Leden loopgroep Artemis gaan internationaal

Leden van de loopgroep Artemis uit Winsum hebben het niet alleen binnen de landsgrenzen gezocht. Een deel van hen streek neer in Belgié, terwijl anderen bij de Oosterburen op bezoek gingen. In Belgié stond de Flanders Fields Marathon geprogrammeerd, in Duitsland werd deelgenomen aan de Volksbank Münster Marathon en in eigen land liep men de mini-marathon van Ten Boer.

Een zestal Artemissers met aanhang, totaal elf personen, vertoefde het afgelopen weekend in het Belgische Ieper, bekend van de Eerste Wereldoorlog. Na vrijdag het prachtige gerestaureerde centrum van Ieper te hebben verkend, volgde zaterdag een bezoek aan het oorlogsmuseum In Flanders Fields gevolgd door een rit door de glooiende groene omgeving van Ieper. Hierbij werd een gedeelte van de Vredes Fietsroute gereden. Deze route voert door de Ypres Salient, een van de meest beruchte slagvelden van de Eerste Wereldoorlog.

Tientallen militaire begraafplaatsen langs de route vormen oneindig veel stille getuigen van de dramatische tol die deze oorlog in deze streek eiste. In deze streek sneuvelden meer dan 500.000 soldaten die begraven liggen in 170 militaire kerkhoven in de omgeving. `s Avonds volgde er de bijwoning van de Last Post bij de Menenpoort. Deze poort is vermoedelijk het bekendste Britse monument uit de Eerste Wereldoorlog. Het heeft de vorm van een Romeinse triomfboog waarlangs de Britse soldaten naar het front marcheerden. Deze poort draagt de namen van 54.896 Britse Gemenebest-soldaten. Als eerbetoon aan deze honderdduizenden gesneuvelden wordt sinds 1928 onder de machtige gewelven hiervan iedere avond om 20.00 uur de Last Post-sonnerie geblazen. Een indrukwekkende gebeurtenis.

De zondag stond in het teken van de marathon. De start vond plaats in Diksmuide en de route ging vervolgens voor een groot deel langs de rivier de IJzer, de laatste verdedigingslinie tussen de Geallieerden en de Duitsers. Na onder de Menenpoort te zijn doorgelopen werd er gefinisht op het Marktplein in Ieper. Van de 1050 ingeschreven deelnemers kwamen er 895 over de finish. Artemis stond met zes deelnemers aan de start. Alle zes hebben de marathon onder prima weersomstandigheden volbracht.

Hilda Broekhuizen uit Winsum kwam binnen na 3.54.30 uur, waarmee ze een keurige 2e plaats bij de vrouwen 50+ behaalde, Arjen Kwint uit Loppersum finishte na 3.56.33 uur en werd hiermee 49e bij de mannen 45+. Tini Visker uit Gieten, voor de tweede keer aan de start van deze marathon, werd knap vierde bij de vrouwen 55+ in 4.09.03 uur, Janneke Cazemier uit Warffum noteerde op 09-09 met startnummer 99 in haar 99e marathon: 4.56.21 uur, goed voor een elfde plaats bij de vrouwen 55+. Jeannet Bakema uit Loppersum, eveneens voor de tweede keer aan de start van deze marathon, werd netjes 5e bij de vrouwen 60+ in 5.02.58 uur.

Bert Hulsing uit Groningen sloot zijn vijfde achtereenvolgende deelname aan deze marathon af in 5.09.04 uur. De stad-Groninger werd hiermee 46e bij de mannen 60+. Gastloper Jelger Visser uit Groningen, 43e bij de mannen 40+, liet de finishklok stilstaan na 3.37.26 uur.

Enigszins verrassend was de deelname aan de recreatieve 5 kilometer van de al een tijdje uit de running zijnde Jantje Wiersema uit Oldehove en Koos Durenkamp uit Winsum. Beiden noteerden een eindtijd van 36.18 minuten. Nog verrassender was dat deze tijd goed was voor een eerste plaats voor de inwoonster van Oldehove bij de vrouwen 55+ en een derde plaats voor Winsumer bij de mannen 55+.

De Artemis-afvaardiging met aanhang kan terugzien op een in alle opzichten zeer geslaagd weekend.

De Volksbank Münster Marathon in de gelijknamige stad Münster (D) kende zondag onder prima weersomstandigheden met 9000 lopers op de diverse afstanden uit 30 landen een prima bezetting. De veelzijdige route begon bij het stadspaleis in het centrum om via de Aasee in een schitterende, landelijke omgeving uit te komen.

In Nienberge, ten noorden van Münster lopen de deelnemers de stad weer in om vervolgens op de bekende Prinzipalmarkt te finishen. Muzikale optredens langs het parcours verhoogden de sfeer. Op de marathon stonden totaal 2000 deelnemers aan de start, waaronder Arjan Hegge uit Winsum. De Winsumer liep een prima wedstrijd en noteerde in zijn vierde marathon als 136e bij de mannen 35+ een tijd van 4.06.33 uur. Deze tijd betekent een verbetering van zijn oude toptijd op deze afstand met maar liefst 16.21 minuten.

Met een tweede en een derde plaats op de 10 kilometer bij de vrouwen 50+ voor Simone Binnema uit Eenrum en Gonny Houtman uit Winsum en een viertal top tien plaatsen kwam Artemis gisteravond in Ten Boer goed voor de dag.

De Stichting Sportrecreade Ten Boer organiseert al tientallen jaren de Minimarathon met keuze uit de afstanden 5,3 en 10 kilometer in en in de omgeving van Ten Boer. De Minimarathon is de derde loop van het Huis & Hypotheek Ommelander Loopcircuit dat totaal zes wedstrijden omvat. Ondanks prima loopweer hield het aantal deelnemers met 55 op de 5,3 kilometer en 133 op de 10 kilometer niet over. Het aantal wedstrijden in de regio neemt nog steeds toe en dat maakt de spoeling per wedstrijd steeds dunner.

Artemis telde op de 10 kilometer tien deelnemers. Garco van den Berg uit Uithuizen was hiervan de rapste met een achtste plaats bij de mannen 40+ in 43.32 minuten. Hij werd in zijn leeftijdscategorie direct gevolgd door Jaap Smith uit Baflo met een tijd van 44.08 minuten. Jan Vos uit Uithuizen liep een prima wedstrijd. Zijn tijd van 45.19 minuten betekende een 14e plaats bij de mannen 50+.  Plaatsgenoot John Walker had een mindere dag. Zijn tijd van 48.26 minuten was goed voor een achtste plaats bij de mannen 60+.

Marnix van den Brink uit Groningen finishte als 14e bij de mannen 40+ na 49.12 minuten. De 25e plaats bij de mannen 50+  na 52.30 minuten was voorbehouden aan Gerard Bekkering uit Uithuizen. Hij werd in dezelfde leeftijdscategorie direct gevolgd door Roelof Eltingh uit Warffum met een tijd van 53.11 minuten.

Dat met name de vrouwen van Artemis vaak in de prijzen vallen bleek vanavond opnieuw in Ten Boer. Simone Binnema werd bij de vrouwen 50+ verdienstelijk tweede in 44.46 minuten. Zij werd gevolgd door de steeds beter lopende Gonny Houtman, die met een nette tijd van 46.27 minuten de derde plaats voor zich opeiste.

De vrouwen 50+ categorie werd gewonnen door Christien Koning uit Groningen in 43.43 minuten. Grietje Dijkmans uit Winsum bleef keurig binnen het uur. De Winsumse werd met een tijd van 58.59 minuten achtste bij de vrouwen 50+. De 10 kilometer werd bij de mannen gewonnen door Gerben Vermeij uit Leens in 34.31 minuten. Bij de vrouwen ging de winst naar Sariena Evertsz uit Delfzijl in 41.41 minuten. De Minimarathon kende als vanouds een prima organisatie, bijgestaan door de immer enthousiaste speaker Jan Kooistra.

No Replies to "Leden loopgroep Artemis gaan internationaal"