Björn Bakker wint loodzware koers in Delfzijl

Hij had gehoopt op regen en veel wind en kreeg wat hij wilde, al was het dan niet in overvloed. Björn Bakker uit Wijnjewoude bleek zaterdag over de beste benen te beschikken in de slotsprint van de Omloop van Delfzijl. Hij drukte zijn wiel als eerste over de finish na een loodzware koers met diverse valpartijen. Bij de dames ging de winst naar Sanne Bouwmeesteruit het Drentse Westerbork.

Rondje Ziel is dit weekend slechts een onderdeel van en uitgebreid programma waarin ook de finales van de KNWU-clubkampioenschappen onderdak hebben gevonden. De dag begon nog vrij aardig met een bleek zonnetje, maar pluvius trok de sluisdeuren al snel open en liet het hemelwater rijkelijk vloeien. Tel daarbij de beukende wind over het vlakke land tussen Holwierde en Biessum en het moge duidelijk zijn dat er geknokt moest worden op de soms kronkelige wegen.

De dames hadden het zichtbaar zwaar met de omstandigheden. Het peloton was binnen de kortste keren aan flarden gescheurd. Vooral het stuk over de Hogelandsterweg richting Holwierde eiste zijn tol. Daar stond de wind schuin tegen en werd het vechten op de kant, zoals dat zo mooi heet.

Uiteindelijk bleef er een klein keurkorps over dat om de podiumplaatsen zou strijden. Het werd een eindsprint tot op het tandvlees, waarin Bouwmeester een sterker eindschot bleek te hebben. De Drentse van WV de Kannibaal bleef Danique Braam uit Veenwouden en Eva Bijwaard uit Hillegom nipt voor. Nynke Pellikaan uit Den Andel was met een 51e plaats de beste regionale vertegenwoordiger.

Het had er alle schijn van dat de weergoden even een adempauze hadden ingelast op het moment dat de heren werden weggeschoten. Zij hadden echter andere problemen, want de een na de andere ging tegen het asfalt. Stress, zenuwen, een gebrek aan stuurmanskunst of het weer, wat de oorzaak ook was, de buitelingen zorgden er wel voor dat er nogal wat oponthoud onderweg was.

Na veel schermutselingen ontstond er een kopgroep van vijftien man. Sensa-Kanjers voor Kanjers, West-Frisia en NWVG-FILA-Cyclingteam waren rijkelijk vertegenwoordigd in de leidende groep, die door een aantal achtervolgers op de hielen werd gezeten. Chiel Breukelman was een van de NWVG-ers die zich aan kop bevond en deed wat er vooraf van hem had verwacht. Breukelman had zich immers al laten ontvallen dat NWVG de clubcompetitie zou moeten winnen.

Achter de leiders begon het peloton op de smalle wegen tussen Holwierde en Delfzijl steeds meer op een stuk elastiek te lijken waar de rek uit was. De horde had het moeilijk, maar weigerde te capituleren. Het waren achttien pedaleurs die het sprongetje naar de kop wisten te maken en zo ontstond er een klein peloton dat 70 seconden voorsprong wist te pakken op de restanten van de groep.

De dik dertig coureurs zouden het moeten uitvechten en deden dat. In volle vaart joegen ze richting start en finish in de Koningin Julianalaan, waar Bakker het beste strijdplan had gekozen. Zijn krachtige slotsprint was de medevluchters teveel. De Fries kwam juichend over de meet. Wiebe Scholten uit Dieren eindigde als tweede en Bryan Bouwmans uit Gemert completeerde het podium. De prijs voor de meest strijdlustige renner ging naar Joury Ottenbros uit Heerhugowaard. Hij was daar zelf nog het meest verbaasd over, maar nam de bloemen en een fles wijn graag aan.

Bakker glimlachte na de huldiging van oor tot oor. ‘Ik voelde me echt top vandaag en was er eigenlijk wel van overtuigd dat ik hier zou kunnen winnen. Dat het dan nog gebeurt ook is alleen maar mooi. Er staat een gelukkige winnaar voor je’, vertelde de pedaleur terwijl de lucht achter hem dreigende trekjes begon te vertonen..

No Replies to "Björn Bakker wint loodzware koers in Delfzijl"