Klaes Hoekstra ‘onwijs trots’ op Bedum

’Bijna vijfhonderd lopers, ruim honderd vrijwilligers en het complete bedrijfsleven hebben er voor gezorgd dat de negende editie van de Bedumer Winterloop een succes is geworden.’ Dat zei bakker/voorzitter Klaes Hoekstra zaterdagavond laat tijdens het bekend maken van de opbrengst die naar vijf projecten van het UMCG Kanker Researchfonds gaat. Een bedrag van 109.000 euro werd op de provisorische cheque tevoorschijn getoverd.

Een dag na de Winterloop is Hoekstra nog steeds vervuld van trots. ‘Ieder jaar probeert het team van de Winterloop weer enkele nieuwe onderdelen in te zetten om jong en oud bij dit mooie evenement te betrekken en een zo groot mogelijk draagvlak te creëren.’

’Onwijs trots’ was de voorzitter ook op een ieder die heeft bijgedragen, op wat voor manier dan ook. ’Met een enorme saamhorigheid heeft het dorp Bedum weer opnieuw laten zien wat er mogelijk is binnen een relatief kleine gemeenschap. Een loop als deze verbindt ons allen en kan alleen maar leiden tot meer bijzondere activiteiten. Bedankt Bedum en op naar de tiende editie, wij hebben weer opnieuw historie geschreven.’

Wat was het de afgelopen dagen weer een fenomenaal en geweldig feest in Bedum. Onder redelijke weersomstandigheden werd de negende Winterloop door vele mensen bezocht en velen deden ook daadwerkelijk mee. Het was koud maar door het hartverwarmende karakter schenen weinig mensen hier last van te hebben. Zoals bekend wordt ieder jaar op de eerste vrijdag en zaterdag van februari de Winterloop gehouden. Dit is een sponsorloop voor het UMCG Kanker Researchfonds.

Nieuwbakken burgemeester Henk Jan Bolding opende het Glazen Huis door het licht aan te doen. Een uur later fietste hij mee bij de start van de 24-uurs spinningmarathon van Mind & Motion. De Bedumer Winterloop is echter veel meer dan een loop, want Colourful Het Hogeland zorgde voor heerlijke wereldse hapjes, er was een kickboks-demonstratie onder leiding van Niels van Os, de Bedumer zwemestafette van Aqua Bedum, de Knipstube in Hotel ’t Gemeentehuis en de volleybalmarathon van de jonge meiden van DIO Ma2.

Het volleybalfestijn begon heel speciaal. Het eerste team van Lycurgus was de tegenstander en de vele toegestroomde toeschouwers vonden maar amper een plekje in de overvolle gymzaal. De Heeren van Bedum Live zorgden voor de muzikale noot waar velen van konden genieten.
De zaterdag startte met een ontbijt voor de vrijwilligers en dorpelingen. Hierna vertrokken de geïnteresseerden naar de Maranathakerk waar Professor J.J. Schuringa in Jip en Janneke-taal iets vertelde over zijn onderzoek naar leukemie. Daarna was het tijd voor de loop. De wandelaars en kleuters gingen als eerste van start, gevolgd door de oudere kinderen en volwassenen. De basisschool leerlingen gingen om 15.00 uur van start.

Voorafgaand aan de hilarische Stilettorun werd er een minuut stilte in acht genomen. Even een moment van bezinning om medeleven te tonen bij hen die nog steeds worstelen met deze ziekte en ter nagedachtenis aan hen die het niet hebben gered. Even een kippenvelmomentje op het overvolle Versplein.

En dan was het tijd voor het meest besproken onderdeel van de Winterloop n.l. de Stiletto Run. In navolging op onze oud burgemeester Erica van Lente stonden nu twee wethouders van de nieuwe Gemeente Het Hogeland Kristel Rutgers en Mariette de Visser aan de start samen met nog 3 dames en 2 Heren. Memorabel was het optreden van Cees van der Meent en de bakker die aangemoedigd door een uitzinnig publiek al strompelend op hoge hakken de eindstreep haalden.

De bedrijvenloop was dit jaar samen met de stratenloop. Het bestuur had de straten die hadden meegedaan aan de Lichtweek Bedum 2018 opgeroepen om gekostumeerd aan de start te verschijnen. Helaas werd daar weinig gebruik van gemaakt. Het slotfeest was in de tent op het Versplein waar de deejay’s Alexander van Dellen, Jakko Pol en Peter Zuidhof er weer een echt feestje van maakten. Complimenten voor deze jongens die al wel dertig uur nonstop in de benen hadden.

Rond 22.00 uur mocht de voorzitter maar liefst zes cheques in ontvangst nemen van de eerder genoemde initiatieven. Daarop volgend werd het tijd om de voorlopige eindstand bekend te maken. Er was 109.000 euro opgehaald.

’Tijdens de laatste bestuursvergadering werd de Bedumer Winterloop blij verrast met een telefoontje dat een anonieme stichting die zich bezighoudt met onderzoek naar kanker, in hun opheffingsvergadering had bepaald de Stichting Bedumer Winterloop te willen ondersteunen met een gift van 15.000 euro ‘Geweldig, grote klasse, onze dank hiervoor is groot’, aldus de organisatie.

De voorzitter bedankte alle lopers, vrijwilligers en sponsoren voor deelname en/of mooie initiatieven. Hij vertelde trots te zijn op het dorp, het verbindende karakter van de loop die voor een enorme saamhorigheid zorgt. Het dak ging er bijna af door de enthousiaste menigte. De afterparty werd tot in de kleine uurtjes voortgezet bij Grand Café Gerrit Koning. Het team van de Bedumer Winterloop wil iedereen nogmaals bedanken. ‘We kijken uit naar de tiende en tevens jubileumeditie.’ (foto’s: Peter Russschen).

No Replies to "Klaes Hoekstra 'onwijs trots' op Bedum"