Twee turnsters VIOS naar halve finale NK

De turnsters Bo Dopma, Marilynn Raat, Tess Zemering, Denise Raat en trainster Sandra Bosman van VIOS uit Warffum zijn in Dalen in actie gekomen voor de tweede plaatsingswedstrijd derde divisie. Het sportieve uitje leverde het gezelschap twee tickets op voor de halve finale van het nationaal kampioenschap.

Op zaterdag kwam Bo Dopma in actie in de categorie Jeugd 2, supplement E waar zij het tegen eenendertig andere turnsters moest opnemen. Dopma was nog herstellende van een gescheurde enkelband die zij vier weken voor de wedstrijd had opgelopen en zou hierdoor in principe niet alle toestellen gaan turnen.

Zij mocht beginnen op de brug. Voor Dopma was dit een iets mindere oefening, omdat zij een stop in de oefening had wat haar 0,5 punten aftrek heeft gekost. Score 10.750. Op balk turnde ze nog niet de moeilijkste oefening, maar wel prima met deze blessure. Er zat echter wel een aantal wiebels in de oefening, maar geen val en dat leverde haar een score van 11.450 op.

Op de vloer ging Dopma aangepaste acrobatische series turnen vanwege haar enkel. De oefening met leverde haar hierdoor wel automatisch minder punten op, maar 11.000 punten was een prima score. Als laatste was het toestel sprong. Deze zou Dopma overslaan, maar zij zag dat ze naar drie toestellen vijfde stond met slechts 0,200 verschil van nummer drie. Dopma besloot een half in – half uit te turnen. Met 11.300 pakte zij ook nog de derde score. Ondanks dat Dopma de afgelopen vier weken niet volledig heeft kunnen trainen werd zij met 44.500 gedeeld vierde. De vorige wedstrijd werd Dopma eerste en met deze vierde plaats er bij had ze zich voor de halve finale van het NK geplaatst.

Marilynn Raat kwam zondag in actie in de categorie Jeugd 1 N4, waar zij het tegen drieëntwintig andere turnsters moest opnemen. Raat begon sterk op de brug. Niet de moeilijkste oefening, maar wel een van de mooiste uitvoeringen en die pakte zij met 12.067, wat de derde score zou worden. Op balk deed Raat hetzelfde. Een oefening zonder plus-elementen, maar zonder wiebels turnde zij een strakke oefening en pakte met 10.633 de vierde score.

Op de vloer turnde Raat een mooie oefening, met veel plus elementen, alleen maakte ze een hele dure fout. Deze fout koste haar een volledig punt aftrek wat de score niet hoger bracht dan 11.600. Raat sloot haar wedstrijd af op de sprong. Zij sprong hier twee keer een half in-half uit. Ze kreeg 12.283 voor de sprongen. Met een totaalscore van 46.583 werd Raat zevende. De voorgaande wedstrijd werd Raat ook zevende en hierdoor miste zij op een haar na de halve finale.

Tess Zemering kwam in actie in de categorie Instap N3. Zij moest het opnemen tegen twintig andere turnsters. Zemering begon ontzettend sterk op rek, waar zij een geweldige oefening turnde en ruim de eerste score pakte met 13.067. De balk is Zemering haar sterkste toestel, echter waren er nu wel zenuwen zichtbaar in de vorm van een aantal wiebels, maar geen val. Ze scoorde 12.633 punten. Op de vloer waren bij de start van de oefening wat wiebels, maar ze wist zich te herpakken en turnde een mooie oefening die haar 12.633 op.

Op sprong doet Zemering twee verschillende sprongen. De handstandoverslag over de pegasus is na de laatste wedstrijd een beetje spannend geworden door een nulsprong, maar Zemering turnde nu een prachtige sprong en ook haar hurksalto werd keurig uitgevoerd wat haar 13.450 opleverde. Met een totaal score van 51.783 mocht Zemering het goud in ontvangst nemen. De vorige wedstrijd werd Zemering tweede en met deze eerste plaats erbij was Zemering eveneens geplaatst voor de halve finale van het NK.

Denise Raat kwam in actie in de categorie Senior, supplement C en moest het tegen tweeëntwintig andere turnsters opnemen. Raat begon op de vloer. Het inturnen op vloer ging niet heel goed. Er werd met trainster Bosman besloten om nog het een en ander aan te passen. Raat turnde vervolgens een prima wedstrijd-oefening wat haar met 11.400 de zevende score opleverde. Op sprong liet zij een half in-half uit zien wat haar 10.033 opleverde, een toestel waar nog aan gewerkt moet worden.

De brug is in dit niveau een hele uitdaging. Raat turnde nog lang niet alle eisen, maar met een 7.067 was zij tevreden. Het is ook een toestel waar weer flink aan gewerkt gaat worden. Het laatste toestel was de balk. Een toestel, waar Raat niet alles turnt, maar door moeilijkere elementen te turnen toch een redelijke D-score weet te pakken. De oefening kwam nagenoeg perfect uit de verf. Mooi strak geturnd en als afsluiter een mooie wisselspagaatsprong op de balk. 9.700 punten was dan ook een mooie score. Raat behaalde een totaalscore van 38.200 punten wat haar deze wedstrijd naar de veertiende plek opleverde. De vorige wedstrijd werd Raat negentiende. Een mooie wedstrijd voor Raat die nu lekker verder kan trainen. Op bovenstaande foto (vanaf links) Denise Raat, Bo Dopma en Marilynn Raat. Tess Zemering ontbreekt.

 

No Replies to "Twee turnsters VIOS naar halve finale NK"