Meijerink wint grasbaanrace Uithuizen

Het niet meedoen van het zijspankoppel William Matthijssen en Sandra Mollema drukte zaterdagavond een stempel op de internationale grasbaanraces in Uithuizen. Ondanks het gemis van de Europees kampioenen kreeg het publiek spannende wedstrijden te zien. De zijspanklasse werd een prooi voor Sven Holstein/Bonita van Dijk. Bij de Internationale Specials ging de zege naar Dave Meijerink.

Er is de afgelopen tijd veel gesproken over het niet aan het startlint staan van William Matthijssen uit Alteveer en zijn bakkeniste Sandra Mollema uit Delfzijl. Het organiserende MAC ’t Hogeland kreeg er op social media ongenadig van langs en er werd zelfs om een boycot van de races geroepen.

De echte baansportliefhebbers waren echter van de partij om de races van dichtbij mee te maken. Voor een groot deel was dat onder kunstlicht, waarbij de achterzijde van de baan een bijna sprookjesachtige uitstraling had. De baan lag er prima bij, al leken de coureurs nogal moeite met de omstandigheden te hebben. De een na de ander draaide met pech het middenterrein op.

Pechvogel van de dag werd Romano Hummel. Acht weken geleden liep hij een beenbreuk op tijdens wedstrijden in het Franse Tayac. De Hoogkerker dacht fit genoeg te zijn om in Uithuizen weer op de motor te kunnen stappen. Zijn comeback was van korte duur. Trekkebenend en met een verbeten grimas op het gezicht moest Hummel na de eerste manche toegeven dat de herstelperiode kennelijk toch te kort was geweest. ‘Ik kreeg de ene klap na de andere en had teveel pijn’, sprak hij teleurgesteld.

Meijerink beleefde de avond van zijn leven op de Uithuizer baan. Hij kwam in alle series als eerste over de meet en pakte ook in de finale de eerste plaats. Favoriet David Howe deed er alles aan om het hem lastig te maken, leek in de alles beslissende race op weg naar winst te zijn, maar kreeg met materiaalpech te maken. De diagnose was snel gesteld, zijn ketting was gebroken en dus stond niets de zege van Meijerink nog in de weg.

Veel aandacht was er ook voor het optreden van Theo Pijper. Hij deed het prima in de series en mocht als derde geplaatste naar de A-finale. In de koningsklasse waren het echter Mark Beishuizen en Mika Meijer die het publiek in de B-finale op de spreekwoordelijke banken wisten te krijgen. Na een felle tweestrijd was het Beishuizen die zich voor de A-finale mocht melden. Hij werd daarin vierde en moest naast Meijerink ook Paul Hurry (2) en Theo Pijper (3) voor zich dulden.

Bij de zijspannen leek het span van Detz/Arling snode plannen te hebben gesmeed. Met de vijftien punten uit de series leken ze een prima basis te hebben gelegd voor de dagzege. Daar staken Sven Holstein en bakkeniste Bonita van Dijk echter een stokje voor. Detz probeerde van alles, maar Holstein leek ogen in zijn rug te hebben en smeet de deur naar de leidende positie voor zijn concurrent op slot. Het Britse koppel Godden /Smith eindigde als derde.

Voorzitter Roelof Hoffies van MAC ’t Hogeland was na afloop tevreden. We hebben prima races gezien en gelukkig heeft het weer niet opnieuw roet in het eten gegooid.’

Uitslagen:
Internationale Specials: 1. Dave Meijerink (NL); 2. Paul Hurry (GB); 3. Theo Pijper (NL); 4. Mark Beishuizen (NL); 5. Julien Cayre (FR); 6. David Howe (GB); 7. Mika Meijer (NL); 8. Jerome Lespinasse (FR); 9. Lars Zandvliet (NL); 10. Richard Hall (GB); 11. Romano Hummel (NL); 12. Josef Franc (FR).

Internationale zijspannen: 1. Holstein/Van Dijk (NL); 2. Detz/Arling (NL); 3. Godden/Smith (GB); 4. Carvill/Smit (GB); 5. Grenier/Bertoneche (FR); 6. Comblon/Agez (FR); 7. Goodwin/Goodwin (GB); 8. Berwick/Godden (GB); 9. Raatjes/Sterenborg (NL).

No Replies to "Meijerink wint grasbaanrace Uithuizen"