Knokkend Holwierde knullig uit beker gewipt

Je als een getergde pitbull in de tegenstander vastbijten, kansen in overvloed krijgen om die vervolgens flink pijn te doen en vervolgens door twee schlemielige goals uit het bekertoernooi gewipt worden. In een notendop is dat het verhaal van het duel tussen thuisclub Holwierde en het in de tweede klasse opererende SV Marum. Het team van trainer Jan Mulder wist op zeer fortuinlijke wijze met 2-0 te winnen op het sportpark Katmis.

Het was waterkoud op de thuisbasis van Holwierde, waar je elk moment een bak hemelwater kon verwachten. Gelukkig voor de toeschouwers bleef het droog. Zij kregen een prima wedstrijd voorgeschoteld, zeker van de zijde van Holwierde.

In de eerste minuten van de tweestrijd leek SV Marum op een snelle goal uit te zijn en die kregen ze letterlijk en figuurlijk in de schoot geworpen. Doelman Jasper Keizer werd na zeven minuten links van het doel door Frank Terpstra onder vuur genomen. De sluitpost dacht de bal simpel tegen zijn borst te drukken, maar liet het speeltuig door zijn vingers glippen: 0-1.

De vroege tegentreffer betekende een fikse tegenslag voor de gastheren, die zich echter wonderbaarlijk snel van de dreun wisten te herstellen. De eerste die goalie Johan Bouma probeerde te verschalken was Christian van der Broek. Zijn inzet werd echter onschadelijk gemaakt. Niet veel later mocht hij het nog een keer proberen, maar ook nu stond de doelman op zijn post.

De verdediging van de Marumers had zijn handen meer dan vol aan de beweeglijke Jurelly Torbed, de balvaardige Robbie ten Hove en de met een heerlijke traptechniek gezegende Yirsan Bouman. Linksback Jordy Swieringa verdween als eerste in het boekje van de goed leidende arbiter Van Eijden. Hij torpedeerde Torbed, wiens weg naar het Marumer doel geplaveid leek. Na een dik half uur haalde trainer Mulder de verdediger van het veld. En dat was maar goed ook, want hij solliciteerde iets te nadrukkelijk naar een tweede gele prent. Zijn plaats werd ingenomen door Jacob de Wit. Die kreeg echter ook geen vat op de aanvaller en zou in het tweede bedrijf eveneens geel krijgen.

Holwierde bleef de betere kansen krijgen, terwijl SV Marum in de omschakeling probeerde toe te slaan. Voor het doel van de zich knap herstellende Keizer, die onder andere een snoeiharde vrije trap van Tom Boezerooy naast bokste, waren de bezoekers echter te besluiteloos. Het mocht een mirakel heten dat de thuisclub niet voor de thee al op voorsprong was gekomen. Inzetten werden uit de kruising geranseld, ballen hobbelden op onverklaarbare wijze niet in het doel, rolden voor het doel langs en als dat niet zo was, stond doelman Bouma wel in de weg.

Na de thee was het SV Marum dat als eerste voor gevaar wist te zorgen en moest Holwierde alle zeilen bijzetten om de definitieve knock-out te voorkomen. Gaandeweg de tweede helft namen de mannen van Eddy Tuik het heft echter weer in handen en leek Robbie ten Hove de gelijkmaker te scoren nadat een voorzet van rechts door de Marumer verdediging werd gemist en de bal zomaar voor zijn voeten kwam te liggen. De uithaal van de jongeling was echter niet krachtig genoeg om de aan de grond vastgenagelde doelman Johan Bouma te passeren.
Holwierde had niet veel later het geluk dat een inzet van rechts via de voet van Keizer en de paal in de handen van de sluitpost belandde en dat een schot van Jasper Siepelinga rakelings over het doel werd geschoten.

Naarmate de tijd vorderde was wel duidelijk dat Holwierde risico’s moest nemen als men verder wilde bekeren. Er werd druk gewisseld en een van de Holwierder invallers had zich bij zijn eerste balcontact meteen onsterfelijk kunnen maken. Jeanclar Torbed had de hoek voor het uitzoeken, maar mikte langs de verkeerde kant van de paal. Weer was het steeds meer tegen zichzelf voetballende SV Marum met de schrik vrijgekomen.

De gastheren bleven in een goed resultaat geloven en gooiden nog wat meer gezonde agressie in de strijd. Een gegeven waar SV Marum niet in mee wilde of kon gaan. Strijd was echter wel gevraagd om zich Holwierde van het lijf te houden. Dat de gastheren zichzelf de nek zouden omdraaien had uiteindelijk niemand verwacht. In de slotfase leek een diepe bal van SV Marum op niets uit te lopen. Doelman Keizer twijfelde net iets te lang met het onderscheppen. Verdediger Ryan Semmens besloot de bal daarop terug te koppen, maar kon niet zien dat Keizer inmiddels wel een paar stappen naar voren had gedaan. Jasper Siepelinga had het speeltuig daarna voor het intikken: 0-2.

De strijd was gestreden. Holwierde had alles gegeven, maar werd door twee knullige momenten uit de beker gewipt. Trainer Eddy Tuik kon tevreden zijn over het spel van zijn manschappen. En dat de doelman van SV Marum wel heel vaak in de weg had gestaan? ‘Tja, dan moet je niet zo vaak tegen hem aan schieten’, sprak de oefenmeester na afloop.

Zijn collega Jan Mulder was blij met het resultaat, maar niet te spreken over de manier waarop dat tot stand was gekomen. ‘We hebben niet goed gespeeld en zijn hier erg gelukkig weggekomen. Alle credits gaan naar Holwierde. Ze hebben gevochten als leeuwen en hadden veel meer verdiend.’

Mooie woorden van de oefenmeester, waar Holwierde op dat moment niet zoveel mee kon. Het team kon het veld en het bekertoernooi echter met opgeheven hoofd verlaten. De manier waarop ze zich hadden gemanifesteerd biedt voldoende aanknopingspunten voor het competitieduel tegen DVC Appingedam. Want volgens de supporters moet dat duel gewonnen worden. Tuik houdt zich wat dat betreft een beetje op de vlakte. ‘We zullen het zien. De ene week is de andere niet’, luidde het nuchtere commentaar.

* Holwierde – SV Marum 0-2. Frank Terpstra 0-1; Jasper Siepelinga 0-2.

No Replies to "Knokkend Holwierde knullig uit beker gewipt"