Delfzijl maakt zich op voor geweldig wielerweekend

De wielerkoorts stijgt in Delfzijl. De voorbereidingen voor een geweldig wielerweekend in de havenplaats op 22 en 23 september liggen volledig op koers. De organisatie van Rondje Ziel is er in geslaagd om het finaleweekend van de clubcompetitie van de KNWU voor zowel de mannen als de vrouwen naar Delfzijl te halen.

De beste clubploegen van Nederland strijden in Delfzijl om de titel van beste clubploeg van Nederland. Zowel de mannen als de vrouwen krijgen drie onderdelen voorgeschoteld: een omloop, een ploegentijdrit en een criterium. In de aanloop van het finaleweekend hebben de mannen en vrouwen een aantal klassiekers moeten rijden om zich voor de eindstrijd te plaatsen.

De omloop vind plaats op zaterdag 22 september, de mannen rijden dan tien ronden met en totaal van 150 kilometer en de vrouwen zeven ronden met en totaal van 105 kilometer. De start en finish is op de Koningin Julianalaan. Het parcours loopt via de Kustweg en de Hogelandsterweg richting Losdorp. Via Holwierde en Uitwierde keert men terug naar Delfzijl. Een mooie gevarieerde ronde waarin volop strijd geleverd kan worden. Het startschot wordt voor de mannen om 11.30 uur gegeven en voor de vrouwen om 15.00 uur.

Op zondag 23 september gaat het om 10.00 uur op twee plaatsen tegelijk weer van start. De deelnemers aan het finaleweekend starten vanaf de Europalaan voor hun ploegentijdrit en op de Koningin Julianalaan gaat Rondje Ziel van start met het criterium voor de Donorrace en de Funklasse.

De ploegentijdrit wordt gereden over een ronde van 14 kilometer en is spectaculair voor de liefhebbers. Er wordt om de paar minuten gestart op volgorde van de tussenstand. De hoogst genoteerde ploeg start als laatste en er wordt met snelheden van zo’n 60 kilometer per uur gereden. De ploegentijdrit start  op de Europaweg en zal niet door Delfzijl rijden, maar gaat meteen de Hogelandsterweg op om via Holwierde en Uitwierde op de Europaweg te finishen.

Aan de Koningin Julianalaan gaan op het zelfde moment de deelnemers van de Donorrace  en de liefhebbers uit de regio van start in de Funklasse. De Funklasse telt wielrenners die redelijk tot goed geoefend zijn, maar normaal niet deelnemen aan wedstrijden en bij Rondje Ziel de kans krijgen om het eens op een echt criterium te proberen.

Terwijl de deelnemers aan het finaleweekend gaan genieten van een pastamaaltijd , die Lienus Koster namens de organisatie in de Ringen zal verzorgen, start om elf uur het Criterium voor de Sportklasse/Amateurs. Zij zullen strijden op het 2.1 kilometer lange parcours van Rondje Ziel en finishen na dertig ronden. Dit belooft een mooie wedstrijd te worden. Er hebben zich al een kleine honderd  deelnemers gemeld bij de voorinschrijving.

Als de vrouwen zich op gaan maken voor hun laatste onderdeel , het criterium,  heeft de organisatie het parcours inmiddels verlengd en zullen de renners vijftien ronden van 3,5 kilometer afleggen, waarbij ze door de haven van Delfzijl zullen rijden. Start en finish blijven op de Koningin Julianalaan, daar zal het hele weekend genoeg te beleven zijn.

De afsluitende wedstrijd is het criterium van de mannen. Zij zullen 24 ronden op het zeer snelle parcours van 3,5 kilometer gaan rijden. Hier worden de prijzen verdeeld van een heel  seizoen bikkelen. De verwachte starttijd is 15.30 uur en  de finish volgt rond 18.30 uur.

Voor de kinderen hebben de Fivelcrossers uit Appingedam een leuke BMX-clinic bedacht, die gegeven gaat worden op het sportpark Centrum. De deelname aan deze clinic is gratis en kan op zondag gevolgd worden.

Zoals inmiddels bekend van het Rondje Ziel is de entourage sfeervol en wordt het geheel opgeluisterd met muziek. Dit jaar zal er voor het eerst een groot beeldscherm geplaatst worden, waarop het nodige vertier geboden wordt.

No Replies to "Delfzijl maakt zich op voor geweldig wielerweekend"