Internationaal succes roeier Jan Huib Veninga

Tijdens de Coupe de la Jeunesse in Ierland werd afgelopen weekend tot twee keer toe een zilveren medaille veroverd. De Nederlandse jongens acht met aan boord Neptunus-roeier Jan Huib Veninga uit Delfzijl moest alleen de Britten voor zich dulden.

Terwijl in Nederland de temperaturen aardig omhoog schoten, regende het in Ierland bij een graad of twintig. Ook wakkerde de wind op zaterdag zo ver aan, dat de wedstrijdleiding besloot om de finales die dag te schrappen. Voor de acht betekende dit dat zij zaterdag helemaal niet het water op konden. Hun finale werd verplaatst naar half negen op de zondagochtend.

Nog niet helemaal wakker kwamen de heren wat traag uit de start. De Britten lagen na 500 meter al twee bootlengtes voor, gevolgd door de Fransen en de Italianen. Nederland moest met een vierde plaats genoegen nemen en had alleen de Oostenrijkers nog achter zich.

In het tweede deel van de wedstrijd over twee kilometer wisten de Nederlanders zich goed naar voren te werken en kwamen ze zij aan zij met Frankrijk en Italië te liggen. Door een goede eindsprint wisten de jongens het puntje van de boot als tweede over de streep te drukken, achter de Britten en voor de Italianen.

De middagwedstrijd kende een iets ander verloop. Deze keer werd er door Nederland iets beter gestart en hoewel de Britten al weer snel de leiding wisten te nemen, bleven Italië en Frankrijk op gelijk hoogte met de Nederlandse boot.

Door een kleine versnelling roeide Nederland zich halverwege al naar een tweede plaats en wist langzaam maar zeker meer afstand te scheppen tussen de achtervolgers. Met nog 250 meter te gaan lagen zij ongeveer driekwart bootlengte voor. In de eindsprint drongen zowel de Franse als de Italiaanse ploeg flink aan, maar de Nederlandse boot hield stand en leverde maar een paar meter in. Een tweede zilveren medaille was de beloning voor het harde werken van de afgelopen zeven weken.

No Replies to "Internationaal succes roeier Jan Huib Veninga"