RZ Baflo glipt langs SV De Heracliden

Rood Zwart Baflo heeft op eigen veld een 2-0 zege geboekt op het bezoekende SV De Heracliden. Voor de gasten betekende het de vijfde nederlaag op rij. De Bafloërs doen het als promovendus prima in de veelbesproken 4e Klasse D. Midweeks had men in de beker nog met 1-5 van hoofdklasser Achilles ’94 verloren, maar in de competitie werden de laatste weken louter overwinningen geboekt.

Op sprankelend voetbal hoefden de toeschouwers niet te rekenen. Daarvoor kenden beide ploegen teveel beperkingen. Bij De Heracliden had men bewust voor een ietwat behoudende tactiek gekozen. Door compact te spelen hoopte men de wat beweeglijker voetballende Bafloërs bij het doel van Pieter Buikema weg te houden.

Het duurde eigenlijk best wel lang alvorens er enige reden tot opwinding ontstond. Nadat RZ Baflo een feestje verstoord had zien worden omdat er buitenspel was geconstateeerd, leken de gasten wel succes te boeken. De corner van Frank de Boer verdween echter via doelman Cedric Tillema en de lat over de achterlijn.

In de 26e minuut claimden de Meijsters een goal toen Mark Linstra de bal over de doellijn mikte. Scheidsrechter Adema, die overigens teveel toeliet en het duel maar amper in de hand kon houden, kende echter geen genade. Hij had tijdens een luchtgevecht tussen Tillema en Sebe-Jan Vogel een duwfout geconstateerd en dus bleef het scorebord onaangeroerd.

Er werd af en toe flink aan de noodrem getrokken door de ploegen en dat leverde nogal wat irritatie op, met name bij coach Jan Potma van RZ Baflo. Dat liet de oefenmeester dan ook meerdere keren in woord en gebaar blijken, maar de onpartijdige leek daar niet van onder de indruk te zijn. De fluitist had er verstandiger aan gedaan om meteen in het begin van de wedstrijd duidelijk te maken wat er wel en niet door de beugel kon. Dat had hem heel wat kopzorgen bespaard.

Nu leek het alsof de laconieke houding van de onpartijdige voor beide teams een vrijbrief was om zich met gooi- en smijtwerk staande te houden en dat kwam het kijkspel, dat toch al niet hoogstaand was, zeker niet ten goede.

Na 38 minuten leek RZ Baflo op weg naar de openingsgoal, maar de voorzet van Duncan Torrenga werd door Chris ten Boer langs de verkeerde kant van de paal gekopt. Amper een minuut later dacht Frank de Boer te ontsnappen. De hoek was echter te moeilijk en het schot zeilde over de deklat. Eigenlijk was dat het wel in de eerste helft, waarin veel met lange halen werd gewerkt en de opbouw van achteruit werd geschuwd.

Na de doelwisseling zou er uit een heel ander vaatje getapt moeten worden, wilde een van beide ploegen nog tot winst komen. De gedachte was amper uitgesproken of de bal lag al in het doel van de bezoekers uit Uithuizermeeden. Een corner van Duncan Torrenga werd bij de tweede paal tegendraads door Chris ten Boer tegen het nylon gekopt: 1-0. Het doelpunt was typerend voor een wedstrijd waarin de teams zich weinig kansen wisten te creëren en het vooral van standaardsituaties moesten hebben.

De tweede treffer van de middag was daar een fraai voorbeeld van. Op een meter of twintig van het doel van De Heracliden mocht Duncan Torrenga een vrije trap nemen. Doelman Pieter Buikema had een muurtje in de baan van de korte hoek gemetseld en nam zelf in de andere hoek plaats. En toch wist Torrenga de bal langs het bouwwerk en in het doel te frommelen: 2-0.

Met die treffer was het duel wel gespeeld en verzuimde RZ Baflo zelfs om verder weg te lopen. De gastheren kregen de ruimte om het duel definitief op slot te gooien, maar leken zelfs nog even onrustig te worden toen scheidsrechter Adema de bezoekers een strafschop toekende omdat er hands zou zijn gemaakt. De elfmetertrap werd echter jammerlijk naast het doel van Tillema gemikt door de uitglijdende Mark Knol. Het was de enige kans om dichterbij te komen en er misschien nog een echte wedstrijd van te maken. Die kans lieten de Meijsters liggen en daarmee was de koek ook wel op.

Het mooiste moment van de wedstrijd was een schot van Duncan Torrenga in de 92e minuut. Schuin buiten de zestien van De Heracliden liet hij de bal richting de kruising krullen, maar goalie Pieter Buikema was op zijn hoede en tikte het speeltuig naast.

Voor sommige toeschouwers had de wedstrijd al lang genoeg geduurd. ‘Het is maar goed dat het vroeg donker is geworden, dan kunnen we tenminste niet zien hoe slecht er echt gespeeld wordt’, liet een van hen zich ontvallen. Zo dramatisch was het ook niet, maar feit is wel dat RZ Baflo en De Heracliden ongetwijfeld beter kunnen. De thuisclub kon in ieder geval nog als excuus aanvoeren dat het midweeks een loodzwaar bekerduel had gespeeld en de Meijsters misschien wel het gemis van een aantal vaste waarden, maar aantrekkelijk was het allemaal niet.

De thuisclub had geen reden tot klagen. Slecht spelen en drie punten pakken is tot in dit deel van de competitie goed voor een tweede plek op de ranglijst. De gasten moeten zich onderhand zorgen gaan maken, want het verlies betekent wel dat de Meijsters nu op de voorlaatste plaats in 4D staan.

* RZ Baflo – SV De Heracliden 2-0 (0-0). Chris ten Boer 1-0; Duncan Torrenga 2-0.

No Replies to "RZ Baflo glipt langs SV De Heracliden"