Verrassende winnaars Noord-Groninger Sportgala

Het Noord-Groninger Sportgala heeft vrijdag een aantal verrassende winnaars opgeleverd. In de Nicolaikerk in Appingedam ging in de categorie Sportman van het jaar de hoofdprijs naar de broers Nico en Gert Jan Groendijk. De 11-jarige Annabelle Brian uit Winsum werd tot Sporttalent van 2018 uitgeroepen en de eerste oeuvreprijs was voor atlete Gonny Houtman, eveneens uit Winsum. Kickbokser Sarél de Jong (Meedhuizen) mocht de titel Sportvrouw 2018 in ontvangst nemen en de meiden van NEC Delfzijl MO17-1 werden verkozen tot Sportploeg van het jaar.

De sfeervol verlichte, monumentale Damster kerk vormde een fraai decor voor het evenement dat inmiddels een traditie is geworden. ‘Wij zorgen voor de entourage, bieden de amateursport het podium dat ze verdienen. Zij zijn de hoofdrolspelers. En of ze nou wel of niet met een prijs naar huis gaan, voor ons zijn het allemaal winnaars’, vertelde voorzitter Nanko Kiel namens de organiserende Stichting EemsmondSport Delfzijl voor aanvang van het programma.

Roeivereniging Neptunus had van EemsmondSport een podium gekregen als goede doel. De vereniging kreeg afgelopen jaar met brandstichting te maken en moet letterlijk en figuurlijk uit de as herrijzen. Tijdens het Sportgala organiseerde men een verloting waarbij diverse prijzen gewonnen konden worden.

Presentator Theo Sikkema introduceerde op bekwame wijze de kandidaten in de diverse categorieën en werd bij de prijsuitreikingen geassisteerd door Miss EemsmondSport Anne Kamminga uit Uithuizermeeden en wethouder Lea van der Tuin van de gemeente Appingedam.

Was Sarél de Jong uit Meedhuizen als winnares van de titel Sportvrouw van het Jaar geen echte verrassing, dat gold wel voor de categorie Sportman en Sporttalent. De broers Nico en Gert Jan Groendijk uit Bedum, die in de gehandicaptensport topprestaties leveren, werden tot Sportman gekroond en waren uitermate blij met het winnen van de titel. Ze vlogen elkaar in de armen en balden hun vuisten. ‘Yes, yes, yes. We hebben hem’, riepen ze bijna in koor. ‘Dit is een mooie beloning voor die jongens en prachtige reclame voor de G-sport’, aldus Van der Tuin die hen de bijbehorende prijzen overhandigde.

Ook de 11-jarige Annabelle Brian uit Winsum glunderde van oor tot oor toen zij als winnares van de titel Sporttalent 2018 uit de hoge hoed tevoorschijn kwam. ‘Dit is zo mooi joh, ik had het absoluut niet verwacht. Wat ben ik hier blij mee.’ De Winsumse atlete Gonny Houtman was naar de Nicolaikerk gelokt, maar had geen flauw idee dat ze uiteindelijk de oeuvreprijs uit handen van wethouder Harmannus Blok van de nieuwe gemeente Het Hogeland mocht ontvangen. Ze was stomverbaasd toen ze naar het podium werd gehaald. ‘Ik dacht dat ik gewoon was uitgenodigd. Dat was op zich al leuk, maar nu weet ik pas waarom mijn familie hier was. Dit is een geweldige eer voor mij.’

Wethouder Harmannus Blok vond het prachtig dat hij de prijs aan Houtman mocht overhandigen. ‘Als je naar haar geleverde prestaties kijkt kun je niks anders concluderen dan dat de prijs zeer terecht is’, aldus de politicus. Hij sprak van een prachtig evenement en een visitekaartje voor de amateursport.

De muzikale klanken kwamen tijdens het gala voor rekening van zanger René Becker, die aangenaam verrast was door de entourage. ‘Ik had niet verwacht dat ik in zo’n schitterende omgeving mocht optreden. Het was geweldig om hier bij te mogen zijn.’ Hij had niet de minste moeite om het publiek aan het swingen te krijgen.

De voetbalsters van de fusieclub NEC Delfzijl mochten aan het einde van de avond de titel Sportploeg van het Jaar ophalen en staken hun blijdschap daarover niet onder stoelen of kerkbanken. Het bleef in de aanloop naar de uitslag overigens lange tijd spannend tijdens de stemronde voor deze categorie. De verschillen waren na het sluiten van de stemronde, die overigens meer dan zevenduizend stemmen opleverde, uiterst klein.

Het bestuur van de stichting werd na afloop van het feestje gecomplimenteerd met de opzet van het Sportgala, dat in de ogen van sommigen een veel grotere opzet verdient. De lovende kritieken werden dankbaar in ontvangst genomen. Namens het bestuur beloofde Kiel alles in het werk te stellen om het volgende Sportgala nog professioneler op te zetten. Waar de zevende editie gehouden wordt is nog niet duidelijk. Als het aan wethouder Harmannus Blok ligt misschien wel in Het Hogeland. ‘Daar moet binnenkort maar eens een keer over gesproken worden’, liet hij zich ontvallen.

No Replies to "Verrassende winnaars Noord-Groninger Sportgala"