Oldambtster Boys en Farmsum zijn twee uitersten

De ontmoeting tussen thuisclub Oldambtster Boys en Farmsum wordt er eentje tussen de doelpuntgiganten Dennie Gorter en Herbert van Brugge. Gorter heeft tot dusverre 241 competitiegoals achter zijn naam staan. Van Brugge heeft er 168 gescoord. Je zou dus kunnen concluderen dat de Boys met 1-0 voor staan als zondag om twee uur de aftrap klinkt voor een van de weinige regionale derby’s die er nog zijn. Het zal ook een confrontatie tussen twee uitersten worden.

Was het allemaal maar zo eenvoudig voor het team van trainer Benny van Hoorn. Oldambtster Boys is geen hoogvlieger. De beste prestatie die men ooit leverde was een eerste plaats in het seizoen 1998/1999. De laatste zeven seizoenen zijn de voetballers uit ’t Waar/Nieuw Scheemda steevast in de onderste regionen van de vijfde klasse te vinden.

De laatste keer dat Farmsum successen boekte was in het seizoen 2011/2012. Men pakte toen een periode, maar mocht eveneens de kampioensvlag hijsen nadat het 123 goals had weten te produceren. Een record in de Farmsumer voetbalhistorie. De grootste uitslagen werden destijds neergezet in de duels tegen Nieuweschans (14-0) en op visite bij Oldambtster Boys (1-12). Dat heeft trouwens ook iets met dubbele cijfers, al vielen die dan vaak aan de verkeerde kant. De grootste dreun (15-0) werd in het seizoen 2013/2014 door Westerwolde uitgedeeld. In dat voetbaljaar kregen de Boys maar liefst 166 tegentreffers te verwerken. En ook dat is een clubrecord…

Hoe anders is de situatie dit seizoen. Farmsum is momenteel de trotse koploper in de 5e Klasse D met zestien punten uit zeven gespeelde wedstrijden. Oldambtster Boys heeft in evenveel duels twee punten weten te vergaren en staat daarmee op de voorlaatste plaats.

Appeltje eitje, horen we de Farmsumer fans al roepen. Dat worden opnieuw drie punten op weg naar…. Ja, naar wat eigenlijk. De eerste wedstrijd van dit seizoen leverde een 3-3 gelijkspel op in de tweestrijd met Nieuweschans. ‘Een punt gepakt van een titelkandidaat’, luidde toen het commentaar. De grensbewoners zijn inmiddels afgezakt naar de middenmoot.

Een week later liep de ploeg van trainer Daniël Venhuizen averij op (2-0) bij THOS. Daarna volgden louter overwinningen. En uitgerekend THOS is de ploeg die momenteel in het Farmsumer spoor mee kan komen. Afgelopen weekeinde verslikte Tot Heil Onzer Spieren zich bijna (1-2) in het nog puntloze Kloosterburen, terwijl Farmsum alvast warm draaide (3-0 winst op Froombosch) voor de confrontatie met Oldambtster Boys.

Die ploeg wist medekoploper THOS een gelijkspel (2-2) te ontfutselen en boekte eveneens een remise (1-1) in het treffen met BNC. De laatste vier wedstrijden gingen allemaal verloren. Opmerkelijk feitje? Dennie Gorter scoorde dit seizoen nog maar drie keer. Dat zijn er net zo veel als zijn tegenstrever Herbert van Brugge heeft laten noteren. En net als bij Oldambtster Boys (Alain Vroom) zijn het ook hier anderen (bijv. Reza Fambrene) die de aandacht voor zich opeisen.

Zullen we het er dan maar op houden dat de toeschouwers op het sportpark Oldambt aan de Hamrikkerweg een leuke wedstrijd staat te wachten? Met misschien wel een verrassende uitslag? Omdat de bal nou eenmaal rond is en er met elf tegen elf wordt gespeeld? Wat het ook gaat worden, EemsmondSport brengt beide teams dit weekend dichter bij u. Wij staan in ieder geval langs de lijn (foto: archief EemsmondSport).

No Replies to "Oldambtster Boys en Farmsum zijn twee uitersten"