Poolster komt goed weg in Middelstum

Poolster heeft aan de derby in en tegen Middelstum drie belangrijke punten overgehouden. In een niet al te beste, maar wel spannende pot voetbal mochten de Spijksters zich gelukkig prijzen dat de gastheren een aantal goede mogelijkheden onbenut lieten en na rust niet bij machte waren om een echte vuist te maken. Poolster liet de Middelstummers na de pauze uitrazen, kwam zelf amper tot aanvaardbaar voetbalen bleek aan één goedlopende aanval en een doelpunt van Kevin Bijlsma genoeg te hebben om weer een overwinning op de lijst bij te schrijven.

Het thuisfront had er alles aan gedaan om de omstandigheden voor een knallende derby te scheppen. De kantine van de Hippolytushal was helemaal klaar voor een bierfest en op het veld knalde het vuurwerk alsof de jaarwisseling aangekondigd moet worden.

Genoeg ingrediënten om op een sportief stuk vuurwerk te mogen rekenen. Poolster betrad het hobbelige veld in de wetenschap dat het een weekend eerder koploper FC Zuidlaren drie punten had afgesnoept. Middelstum hield aan het treffen met SIOS een punt over.

Na een ietwat aftastend begin trok Middelstum als eerste aan de bel. Doelman Simon Dijkman moest alle zeilen bijzetten om zich de blauwhemden van het lijf te houden. Hoe hij het voor elkaar had gekregen, wist hij naderhand  nog niet uit te leggen. Feit was wel dat bijna alle ledematen wel een keer in aanraking met de bal waren gekomen.  In die fase had Middelstum moeten scoren. Gerard Brontsema mikte op de paal, vond even later net als teamgenoot Mateo Milkovic goalie Dijkman op zijn weg en Dennis Verkerk dacht dat de deklat wat hoger lag en zag de bal over het doel verdwijnen.

Poolster overleefde de hachelijke situaties op miraculeuze wijze en had vervolgens aan één goed lopende aanval voldoende om de gastheren pijn te doen. Na een afgeslagen aanval kwam de bal op links bij Tom Dijkman terecht die op zijn beurt Johan de Groot de diepte in stuurde. De Groot werd maar half aangepakt door Luuk Ypey en kreeg vervolgens alle tijd om de ingelopen Kevin Bijlsma te bedienen. De goaltjesdief had geen moeite om de kansloze goalie Jeroen Smit het nakijken te geven: 0-1.

Een tussenstand die op dat moment tegen de veldverhouding in was, maar daar werd in het Spijkster kamp uiteraard niet om gemaald. Sterker nog, als de geelzwarten wat meer raffinement in hun spel hadden gelegd was de thuisclub voor grote problemen komen te staan. Kevin Bijlsma probeerde nog een keer tot succes te komen maar poeierde het speeltuig over het doel van Smit en Johan de Groot had teveel tijd nodig om op een meter of tien van het doel tot een volwassen schot te komen.

Na de doelwisseling zou het wel eens kunnen gaan stormen op het Middelstummer sportpark. De thuisclub moest immers wel komen en eigenlijk kon Poolster rustig afwachten welke ontsnappingstruc de gastheren uit de hoge hoed zouden toveren. Dat er een stuk opportunisme aan te pas zou komen was wel duidelijk. Middelstum drong aan en Poolster leunde achterover. Het kreeg aan het begin van het tweede bedrijf wel de beste mogelijkheid om de marge te verdubbelen. Al vallend wist Jesse Smit nog een halfzacht schot te produceren dat wonderwel de paal nog toucheerde.

Gerard Brontsema had niet veel later op rechts voor de gelijkmaker moeten zorgen. Hij raakte het nylon ook wel, maar dan aan de verkeerde kant van de paal.  Wat Spiekster Marco Dijkstra vervolgens met verdediger Robert Bos aan het doen was in het Middelstummer strafschopgebied weet niemand, maar het grondgevecht om de bal werd door scheidsrechter Hadders beëindigd met een fluitsignaal.

De tijd begon te dringen voor Middelstum, dat zich steeds dieper op de helft van Poolster waagde, maar zich daar erg besluiteloos toonde. Het gevaar zat er wel in dat de gasten bij balbezit meestal naar de kortste weg zochten richting de rappe Kevin Bijlsma. Die heeft al vaker bewezen over een killersmentaliteit te beschikken, maar die lieten hem n in de steek. Net als veel anderen worstelde hij met zichzelf en het veld. Robbert Kok schoot diep in de tweede helft een vrije trap scherp in, maar Smit was op zijn hoede. Zoals hij ook alert reageerde op een schot van Kevin Bijlsma. De mee opgestoomde Jeroen de Groot dacht nog een huzarenstukje uit te halen door de bal ineens uit de draai op het domein van Smit te mikken. Die zag het speeltuig over de deklat zeilen.

Middelstum probeerde van alles om in ieder geval de gelijkmaker nog te forceren, maar toonde zich daarin niet slim genoeg. Er werd te vaak afgewacht, te weinig pressie gezet en aan de bal was het allemaal te onrustig. Als het voetballend dan allemaal niet lukt moet je een greintje geluk hebben, maar vrouwe Fortuna was niet op de hand van de thuisclub.

Het bleef bij die ene treffer van Kevin Bijlsma die Poolster de zesde zege op rij bezorgde. Na een dramatische start van het seizoen lijkt de ploeg van Jaap Danhof in balans te zijn. Hij toonde zich na afloop dan ook tevreden. ‘Eigenlijk zijn dit de mooiste overwinningen. Als het voetballend allemaal niet lukt, moet je in het gevecht meegaan. Dat is ons aardig gelukt. Voor de thee heeft Simon Dijkman ons gered en na de pauze hebben we ons terug laten zakken en Middelstum de lange bal laten spelen. Daar hebben we niet veel van te duchten gehad.’

Zijn collega Frank Konneman baalde als een stekker. ‘Ik ben van mening dat we hier meer uit hadden moeten halen. We hebben onszelf tekort gedaan. Er lag vandaag een goede kans om Poolster pijn te doen, ondanks dat een aantal spelers ontbrak. We hebben ze goed bestreden en het is heel zuur dat we hier geen goed resultaat uit hebben gehaald. In de eindfase misten we net dat beetje extra slimmigheid en opportunisme dat nodig is om een goal te maken.’

* Middelstum – Poolster 0-1 (0-1). Kevin Bijlsma 0-1.

No Replies to "Poolster komt goed weg in Middelstum"