Bayern Munchen pakt zevende Eurocup

Bayern Munchen heeft de zevende editie van Eurocup Delfzijl op zijn naam weten te zetten. In een bomvolle loods van Wijnne Barends, tijdens het indoortoernooi omgedoopt tot Groningen Seaports Stadion, klopten de Duitsers hun leeftijdsgenoten van FC Groningen.

Het voetbalfeest voor talentvolle jeugdteams onder dertien jaar lijkt alleen maar te groeien. Clubs komen er graag en dat geldt ook voor de toeschouwers. Dat heeft niet alleen te maken met dat wat er op het kunstgras gebeurt. Ook de entourage spreekt de liefhebbers aan. Eurocup Delfzijl staat synoniem aan spektakel, het gevoel krijgen dat je er onderdeel van bent.

Het indoortoernooi lijkt ook na zeven jaar nog niet uitgegroeid. Niet qua sterkte, maar ook voor wat betreft de populariteit. De organisatie wil zich dan ook blijven verbeteren. Nog sterkere teams naar Delfzijl halen. We proberen altijd naar verbeteringen te zoeken. Als je dat niet doet en alles maar voor lief neemt, is voor ons de lol er ook snel af. Ik denk dat we ook qua aankleding nog wel stappen kunnen maken.’

Het Regioteam, samengesteld uit spelers van amateurverenigingen, kon zich logischerwijs niet meten met de BVO’s. Opvallend detail was dat de regionalen met een meisje in de gelederen aantraden en dat was Pippa Zwart van SV Bedum. De voetbalster, deel uitmakend van de nationale selectie, weerde zich kranig. Titelverdediger Chelsea werd door Zwart en haar teamgenoten uit de kruisfinales gehouden door een 1-2 nederlaag. Ook PSV en Manchester City struikelden voor de poort van de finaleronde.

Het Regioteam versloeg de Engelsen in de troostronde overigens met 6-1, Shaimo Hooi tekende voor een loepzuivere hattrick, en eindigde daardoor als elfde en voorlaatste in de eindrangschikking. Chelsea haalde daarin zijn gram door PSV met 1-5 de oren te wassen. Chinonso Chibueze scoorde in dat duel één keer en kwam daarmee alleen bovenaan in de topschutterslijst te staan. De kampioen van vorig jaar eindigde door de zege als negende.

Nieuwsgierig waren de aanwezigen naar de verrichtingen van de Braziliaanse talenten van Fortaleza. In de poule eindigden de Zuid-Amerikanen als tweede achter het schier ongenaakbare Bayern Munchen van ambassadeur Arjen Robben. In de kwartfinale werd een 1-1 gelijkspel behaald tegen FC Groningen. Daar hield het voor Fortaleza echter op, want de jeugd van de ‘Trots van het Noorden’ nam de aansluitende penaltyserie beter.

In de tweede kwartfinale ging Feyenoord met 3-2 onderuit tegen KRC Genk en dus was het voor de Rotterdammers eveneens over en uit. Josue Kongolo nam overigens alle treffers van de Belgen voor zijn rekening.

Bayern Munchen leek in de derde kwartfinale op weg naar een volgende zege. De Duitsers namen in het duel met Schalke ’04, als vierde in de poule geëindigd, een 3-1 voorsprong, maar zagen die teniet gedaan worden (3-3) en dus zouden ook hier strafschoppen de beslissing moeten brengen. Schalke ’04 miste twee keer en omdat Bayern alle penalty’s wist te benutten, bleef de ploeg uit Munchen in de race voor de hoofdprijs. De laatste plaats in de halve finales werd betwist door Ajax en AZ Alkmaar. De Amsterdammers, met twaalf punten glorieus poulewinnaar geworden, klopten hun leeftijdsgenoten met 4-1.

Daarmee stonden de vier ploegen vast die zich een weg naar de finale zouden moeten knokken. Ajax verloor na strafschoppen van de FC Groningen-jeugd en Genk moest zijn meerdere in Bayern Munchen erkennen.

De finale tussen de Duitsers en FC Groningen kwam al snel op gang. Bayern nam de leiding door een treffer van Adin Licina, maar de FC kwam zeer snel op gelijke hoogte na een rake pegel van Mark Hoekstra. De oosterburen sloegen voor de pauze nog een keer toe, nu door toedoen van Victor Knecht. Nadat eer van doel was gewisseld poetste FC Groningen de achterstand weg. Yenio Holder zorgde voor 2-2 maar kon daar niet lang van genieten. Victor Knecht maakte er 2-3 van en daar had FC Groningen niet meer van terug.

De vreugde was groot aan de kant van Bayern Munchen, de teleurstelling aan de zijde van FC Groningen niet minder. ‘We hebben ons best gedaan. Ik ben trots op het team’, zei keeper Finn van Dijk die tot beste doelman van het toernooi werd uitgeroepen.

De onttroonde titelhouder ging overigens niet met lege handen naar huis. Chinonso Chibueze van Chelsea werd met acht treffers namelijk topscorer van het toernooi. Zijn ploeg won tevens de sportiviteitsprijs. Ruan Batista van Fortaleza werd verkozen tot beste speler van het spektakel dat, inclusief het randprogramma, ruim 6600 toeschouwers binnen de poorten had gekregen.

Eindstand
1. Bayern Munchen
2. FC Groningen
3- KRC Genk
4. AFC Ajax
5. AZ Alkmaar
6. Fortaleza EC
7. FC Schalke 04
8. Feyenoord
9. Chelsea FC
10. PSV
11. Regioteam
12. Manchester City

No Replies to "Bayern Munchen pakt zevende Eurocup"