Klimaatgroep Stars richt blik op promotiepoule

In de sportzaal aan de Coendersweg in Middelstum is zaterdag de tafeltennistopper tussen Klimaatgroep Stars en Tempo Team gespeeld. Een clash tussen twee verenigingen die in het verleden gezichtsbepalend voor de tafeltennissport in Nederland zijn geweest. De tweestrijd eindigde in een 4-6 overwinning voor de Amsterdammers. Die uitslag had echter net zo goed andersom kunnen en misschien wel moeten uitvallen.

Het is alweer enige tijd geleden dat Tempo Team een titel konden begroeten en dat geldt eveneens voor het Middelstummer tafeltennis. De Amsterdammers wisten in de eredivisie maar liefst elf keer de macht te grijpen. Het meest noordelijke tafeltennisbolwerk, toen nog onder de naam Ankerstars acterend, deed dat in 1999. Nu spelen beide ploegen in de landelijke eerste divisie en is terugkeer naar het hoogste platform de doelstelling.

Grossier in titels is wel eens gezegd van Tempo Team. Niet onterecht, want er staan maar liefst 52 titels in de annalen en dan hebben we alleen nog maar die van het allerhoogste niveau geteld. Tempo Team kende zijn gloriejaren tussen 1972 en 1981 en heeft met onder anderen Bettine Vriesekoop, Danny Heister en Bert van der Helm namen in huis gehad die nog steeds tot de verbeelding spreken.

Ankerstars had bijna twintig jaar geleden uiteraard het Chinese wonderkind Wu Bin. En ja, dan was daar nog Jan Tammenga. De man die er nog steeds bij is. Wat is er niet geschreven over de toen 29-jarige die een ondraaglijke pijn in zijn rug verbeet en, spelend met korset, een aandeel had in het behalen van de landstitel.

De bevlogenheid en de liefde voor de sport zijn er nog steeds. De magie lijkt er echter een beetje van af te zijn. De tafeltennissport is aan het vergrijzen. Andere tijden brengen veranderingen met zich mee. En toch geeft men in Middelstum de moed niet op.

Net als het tafeltennis op het Noord-Groninger platteland bouwt men ook in de Randstad aan een nieuw bolwerk. Het fundament ligt er wel bij beide ploegen, nu moet het huis nog gestalte krijgen. De tijden dat de sportzaal aan de Coendersweg op zijn grondvesten stond te schudden als er achter de groene tafels werd plaatsgenomen moet, als het aan de club ligt, weer terugkeren.

De tweede seizoenshelft biedt wellicht houvast, omdat de tegenstanders dan minimaal gelijkwaardig zijn aan Klimaatgroep Stars. Spektakel verzekerd? Het gevecht tussen Tempo Team en Klimaatgroep Stars zou een mooie voorbode kunnen zijn.

Natuurlijk had eenieder gehoopt op flitsende partijen van Yana Timina (Tempo Team) en Shuo Han Men (Klimaatgroep Stars). Timina stond tot aan de krachtmeting op een score van 86 procent, terwijl Shuo Han Men met 73% eveneens op een keurig gemiddelde kon bogen.

Beide speelsters waren er echter niet bij vanwege andere verplichtingen en dus zou het van Peter Verweij (71%), Jan Tammenga (67%) en Pim van Schaik (44%) moeten komen. Het meedoen van oud-international Boute was op voorhand al geen optie, omdat hij momenteel te weinig trainingsarbeid verricht om op dit niveau mee te kunnen.

De Amsterdammers begonnen in Middelstum als leider in Poule B van de landelijke Eerste Divisie met een voorsprong van drie punten op Klimaatgroep Stars. Twee weken geleden droogden de Amsterdammers Scylla met 8-2 af en versloeg Klimaatgroep Stars het vleugellamme Pecos met 7-3. Door die winst had Klimaatgroep Stars zich zo goed als zeker voor de promotiepoule geplaatst. De tafeltennissers kregen daarna een weekend rust en hadden dus alle tijd om zich op de topper voor te bereiden.

Peter Verweij ging in de openingspartij onderuit tegen Mark Smith en vervolgens maakte Pim van Schaik gehakt van invaller Jan

Snepvangers. Niet zo onlogisch, want het bestuurslid van de randstedelingen speelt normaliter op een veel lager niveau. Ondanks het feit dat hij geen game wist te winnen, leek hij toch de dag van zijn leven te hebben en begroette elk gewonnen punt alsof het de belangrijkste van de dag was. Een mooi gevecht ontstond er vervolgens tussen Jan Tammenga en John Scott, die uiteindelijk wat sneu door de Middelstummer werd verloren.

Het optreden van Van Schaik was misschien nog wel het meest opvallend. Hij heeft het talent in huis om een grote te worden, maar moet nog leren dat hij zijn zenuwen in bedwang houdt. Vooral in het duel met Smith liet hij op beslissende momenten onnodig belangrijke punten liggen. Die confrontatie en het nipt verloren dubbelspel (Verweij/Tammenga) waren de ogenblikken dat het kwartje de goede kant op had kunnen vallen. Dat gebeurde echter niet en dus zagen enkele tientallen toeschouwers hoe de thuisclub uiteindelijk met 4-6 verloor.

Coach Anne Vlieg gaf naderhand toe dat hij liever had gewonnen, maar dat ieder punt tegen de koploper eigenlijk een gewonnen punt was geweest omdat Klimaatgroep Stars maar een doel voor ogen had en dat was het bereiken van de promotiepoule. ‘In het begin waren we iets te lief en verloren we dankzij wat knullige ballen enkele partijen. Desondanks ben ik trots op de jongens. Als we straks Shuo Han Men en onze Spanjaard Xavier Peral er weer bij hebben kunnen we nog een leuk vervolg verwachten.’

No Replies to "Klimaatgroep Stars richt blik op promotiepoule"