Jan Jaap Zijlstra verkast naar Omlandia

‘Als er een keer een moment komt, lijkt dat me een mooie vereniging om als trainer aan de slag te gaan’, had Jan Jaap Zijlstra (46) vaker gedacht. En nu was dat moment ineens daar. Alhoewel hij het als lid van de technische commissie bij VV Winsum enorm naar zijn zin heeft, begon het ook weer te kriebelen om weer als veldtrainer met een eigen groep aan de slag te gaan. Ook zijn fysieke conditie laat dit toe, nu hij herstellende is nadat hij vorig jaar een nieuwe kruisband kreeg.

door Ursula Sennema

‘In de gesprekken werd een duidelijk en eerlijk beeld geschetst hoe het er bij Omlandia voor staat en daar kan ik wat mee. Bekend is dat er bij de club een periode was met sportief succes en er daarna afscheid is genomen van enkele steunpilaren. Ook is mij bekend dat het elftal aan het verjongen is, waarbij je andere verwachtingen dient te hebben. Bij een kleinere vereniging is de aanvulling uit de eigen gelederen soms lastiger, ook daarin moet je realistisch zijn. We gaan proberen de aansluiting vanuit het jonge tweede elftal zo goed mogelijk te laten verlopen, datzelfde geldt voor aanvulling vanuit de jeugd. En of dat nu in de Tweede of in de Derde Klasse is;  je stinkende best doen, daar gaat het om.’

Interesse aangewakkerd
De Middelstummer voetbalde in zijn jeugd bij de club in zijn dorp, alwaar hij op vijftienjarige leeftijd debuteerde in het eerste elftal, de destijds befaamde Vierde Klasse C. Twee jaar later vertrok hij voor vier seizoenen naar SC Veendam, waar Zijlstra op twintigjarige leeftijd te maken kreeg met ernstig blessureleed, het afscheuren van de voorste kruisband. Hij verkaste naar VV Appingedam, waar hij twee seizoenen in de Hoofdklasse speelde, met veel publieke belangstelling. Vanwege de knie bleef het lastig om op het hoogste amateurniveau uit te komen en er volgde een terugkeer naar het oude nest: VV Middelstum. Hier werd zijn interesse voor het trainersvak aangewakkerd. Hij trainde er jeugdteams, senioren, haalde Oefenmeester III en II, en kreeg de smaak goed te pakken. Zijlstra voetbalde daarnaast tot z’n 34e in het vlaggenschip.

Zijn eerste klus als hoofdtrainer was bij SIOS in Sauwerd. ‘Mooi, de eerste keer écht op eigen benen’, zegt hij daarover. Daarna volgden vier jaren bij VIBOA. Eerst twee jaar als trainer van de B-selectie, daarna twee seizoenen als assistent-trainer van Hans van der Ploeg bij de hoofdmacht.

Daarop volgden de clubs FC LEO, VV Middelstum (zie foto) en een rentree bij – inmiddels fusieclub – VV Winsum, ditmaal in de technische commissie. Tevens zijn huidige plek, waar hij erg prettig samenwerkt met de andere leden van de commissie en trainers van de selecties. Bovendien heeft Zijlstra het gevoel een een bijdrage te hebben geleverd aan hoe het bij VV Winsum organisatorisch staat. Hij wil er de tweede seizoenshelft graag goed afsluiten.

‘Verwachtingen uitspreken’
Zijlstra vindt het belangrijk dat je als trainer en selectie verwachtingen uitspreekt. Spelers bij een selectie zijn uitgeselecteerd, daar worden zaken voor geregeld, en dan mag je ook wat verwachten. ‘Inzet, passie en beleving staan bij mij voorop. Met elkaar aanvallen, met elkaar verdedigen. Dat dient de basis te zijn. Dat komt vóór de vraag hoe je wilt voetballen.’

Michel Winter van de technische commissie Omlandia is content met de komst van Zijlstra. ‘We hebben er een heel goed gevoel bij en zijn trots dat we hem hebben kunnen binnenhalen. We hebben de intentie uitgesproken om voor langere termijn met elkaar door te gaan.’ De hoofdmacht van de witblauwen kan morgen en prima slag slaan als het de uitwedstrijd tegen hekkensluiter HFC ’15 weet te winnen.

Overigens is het aantrekken van Zijlstra niet het enige nieuwtje van het Ten Boerster voetbalfront, want Devin van Wijngeeren blijft ook lager aan Omlandia verbonden. Hij begon dit seizoen aan zijn klus bij de reserves van de tweedeklasser en knoopt daar nu dus nog een seizoen aan vast. Van Wijngeeren voetbalde eerder al jarenlang bij Omlandia en doorliep alle jeugdteams. De momenteel in Sappemeer woonachtige coach heeft na z’n periode bij de senioren van Omlandia nog twee seizoenen bij het Ten Poster SV TEO gespeeld, maar stak zijn ambities niet onder stoelen of banken. Bij Omlandia 2 staat hij voor het eerst echt op eigen benen.

 

No Replies to "Jan Jaap Zijlstra verkast naar Omlandia"