloed op het aantal deelnemers. De halve marathon telde vorig jaar 428 deelnemers. Nu finishten er 264 lopers op deze afstand. 46 lopers kozen voor de weer opnieuw opgestarte 10 kilometer. De atleten voor de 21.1 kilometer vertrokken om 14.00 uur vanuit de haven op Lauwersoog om via de Willem Lodewijk van Nassau-kazerne, Zoutkamp en Niekerk in Ulrum te finishen.

Artemis telde op de 21.1 kilometer vijftien deelnemers. Jeannet Bakema uit Loppersum behaalde bij de vrouwen 60+ een knappe tweede plaats in 2.19.06 uur. Ricardo Damminga uit Baflo was van alle Artemissers veruit de snelste. Zijn tijd van 1.32.41 uur was goed voor een 13e plaats bij de mannen senioren. Arjen Kwint uit Loppersum finishte als 19e bij de mannen 40+ in 1.43.27 uur.

Jan Vos uit Uithuizen en Arjen Kwint hebben tot Zoutkamp samen opgelopen, waarna de Lopster versnelde en Vos, tijd 1.47.19 uur en 26e bij de mannen 50+, nog alle zeilen moest bijzetten om de snel naderende Aleida Groothoff uit Winsum voor te blijven. Groothoff, makkelijk lopend in een strak tempo met weinig verval, moest evenwel in een sprint vlak voor de finish haar meerdere erkennen in Gaby Gabay uit Groningen, waardoor ze genoegen moest nemen met de ondankbare vierde plaats bij de vrouwen 50+. Met haar tijd van 1.47.26 uur was ze echter supertevreden.

Harm Jan Postmus uit Vierhuizen klokte als 31e bij de mannen 50+ een keurige 1.48.41 uur. Arjan Hegge uit Winsum toonde andermaal zijn stijgende vorm. Zijn tijd van 1.52.19 uur was niet alleen goed voor een 34e plaats bij de mannen senioren maar betekende bovendien een persoonlijk record op de 21.1 kilometer. Hij verbeterde zijn oude toptijd met 5.39 minuten.

Voor Han Korhorn uit Kloosterburen, 34e bij de mannen 50+, stond de klok stil na 1.54.04 minuten. Zijn plaatsgenoot Wim Durenkamp werd bij de mannen 60+ netjes 13e in 1.57.34 uur. Marnix van den Brink uit Groningen kwam als 42e bij de mannen 40+ binnen na 1.57.54 uur. Geert Jan Reinders uit Loppersum voltooide zijn 19e deelname aan deze wedstrijd als 18e bij de mannen 60+ in 2.09.40 uur.

Op deze afstand ging ook een viertal Ulrummers, deel uitmakend van de groep Ulrum e.o., voor het eerst met succes van start onder de vlag van Artemis. Ellen Haveman was hiervan de snelste met een keurige tijd van 1.57.45 en een 12e plaats bij de vrouwen senioren. De 2.09.17 uur van Wim Meijering betekende een 42e plaats bij de mannen 50+. Hij werd in deze leeftijdsklasse gevolgd door Hielke van der Veen in 2.11.42 uur. Annelies Meijering completeerde de Ulrummer afvaardiging als 13e bij de vrouwen 40+ met een tijd van 2.14.55 uur.

De halve marathon werd bij de mannen gewonnen door Jan Stuursma uit Sappemeer in een tijd van 1.15.58 uur. De winst bij de vrouwen ging net als vorig jaar naar Hinke Schokker uit Eastermar in 1.25.27 uur.

De opnieuw opgestarte 10 kilometer wedstrijd telde totaal 46 deelnemers, waaronder zes Artemissers. Ereplaatsen waren er voor de Winsummers Elizabeth Hofman, derde bij de vrouwen 40+ in 58.58 minuten en voor Grietje Dijkmans, eerste bij de vrouwen 50 in 1.00.35 uur. Claudia van der Muil uit Den Andel kwam na 1.07.30 uur onder de finishklok door. Naast een zesde plaats bij de vrouwen 40+ betekende deze tijd een PR op deze afstand. Ze verbeterde haar oude toptijd op deze afstand met 2.09 minuten.

Martine Oosterheerd en Corrie Halsema, beiden uit Ulrum, en Rianne van der Spek uit Leens liepen voor het eerst met succes een 10 kilometer onder de vlag van Artemis. De eerstgenoemden noteerden dezelfde eindtijd: 1.11.59 uur goed voor respectievelijk een negende plaats bij de vrouwen senioren en een vierde plaats bij de vrouwen 50+. Voor Van der Spek werd als zevende bij de vrouwen 40+ een tijd van 1.18.56 uur geklokt.

Janneke Cazemier uit Warffum heeft het afgelopen weekend ondanks het zeer warme weer met succes deelgenomen aan een kleinschalige marathon-tweedaagse rond Vriezerbrug, georganiseerd door de Drents-Friese Wold Runners. Haar teller staat hierdoor inmiddels op 98 gelopen marathons. Zaterdag noteerde ze een tijd van 5.11.57 uur goed voor een tweede plaats bij de vrouwen.

Zondag werd ze opnieuw tweede in 5.37.37 uur. In het tweedaagse klassement eindigde de Warffumse keurig als eerste bij de vrouwen. Zondag 9 september volgt de 99e marathon in het Belgische Ieper in het kader van de Herdenking 100 jaar Eerste Wereldoorlog (foto: Artemis Winsum).

No Replies to "Ereplaatsen voor Artemissers in Ulrum"