Geslaagde tiende editie Stemer WielrenTocht

Een groep van eenentwintig wielrenners uit Stedum en directe omgeving heeft zondag aan de tiende editie van de Stemer WielrenTocht meegedaan. De eerste editie van de eerste editie was op zondag 27 september 2009 en sindsdien is deze mooie ‘klassieker’ jaarlijks op de laatste zondag in september verreden.

Om een uur vertrok het peloton wielrenners vol goede moed en genietend het mooie weer vanaf de Vlasschuur in Stedum voor de eerste ronde van zo’n vijftig kilometer. Via Westeremden en ‘t Zandt werd met de wind in de rug via Spijk koers gezet naar de Eemshaven.  Met een forse tegenwind werden de reusachtige windmolens in de Eemshaven gepasseerd en via Roodeschool, Oosternieland en Oldenzijl werd weer richting het mooie Stedum gefietst. In de Vlasschuur werd traditiegetrouw ‘bijgetankt’ voor de tweede ronde. Natuurlijk stond er voor de wielrenners weer zelfgemaakte appelgebak met (veel) slagroom en koffie, een energiedrankje en een banaan klaar.

Om de tiende editie van extra glans te voorzien was het voor de jeugd tot en met 14 jaar, onder leiding van Anjo Hofman, mogelijk om deel te nemen aan een mountainbike tocht in het Stemer Bos. Dit initiatief bleek een schot in de roos, want maar liefst twaalf jonge mountainbikers verschenen aan de start. Het mooie en uitdagende parcours werd bijzonder gewaardeerd door de deelnemers. Een activiteit die voor herhaling vatbaar is.

Voor de racefietsers was het na een aangename pauze weer mogelijk om een tweede ronde te fietsen. De animo om hieraan deel te nemen was beperkt, maar voldoende om toch van start te gaan. De snelle ronde, met een gemiddelde van 33,7 over 55 kilometer, werd gewonnen door Peter Jans die zijn voorwiel als eerste over de streep aan de Lellensterweg in Stedum duwde. Hij mag zich het komende jaar wielerkampioen van Stedum noemen.

De ‘trage’ groep fietste met een gemiddelde van zo’n 27 kilometer via Sint Annen, Thesinge, Zuidwolde via de Wolddijk naar Onderdendam en zo weer terug naar Stedum. Ook bij deze ronde was er een sprint op de Weersterweg, waarbij het bordje Stedum als finishstreep gold.  De torenhoge favoriet Ipe Oosterhof, ook winnaar in 2017, deed wat van hem verwacht werd en was veruit de snelste. Volgend jaar zal hij te bewonderen zijn in de snelle ronde.

Met een bijzonder gezellige nazit in het zonnetje op het grasveld bij de Vlasschuur werd de zeer geslaagde Stemer WielrenTocht afgerond. Voor alle deelnemers was er nog een Oet Steem-bidon om het feestelijke feit van de tiende editie te vieren.

De liefhebbers van deze mooie tocht door het Grunneger Ommeland verheugen zich nu reeds op zondag 29 september 2019 als de Wielervereniging Oet Steem de elfde editie van de Stemer WielrenTocht organiseert.

No Replies to "Geslaagde tiende editie Stemer WielrenTocht"