Gonny Houtman wint cross in Schipborg

Gonny Houtman uit Winsum heeft zondag in Schipborg de Arnoud Magnin Wintercross over 8 kilometer bij de vrouwen 60+ gewonnen. In Apeldoorn verschenen vijf Artemissers aan de start voor een mini-marathon, Tini Visker deed mee aaan de Gure Blaauwbek Marathon rond het Oldambtmeer en twee Artemisser waren op waddeneiland Texel te vinden voor het volbrengen van de Texel Trail.

Het Rabocup Assen Noord-Drenthe Loopcircuit 2019 ging zondag traditiegetrouw van start met de wintercross in Schipborg. Het circuit, waarvan de naamgever het sponsorcontract met drie jaar heeft verlengd, omvat totaal negen wedstrijden. Om voor het eindklassement in aanmerking te komen dienen hiervan zes wedstrijden te worden uitgelopen. Het zonnige winterse weer trok bijna twee honderd deelnemers.

De organiserende vereniging, de Loopgroep De Drentsche Aa uit Zuidlaren, had een pittig parcours van 4 kilometer uitgezet dat een dan wel twee keer moest worden afgelegd. Dit parcours was grotendeels onverhard, was nauwelijks vlak en vergde met de vele steile klimmetjes, de bospaden met boomwortels, een zandpad met nog wat sneeuwresten en de modderige gedeelten het nodige van de deelnemers. Gonny Houtman was in Schipborg de enige afgevaardigde van Artemis op de 8 kilometer. Na een constant gelopen race was ze met een tijd van 42.43 minuten de rapste bij de vrouwen 60+. Haar voorsprong op de nummers twee en drie in deze leeftijdscategorie bedroeg respectievelijk 45 seconden en 4.32 minuten.

‘Het was mijn eerste cross weer sinds vele jaren. Door de vele tempowisselingen was het hard werken. Een prima training voor het NK 10 kilometer in Schoorl dat zondag eveneens op geaccidenteerd terrein wordt gehouden’, aldus de tevreden Winsumse. Deze cross kende een prima organisatie waarin microfonist Harm Noor weer als vanouds op dreef was.

Een recordaantal van 14.004 deelnemers had zich zondag ingeschreven voor de 46e editie van het oudste en een van de grootste hardloopevenementen van Nederland. Onder zonnige winterse weersomstandigheden werd er na keuze deelgenomen aan de afstanden 8, 16,1 en de 25 kilometer. Maar liefst 400 vrijwilligers zorgden er voor dat het evenement vlekkeloos is verlopen. Onder de deelnemers bevonden zich vijf Artemissers.

Miranda Vink uit Winsum startte op de 16,1 kilometer. Roelof Elingh uit Warffum, Marnix van den Brink uit Groningen en de Winsumers Elizabeth Hofman en Harry Hammenga kozen voor de 25 kilometer. Miranda Vink (1e marathon), Elizabeth Hofman en Marnix van den Brink bereiden zich voor op de Rotterdam Marathon op zondag 7 april.

De start- en finishlijn van alle afstanden was weer getrokken op de met veel publiek omzoomde statige Loolaan. Miranda Vink bevestigde haar stijgende vorm van de laatste tijd nog eens door op de 16,1 kilometer, de zogenoemde Mini-marathon, waarin opgenomen de Apenheul en Hoog-Soeren, met een prima tijd van 1.17.38 minuten een nieuw persoonlijk record te lopen. Deze tijd was goed voor een 11e plaats in een veld van 207 deelneemsters bij de vrouwen 40+. De Winsumse verbeterde haar beste tijd op deze afstand met maar liefst 4.19 minuten.

De Asselronde over 25 kilometer volgde het parcours van de Mini-marathon aangevuld met nog een extra grote lus over de Asselse heide. Dit weliswaar pittige parcours bleek voor de vier Artemissers geen probleem. Roelof Eltingh werd met een tijd van 2.21.45 uur 217e bij de mannen 50+. Harry Hammenga en Marnix van den Brink liepen gezamenlijk op en noteerden een tijd van 2.26.21 uur goed voor respectievelijk een 248e plaats bij de mannen 50+ en een 291e plaats bij de mannen 45+. Elizabeth Hofman finishte zeer tevreden als 117e bij de vrouwen 40+ na 2.40.04 uur. Een prachtige dag op het bosrijke parcours op de Veluwe.

De zaterdag gehouden vijfde en tevens laatste editie van de Blaauwbekmarathon rond en in de omgeving van het Oldambtmeer zal de boeken in gaan als gehouden in guur weer met verrassende winnaars. Het was zaterdag koud en glad terwijl het gedurende de wedstrijden ook nog eens begon te sneeuwen.

De organiserende atletiekvereniging Aquilo uit Winschoten bood de ruim 800 deelnemers de gelegenheid te kiezen uit de afstanden 5, 10, 21,1 en 42.195 kilometer. Het gure weer was er de oorzaak van dat nog al wat atleten op met name de marathon voortijdig afhaakten. Dit gold niet voor Tini Visker uit Gieten. Het uitgangspunt van Tini  was om deze marathon als training te lopen en ergens tussen de 4,5 en de 5 uur te finishen. Aanvankelijk oplopend met Jelger Visser en later met de deelnemers aan de halve marathon bereikte ze de finish na 4.32.55 uur. Visker werd hiermee 10e in een uitgedund deelnemersveld van 13 vrouwen.

Het mag dan wel de laatste Blaauwbekmarathon zijn geweest, wat blijft is een permanent hardloopparcours voor de marathon en de andere drie afstanden in Blauwestad. Deze zijn met borden aangegeven en kunnen worden gebruikt voor wedstrijden en trainingen. Een primeur voor Nederland aldus de organiserende vereniging.

De zaterdag  gehouden Texel Trail met keuze uit de afstanden 15,4, 26,8 en 42,2 kilometer is een uitdagende tocht door het ruige natuurgebied van het waddeneiland. Het parcours is nagenoeg geheel onverhard en gaat over een ondergrond van zand, gras, schelpenpaden en modder en passeert onder meer de Nederlanden, de Muy, de Slufter, de Bleekersvallei en het bosgebied ten zuiden van De Koog.

Onder de honderd deelneemsters op de 15,4 kilometer bevond zich een tweetal Artemissers. Josiena de Wijn uit Zoutkamp noteerde met een tijd van 1.29.02 uur een keurige 19e plaats. De niet geheel fitte Valerie Schaaphok uit Winsum paste haar tempo aan en al hardlopend en wandelend finishte ze na 2.28.17 uur als 99e.

No Replies to "Gonny Houtman wint cross in Schipborg"