Wilskrachtig Holwierde klopt SC Loppersum

SC Loppersum heeft op een pijnlijke manier ervaren dat de ene week niet de andere is. Op sportpark Katmis werd met 2-1 van debutant Holwierde verloren. Een overwinning die verdiend was, omdat de gastheren meer strijdlust aan de dag wisten te leggen. De Lopsters speelden rommelig, leden veel balverlies en wisten zich bij tijd en wijle geen raad met de fysiek sterke thuisclub.

Beide verenigingen begonnen de competitie met een overwinning. SC Loppersum versloeg op eigen veld Groen Geel met 3-1 en Holwierde wist FC Grootegast (1-2) achter zich te houden. Een prima ouverture dus voor de teams van de coaches Henk Buikema en Eddy Tuik en een dito uitgangspositie voor de eerste derby in de 3e Klasse C.

Die begon overigens zonder de beide aanvalsleiders. Bij SC Loppersum ontbrak Cees bij de Leij en bij Holwierde begon Jurelly Torbed op de bank. Daar zat trouwens ook zijn neef Jeanclar Torbed. De Delfzijlster heeft zich bij de derdeklasser gemeld en zou in het tweede bedrijf invallen.

Holwierde bood SC Loppersum vanaf de eerste minuut geen kans om het eigen spel te spelen, maar hoefde daar niet eens zoveel moeite voor te doen. De Lopsters, die tot de ploegen worden gerekend die in de top zullen meedraaien, waren met name in het eerste bedrijf zichzelf niet. Men liet zich de kaas te simpel van het brood eten. Er werd veel balverlies geleden, combinaties over twee of meer schijven eindigden steevast bij een tegenstander en qua agressiviteit moesten de gasten het afleggen tegen de thuisclub.

Na een kwart wedstrijd werd het spel op de wagen gezet. Aan de linkerkant van het strafschopgebied werd een overtreding begaan op Mike Kraan.  Omdat het binnen de beruchte lijnen was, werd de bal op de stip gedeponeerd. Peter Bouwsema mikte het leer vervolgens achter goalie Peter Paul Datema: 1-0. Een mooie opsteker voor de thuisclub, die in het vervolg van de eerste helft liet zien hoe ver je met een gezonde dosis wilskracht kunt komen.

Na een half uur spelen verloor SC Loppersum Ruben Keizer en moest het tactische plan opnieuw gewijzigd worden. Jeffrey Leegstra verscheen binnen de lijnen en zou in het verdere verloop van het duel nog van zich doen spreken. Gescoord werd er niet meer voor de thee en dus moest oefenmeester Henk Buikema een list verzinnen.

Na de doelwisseling trapte SC Loppersum het gaspedaal wat dieper in. Holwierde nam een ietwat afwachtende houding aan en gokte op de snelheid van de inmiddels ingebrachte Jeanclar Torbed. De vervanger van Yirsan Bouman liet zien balvaardig te zijn, maar wilde zijn acties nog wel eens te ver doordrijven.

Uit een corner van Rik Buikema leek Ruben Danhof te zullen scoren. Hij maaide echter in het luchtledige. Drie minuten daarna was het wel raak. Nadat Niek Weistra in het veld was gekomen voor Tristan van der Beek en de Holwierders Peter Bouwsema en Christian van der Broek geel hadden gekregen, lag de gelijkmaker plotsklaps in het netje. Jeffrey Leegstra kreeg in het centrum de bal voor zijn voeten en bedacht zich geen moment. Doelman Wouter Kingma kon de bal alleen maar nakijken: 1-1.

Even had het er de schijn van dat SC Loppersum zou doordrukken, maar meer dan dat was het ook niet. Het rommelige spel van voor de pauze kwam weer terug en met het inbrengen van Jurelly Torbed bij Holwierde nam de onrust in de defensie van SC Loppersum alleen maar toe.

Er was meer dan driekwart wedstrijd gespeeld toen Jurelly Torbed op weg leek naar de hernieuwde voorsprong voor zijn ploeg. Hij mikte echter op het lichaam van keeper Peter Paul Datema. De bal belandde vervolgens in een soort van flipperkast en kwam uiteindelijk bij Jeanclar Torbed uit. Diens uithaal was niet krachtig genoeg. De bal werd voor de doellijn weggemaaid, maar belandde min of meer per ongeluk tegen het been van Torbed en hobbelde alsnog binnen: 2-1.

Holwierde had het duel daarna definitief kunnen beslissen, maar liet dat na en kroop nog door het oog van de naald toen Niek Weistra in blessuretijd rakelings over het doel van Wouter Kingma kopte. Het had zomaar de gelijkmaker kunnen zijn in een wedstrijd die uiteindelijk Holwierde als terechte winnaar kreeg.

Trainer Henk Buikema vond na afloop dat zijn ploeg ondermaats had gepresteerd. ‘Je weet hoe Holwierde voetbalt en dat je niet in dat spelletje moet meegaan. We hebben geen moment echt in de wedstrijd gezeten. We hoeven echter nog niet ongerust te worden. Het is pas de tweede wedstrijd van het seizoen.’

Zijn collega Eddy Tuik glunderde van oor tot oor. Met de volle buit uit de eerste twee wedstrijden had hij daar ook alle reden toe. ‘Ik denk dat we SC Loppersum weinig kans hebben gegeven. Eigenlijk hebben we verzuimd om de wedstrijd vroegtijdig in het slot te gooien. Met een teamprestatie als deze kun je alleen maar blij zijn. We hebben er met z’n allen voor gestreden en uiteindelijk verdiend gewonnen.’

* Holwierde – SC Loppersum 2-1 (1-0). Peter Bouwsema 1-0 (str.sch.); Jeffrey Leegstra 1-1; Jeanclar Torbed 2-1.

No Replies to "Wilskrachtig Holwierde klopt SC Loppersum"