Winsum verliest terecht van Olde Veste ’54

Twee punten verspelen in en tegen SV Bedum is voor het momenteel stroef draaiende Winsum meer dan een incident gebleken. Op eigen veld ging de ploeg van trainer Bert Vos met 0-2 onderuit in het duel met Olde Veste ’54. Een overwinning waar niets op aan te merken viel omdat de Winsumers niet het niveau haalden dat de hoge klassering op de ranglijst in de eerste klasse E rechtvaardigde.

De reserves van de Winsumer fusieclub, uitkomend in de reserve-hoofdklasse, hadden hun grote broers al laten zien hoe het moest. Zij wisten lijstaanvoerder Olde Veste 2 met 2-0 aan de kant te zetten. Een prima opsteker voor het team van trainer Jeroen de Munck en een mooie opmaat dus voor een nog succesvollere middag op het Schouwerzijlster sportpark.

En dat was ook wel nodig, want het was alweer een tijdje geleden dat Winsum een succesje boekte. In competitieverband was dat net voor de winterstop toen vv Groningen op eigen veld met 2-3 werd geklopt. Daarna werd nog wel een 0-8 zege behaald tijdens een oefenpot tegen derdeklasser Holwierde. Wat volgde waren, tot aan Bedum, louter nederlagen. Nu kon coach Bert Vos in ieder geval nog als excuus aanvoeren dat er een waslijst aan spelers ontbrak en dus was het puzzelen geblazen.

De start van het tweegevecht met de ploeg van Willem Lanjouw begon, uit Winsumer oogpunt bekeken, desondanks niet eens zo gek. De eerste mogelijkheden waren voor de gastheren. Tim Hoff zag een inzet via een verdediger naast gaan en uit de aansluitende corner kopte Bauke Hoekstra langs de verkeerde kant van de paal en dus kwam goalie Luuk Dorland met de schrik vrij. Het eerste wapenfeit van de bezoekers was een inzet van Daan Postma, maar hij schoot recht in de handen van Germen Bouwman.

Tot aan een kwart wedstrijd was het duel nog aardig in evenwicht. Er waren mogelijkheden voor beide ploegen. Olde Veste trof het nylon als eerste, maar Winsum kwam goed weg omdat scheidsrechter Bryan Huizinga uit Groningen buitenspel had geconstateerd en dus ging het feestje van Daan Postma niet door.

Alle goede bedoelingen van de thuisclub verdwenen als sneeuw voor de zon toen de gasten niet veel later het duel open braken. Een fraaie aanval via Joy Okenge en Ashley Rochendy Constantia leidde tot balbezit van Gerald Kloeten en die wist wel raad met dat buitenkansje: 0-1. Overigens ging er aan die treffer wel heel simpel balverlies vooraf.

Het was alsof Winsum een klap met de hamer had gehad die ze maar niet te boven wisten te komen. Er werden wel wat schuchtere pogingen gedaan om de bezoekers in het nauw te brengen, maar echte dreiging ontstond er niet. Olde Veste wist Winsum eigenlijk vrij gemakkelijk bij het doel weg te houden. Het spel speelde zich vooral op het middenveld af en daar valt nu eenmaal weinig meer te winnen dan wat meters gras.

Vlak na de doelwisseling kreeg Winsum nog wel een mogelijkheid om langszij te komen, maar de scrimmage leverde niet het gewenste resultaat op. Er werd wel een poging ondernomen om druk op het doel van de bezoekers te zetten. De overtuiging ontbrak echter om daar iets mee te doen en Olde Veste ’54 toonde aan in de omschakeling gevaarlijker te kunnen zijn.

Met het inbrengen van Maikel Hoormann en Rick Schaaphok probeerde oefenmeester Vos de bakens nog wel te verzetten. De gastheren miste kregen wel wat mogelijkheden, maar miste het raffinement om hun opponent echt bij de keel te pakken.

Aan de andere kant had Daan Postma de 0-2 op de pantoffel na een corner van Nick Kuiper, maar hij joeg de bal ergens heen waar niemand hem kennelijk mocht vinden. Enkele minuten na die volledig mislukte doelpoging stelde hij Gerald Kloeten in staat om zijn tweede van de middag te maken, maar die poging strandde ook.

Het duel werd er niet beter op en hoewel er veel strijd werd geleverd, leidde dat niet tot grote kansen. Na driekwart wedstrijd zat het duel definitief op slot. Daan Postma prikte, na een assist van Ashley Rochendy Constantia, de bal ongehinderd achter Germen Bouwman en drukte Winsum nog wat dieper in de problemen: 0-2.

Ook na die treffer bleven de betere mogelijkheden voor de Steenwijkers, die feller speelden en op het middenveld de baas waren. Winsum was lamgeslagen en wist niets terug te doen. De knieval was gemaakt en had niet alleen tot een nederlaag geleid. Drachtster Boys pakte namelijk een punt in het duel met Broekster Boys en dat was net voldoende om de Vos-brigade op de ranglijst te passeren.

Woensdag speelt Winsum in Bergum tegen de plaatselijke zondag-eersteklasser in de vierde ronde van de KNVB-beker. Komend weekeinde staat er andermaal een thuiswedstrijd voor de groenzwarten op het programma. Het betreft hier een inhaalronde en die brengt het fysiek sterke Noordscheschut naar Winsum. Ook dat zal geen gemakkelijke kluif worden.

* Winsum – Olde Veste ’54 0-2 (0-1). Gerald Kloeten 0-1; Daan Postma 0-2 (foto: Albert Haaima).

No Replies to "Winsum verliest terecht van Olde Veste '54"