Zevental Artemissers op ‘avontuur’

Medio december is het inmiddels vaste prik op de hardloopkalender: de Ameland Adventure Run. Zaterdag vond alweer de 15e editie plaats. Het deelnemersveld is in de loop der jaren gegroeid tot een kleine 4500 lopers, waarvan er 1000 startten op de 5 kilometer, 2000 op de 10 kilometer en 1500 op de hoofdafstand, de 21,1 kilometer. Doordat ook veel supporters met de lopers meereisden naar Ameland en velen er bovendien overnachtten, was het gedurende het hele weekend erg druk en gezellig op het eiland.

Artemis werd vertegenwoordigd door een zestal lopers, bestaande uit drie vrouwen en drie mannen, die allen op de halve marathon uitkwamen. De omstandigheden waren deze editie erg zwaar. De temperatuur kwam amper boven het vriespunt uit en de gevoelstemperatuur lag door de stevige wind nog een stukje lager. De wind kwam uit zuidoostelijke richting en dat betekende dat de deelnemers deze tijdens de twee passages over het Noordzeestrand schuin tegen hadden. Doordat ook op meerdere plaatsen op het eiland wegen en paden opgebroken waren, waren snelle tijden vrijwel onmogelijk.

Arjen Kwint uit Loppersum debuteerde op de Adventure Run en liep, gezien de omstandigheden, een prima tijd van 1.43.19 uur. Met deze tijd was hij verreweg de snelste Artemisser. Op gepaste afstand was Hilda Broekhuizen uit Winsum de snelste vrouw. Het was naar eigen zeggen bikkelen en harken voor de Winsumse die tot een tijd van 1.51.23 uur kwam. Daarmee belandde ze in de categorie Vrouwen 55 in een veld van 64 deelneemsters net naast het podium. Plaatsgenoot Willem Hofman had ook een zware dag. Hij finishte in 1.55.36 uur en was daarmee liefst een kwartier langzamer dan vorig jaar.

Marnix van den Brink uit Groningen overleefde de zware stukken van het parcours prima. Hij had in de slotkilometers naar de finishplaats Nes zelfs nog wat reserves over, waardoor hij binnen de grens van twee uur kon finishen. Zijn eindtijd van 1.59.29 uur bleek precies zes seconden sneller dan de 1.59.35 uur van Tini Visker uit Gieten. Visker had vooraf aangegeven onderweg niet op het horloge te willen kijken, maar gewoon ontspannen de run te willen volbrengen. Elizabeth Hofman uit Winsum had ook lekker gelopen. Op het strand speelde een hamstring enigszins op, maar samen oplopend met een vriendin kwam de Winsumse nog behoorlijk fris aan de eindstreep, waar de klok voor haar stopte op 2.21.04 uur.

Koen Rengers uit Winsum heeft zaterdag met succes deelgenomen aan de Besthermerberg Trail over 42,6 kilometer. Dit is een trail rondom de gelijknamige 34 meter hoge heuvel in de Overijsselse gemeente Ommen.Het gebied is licht geaccidenteerd in het westen, midden en noordoosten van het parcours. Direct na de start begon het ‘beklimmen’ van de Besthemerberg, ging de route door de karakteristieke boerenerven van het Eerder Achterbroek, het landgoed en het zuidelijke deel van de Beerse Bulten. Via grote zandverstuivingen, heuveltjes en nogmaals de beklimming van de berg, keerden de deelnemers terug naar de finish.

De Winsumer noteerde in gure, koude en winderige weersomstandigheden als verdienstelijke 39e in een veld van 61 mannen een tijd van 4.43.55 uur (foto: Janke van der Schaaf).

No Replies to "Zevental Artemissers op 'avontuur'"