NEC Delfzijl pakt tweede thuiszege

In de 2e Klasse J van het zaterdagvoetbal heeft fusieclub NEC Delfzijl prima zaken gedaan. Op het eigen sportpark Centrum werd koploper De Griffioen opzij gezet. De mannen uit Oosterwolde werden met 2-0 geklopt.

Dat het voor NEC Delfzijl geen simpel optelsommetje zou worden, was vooraf wel duidelijk. De Friezen hadden een prima start van de competitie achter de rug, waarbij eerst HFC ’15 (2-3) en daarna Drenthina (5-0) aan de kant werden gezet. In beide wedstrijden waren Jordi Linneman en Robbin Wagenaar de meest productieve spelers. Ze scoorden beiden drie keer.

NEC Delfzijl begon dit prille voetbalseizoen met een 2-0 nederlaag bij Pelikaan S. en versloeg daarna op eigen terrein Knickerbockers met 3-2. Een overwinning op de Oosterwolders zou dus zeer welkom zijn. Die zou zonder Ruben Stam tot stand moeten komen, want hij kampt nog altijd met een knieblessure.

De gastheren begonnen prima aan het duel en draaiden De Griffioen meteen de duimschroeven aan. De Havenkanters gingen serieus op jacht naar een vroege voorsprong en kregen die al na acht minuten in de schoot geworpen. Dion Zimmerman werd binnen het strafschopgebied aangetikt en in dat afgebakende terrein staat maar een straf op dergelijke overtredingen. Nino Tualena nam plaats achter de bal en liet de goalie van De Griffioen kansloos: 1-0.

Een prima opsteker voor de thuisclub, die vreemd genoeg niet doordrukte. Het tempo ging omlaag en De Griffioen kreeg zo de gelegenheid om zichzelf terug in de wedstrijd te knokken. Grote kansen kregen de bezoekers niet, maar NEC Delfzijl werd in de omschakeling steeds slordiger. Dribbels werden te ver doorgevoerd waar een simpele voorzet voor meer dreiging had kunnen zorgen.

Oefenmeester Kees Pranger had zich in de aanloop naar de theepauze al voorgenomen om op zijn manschappen in te spreken en enkele tactische omzettingen te doen. Die bleken na de doelwisseling goed uit te pakken. Omdat de gasten zich ook niet onbetuigd lieten, bleef het tweede bedrijf uitermate spannend en moest doelman Bas Westerhuis zelfs een keer gestrekt om de gelijkmaker te voorkomen.

In de slotfase kwam de beslissende treffer tot stand. De doelman van De Griffioen speelde de bal op links naar een van zijn verdedigers. Die had waarschijnlijk een andere spelvoortzetting in gedachten, maar moest noodgedwongen naar binnen. De poging werd door Daniël Clarke Acaster onderschept.

Hij speelde op zijn beurt teammaatje Dion Zimmerman aan. De NEC-er sneed naar binnen en liet een schot van zijn linkervoet vertrekken. Elsin Yilmaz doorkruiste de baan van het schot en kreeg de bal tegen zijn rug. De aanraking was precies voldoende om het leer van richting te doen veranderen en goalie Luca Veenman van De Griffioen kansloos te laten: 2-0. De goal betekende de genadeklap voor de gasten, die qua verhoudingen iets meer hadden verdiend maar het op basis van individuele kwaliteit moesten afleggen.

Coach Kees Pranger was na afloop uiteraard tevreden over de zege. ‘We zijn het seizoen beter begonnen dan vorig jaar en twee keer een thuiszege is natuurlijk altijd lekker. Waar ik me wel over heb opgewonden is dat we na de strafschop niet hebben doorgedrukt. We hadden directer moeten spelen. Maar goed, dit geeft de burger wel moed.’

Die kan NEC Delfzijl goed gebruiken, want de komende weken wachten twee uitwedstrijden. Zaterdag reist men af naar Ten Boer voor de ontmoeting met Omlandia, dat met 3-2 van Gramsbergen verloor. Een week later is dat de tegenstander die de Havenkanters tegenover zich krijgen.

* NEC Delfzijl – De Griffioen 2-0 (1-0). Nino Tualena 1-0 (str.sch.); Dion Zimmerman 2-0.

No Replies to "NEC Delfzijl pakt tweede thuiszege"