Leden loopgroep Artemis roeren zich weer flink

Leden van Artemis uit Winsum hebben zich het afgelopen weekeinde weer flink geroerd. Een drietal loopevenementen werd bezocht door de hardlopers. Een deel deed mee aan de Dam tot Damloop, anderen waren van de partij bij de Martini Marathon in Groningen en een deel deed mee aan de Thesinger Dorpsrun.

De Dam tot Damloop is met 85.000 deelnemers op de onderdelen hardlopen, wandelen en fietsen het grootste sportevenement van Nederland. Janneke Cazemier en oud-lid Katharina Baar hebben zaterdag met succes deelgenomen aan de wandeltocht. Zondag stonden er 45.00 kinderen, wedstrijdlopers, businessrunners en recreanten aan de start op de diverse onderdelen. De 16,1 kilometer lange Dam tot Damloop is een wedstrijd van punt naar punt.

De start is nabij het Centraal Station in Amsterdam en de route leidt de deelnemers vervolgens door de IJ-tunnel en Amsterdam-noord naar de finish in de brede Peperstraat in het centrum van Zaandam. De aanhoudende regen en de lage gevoelstemperatuur maakten het de deelnemers en de vrijwilligers bepaald niet gemakkelijk. Dat de publieke belangstelling en de sfeer rondom het parcours aanzienlijk minder was dan voorgaande jaren laat zich raden.

Jaap Smth uit Baflo, Miranda Vink uit Winsum en Roelof Eltingh uit Warffum stonden namens Artemis aan de start. Jaap Smith liep een zeer constante race. Hij finishte na 1.15.44 uur bij de mannen recreanten als 877e in een veld van 6541 deelnemers. Miranda Vink kan eveneens terugzien op een goed ingedeelde wedstrijd. Zij noteerde in haar eerste wedstrijd onder de vlag van Artemis een tijd van 1.21.57 uur. Dit leverde haar bij de vrouwen recreanten in een veld van 1975 deelneemsters een verdienstelijke 390e plaats op. Bij de Businessrunners stonden 15.498 lopers, waaronder Roelof Eltingh aan de start. Voor hem werd een tijd van 1.26.23 uur geklokt, goed voor plek 6.357.

Dat deze loop zowel bij de mannen als bij de vrouwen werd gewonnen door atleten uit Afrika is al lang geen nieuws meer. Een minpuntje was na de finish de slechte afhandeling van de teruggave van de warme kleding vanuit de kledingwagens. Onderbezetting van vrijwilligers was er de oorzaak van dat veel deelnemers hierop doornat en rillend van de kou meer dan een uur moesten wachten.

Nieuw lid Koen Rengers uit Winsum heeft vrijdagavond meegedaan aan de tweede Martinimarathon op de atletiekbaan in het Stadspark te Groningen, georganiseerd door de Loopgroep Roden in samenwerking met Groningen Atletiek. De Winsumer, die inmiddels ervaring heeft opgedaan in trails over langere afstanden, finishte onder zeer natte omstandigheden in zijn eerste marathon onder de vlag van Artemis als 11e overall in een keurige tijd van 4.04.34 uur.

Met een derde plaats voor Simone Binnema uit Eenrum op de 10 kilometer en een derde plaats voor Ricardo Damminga uit Baflo op de 4,1 kilometer kwam Artemis zaterdagmiddag in Thesinge onder wisselvallige weersomstanden goed voor de dag. De totaal 350 deelnemers, iets minder dan vorig jaar, konden kiezen uit de afstanden 4.1 kilometer, 6.777 kilometer, 10 en 21.1 kilometer.

De Artemis-afvaardiging telde vijf lopers. Ricardo Damminga startte op de 4,1 kilometer. Na vorig jaar op deze afstand nog eerste te zijn geworden in 15.25 minuten, finishte hij vandaag na precies 16 minuten als derde. Op de 10 kilometer waren drie Artemissers actief. Simone Binnema noteerde bij de vrouwen een tijd van 44.41 minuten, waarmee ze de derde plaats voor zich opeiste.

Leenster Wim Ammeraal werd 19e bij de mannen in 46.13 minuten. Hermien Boomgaardt uit Adorp, voor het eerst na bijna twee en een half jaar weer uitkomend in een wedstrijd, kwam als 24e bij de vrouwen binnen na 59.07 minuten. Marnix van den Brink uit Groningen was een van 51 deelnemers aan de halve marathon. Hij sloot zijn race in duurlooptempo af na 1.58.45 uur en klasseerde zich als 48e (foto’s: Herman Rinket en Dam tot Damloop).

No Replies to "Leden loopgroep Artemis roeren zich weer flink"