Prima wielerweekend in regenachtig Delfzijl

In het regenachtige Delfzijl is zondag de tweede dag van het KNWU-finaleweekeinde afgewerkt. De dag begon met tijdritten voor mannen en vrouwenformaties. Bij de dames ging de winst naar het team van Jan van Arckel. De mannen van Sensa Kanjers voor Kanjers waren net te sterk voor de rest van het veld. Na de middag was het tijd voor twee criteria. Bij de heren kwam Tim Bierkens na een solo van acht kilometer juichend over de streep. Charlotte Kool pakte de eerste plaats bij de vrouwen.

De omstandigheden waren niet ideaal. De regen zorgde voor gladde stukken op het parcours. Er stond overigens wel beduidend minder wind dan tijdens de eerste dag van het wielerspektakel. De vrouwenformatie van Jan van Arckel bleek het beste met de omstandigheden te kunnen omgaan en schreef de ploegentijdrit op zijn naam. Het team van Wim Kruis bleef de Swabo Ladies twaalf tellen voor. WV De Kannibaal eindigde als derde.

Voor Danique Braam, die zaterdag de omloop als tweede afsloot, betekende de zege dat ze de leiding in het individuele klassement over het finaleweekeinde had veroverd. Ook bombardeerde de inwoonster van Veenwouden zich daardoor als leidster van de clubcompetitie.

Bij de mannen waren de marges erg klein. Sensa Kanjers voor Kanjers, het opleidingsteam uit het oosten van het land, had aan de finish precies twee tellen over en kaapte daarmee de winst weg voor de neus van NWV Groningen. WV De Kannibaal completeerde het podium.

Was het in de ochtend nog redelijk droog, na de middag was het goed raak met af en toe flink wat regen dus vertrokken de pedaleurs na het middaguur voor een nat criterium. Als eerste werden de dames weggeschoten.

Grote verschillen konden er niet gemaakt worden en dus eindigde de rit in een massasprint waarbij Charlotte Kool haar wiel als eerste over de streep wist te duwen. Vlak achter haar eindigden Sanne Bouwmeester en Anne van der Hulst als tweede en derde. Ondanks de overwinning wist Kool haar concurrent Danique Braam niet van de eindzege af te houden.

Daarna was het de beurt aan de heren. Terwijl de pedaleurs werden weggeschoten voor hun rit over 84 kilometer stortte Pluvius nog maar eens een bak water uit over het parcours. Het was niet zomaar en koers, want de winst in het finaleweekend en dat van het ploegenklassement in de Clubcompetitie telden zwaar mee. Voor Sensa-Kanjers voor Kanjers was het zaak geen schade op te lopen. Ze stonden als leider aan de start en zouden er alles aan doen om de koppositie te behouden.

De verwachting was dat NWV Groningen een laatste poging zou doen om de leiding te heroveren. De wedstrijd wilde echter maar niet op gang komen. In de stromende regen waren er wel wat vluchtpogingen, maar niemand wist weg te blijven. Toen Chiel Smit van NWV Groningen er tussenuit kneep moest Sensa wel met een reactie komen. De groep smolt weer samen en het had er ven de schijn van dat het criterium op een massasprint zou uitlopen.

De wedstrijd liep al op zijn einde toen er toch nog een schifting kwam. Eerst was het Bryan Bouwmans van WV De Jonge Renner die er vandoor wilde. Zijn aanval werd echter afgeslagen. Vervolgens probeerde Tim Bierkens het. De pedaleur uit Stampersgat bouwde een kleine voorsprong op, maar zag deze in de laatste kilometers weer slinken. De renner van Willebrord Wil Vooruit had echter nog wat over en wist uit de greep van de jagende groep te blijven. Dol van vreugde passeerde hij de finish en viel vervolgens bijna van zijn fiets van vermoeidheid. Achter zijn rug wist Quinten Vrieling van WPGA naar de tweede plaats te snellen. Paul Gruithuizen van WV Schijndel finishte als derde.

Bierkens was blij met zijn overwinning. ‘Ik was er wel aan toe. Het is alweer een tijdje geleden dat ik een koers heb gewonnen’, sprak hij na afloop. ‘Toen ik zag dat de poging van Bouwmans mislukte, heb ik het zelf geprobeerd. Ik had niet zoveel zin in een massasprint. Dat is niet mijn ding. Dat ik hier heb gewonnen? Man, wat ben ik daar blij mee.’

Wiebe Scholten (Sensa-Kanjers voor Kanjers) schreef het algemeen klassement van het finaleweekend op zijn naam. Ploeggenoot Rens te Stroet en Chiel Breukeman (NWV Groningen) werden respectievelijk tweede en derde. Jesper Rasch leidt de dans in het jongeren- en individuele klassement.

NWV Groningen had het ploegenklassement graag willen winnen, maar het team liet te weinig zien om de opleidingsploeg van Sensa-Kanjers voor Kanjers uit de Achterhoek nog van de eindzege te kunnen beroven.

No Replies to "Prima wielerweekend in regenachtig Delfzijl"