Zevende zege tijdens 4 Mijl voor Houtman

Gonny Houtman uit Winsum heeft zondagmiddag de 4 Mijl van Groningen bij de vrouwen 65+ gewonnen. Het betekende haar zevende zege in deze hardloopklassieker. In de wedstrijdloop voor bedrijven behaalde plaatsgenoot Gea Meulema een verdienstelijke tweede plaats bij de vrouwen 55+.

De 32e editie van de 4 Mijl zal de boeken in gaan als de warmste ooit. Het parcours voerde de deelnemers vanaf de start in Kerkstraat in Haren in lijn naar de finish op de Vismarkt. De bijna 23.000 deelnemers, het massaal opgekomen publiek, de muzikale omlijsting en het aangename weer zorgden voor een sfeervol evenement. Twee deelnemers werden onderweg onwel en moesten naar het ziekenhuis worden afgevoerd.

Artemis was met 32 leden, zestien vrouwen en zestien mannen, goed vertegenwoordigd. Bij de vrouwen 65+ ging de winst met grote overmacht naar Gonny Houtman, tevens de snelste Artemis-vrouw. Met haar tijd van 30.27 minuten was ze 6.28 minuten sneller dan de nummer twee. De nummer drie volgde op maar liefst 17.13 minuten.

Gea Meulema behaalde met een tijd van 31.49 minuten een verdienstelijke tweede plaats bij de vrouwen 55+ in de wedstrijdloop voor bedrijven. Haar achterstand op de winnares in deze leeftijdscategorie bedroeg slechts vier seconden. Snelle tijden bij de vrouwen werden verder gelopen door Aleida Groothoff en Miranda Vink, beiden uit Winsum. Zij noteerden respectievelijk 30.31 en 31.31 minuten.

Bij de Artemis-mannen bleven er vijf onder de dertig minuten. Arjen Kwint uit Loppersum finishte na 28.29 minuten. Hij werd op negen seconden gevolgd door René Hartlief uit Baflo, goed voor een tijd van 28.38 minuten. De Uithuizers Jan Vos en Erwin Vos klokten een tijd van respectievelijk 29.08 en 29.26 minuten. Ab Slagter uit Hefswal liet de klok stilstaan bij 29.43 minuten. Er werden twee persoonlijke records gevestigd. Hiervoor waren Eilana Maring uit Winsum en Claudia van der Muil uit Den Andel verantwoordelijk. Zij kwamen binnen na 36.23 en 39.41 minuten en verbeterden hun oude toptijden  op deze afstand met respectievelijk 9 seconden en 1.27 minuten.

De 4 Mijl bij de mannen werd gewonnen door de Keniaan Davis Kiplangat in 17.11 minuten. De winst bij de vrouwen ging naar zijn landgenote Eva Cherono in 19.49 minuten. De snelste Nederlander was Mohamed Ali uit Nijmegen in 18.12 minuten. Susan Krumins, eveneens uit Nijmegen, was de snelste Nederlandse vrouw in 20.01 minuten. Er werden geen parcours-records gebroken.

Voor het goede doel, het Transplantatiecentrum van het UMCG, werd 93.700 euro ingezameld. Het geld is onder andere opgehaald dankzij de Charity Run, met als deelnemers bekende personen waaronder Arjen Robben.

De tijden van de overige 21 Artemissers zijn: Han Korhorn (Kloosterburen) 30.45 min., Marnix van den Brink (Groningen) 31.05, Arjan Hegge (Winsum) 32.01, Jaap Smith (Baflo) 33.11, Gerard Bekkering (Uithuizen) 33.52, Herman Haan (Leens) 34.34, Roelof Eltingh (Warffum) 35.00, Harry Hammenga (Winsum) 35.27, Wim van der Poel (Baflo) 36.01, Hielke van der Veen (Ulrum) 36.16, Jissy Clevering (Den Andel) 36.37, Ellen Huberts (Den Andel) 36.39, Grietje Dijkmans (Winsum) 37.28, Elizabeth Hofman (Winsum) 37.34, Jeannet Bakema (Loppersum) 38.26, Janneke Cazemier (Warffum) 41.02, Klazien Korhorn (Winsum) 45.37, Corina Pol (Winsum) 50.04, Bert Niemarkt (Winsum) 52.37, Jolanda van Ellen (Zoutkamp) 54.35 en Anke Bijma (Sauwerd) 55.49.

WIllem Hofman uit Winsum heeft zaterdagmorgen onder zeer warme weersomstandigheden deelgenomen aan de door de Loopgroep De Drentsche Aa georganiseerde Zuidlaardermarktloop over 10 kilometer. Telde deze loop vorig jaar nog 1000 deelnemers op de diverse afstanden, nu bleef de teller op 700 steken. Dit had alles te maken met het feit dat deze loop en de 4 Mijl in hetzelfde weekend plaatsvonden. Beide organisaties zijn gebonden aan de zaterdag voor de Zuidlaardermarkt en de tweede zondag van oktober. Eens in de zoveel tijd valt dit samen in hetzelfde weekend.

De hoofdafstand, de 10 kilometer, telde 200 deelnemers. Het parcours omvatte twee ronden van 5 kilometer binnen de dorpskern en kenmerkte zich door veel bochten en veel straatklinkers. De Winsumer, die zich de laatste tijd wat meer op de lange afstanden heeft toegelegd, miste basissnelheid. Vorig jaar verbeterde hij zijn persoonlijk record op deze afstand in Zuidlaren nog en bracht deze op 42.55 minuten. Gelet op het zeer warme weer en zijn  huidige conditie was Hofman tevreden met een tijd van 46.08 minuten, hetgeen hem een 16e plaats bij de mannen 40+ opleverde.

No Replies to "Zevende zege tijdens 4 Mijl voor Houtman"