Oudste voetballer SV Bedum zwaait af

Als die verdraaide knie hem niet zoveel had geplaagd, was Romke Streurman uit Bedum ongetwijfeld zo’n ridder geweest die in het harnas zou sterven. De man die zijn hart aan SV Bedum heeft verpand is na zeventig jaar voetballen echter gestopt. ‘Ik moet ook een beetje aan mezelf denken’, vertelt hij. Nog regelmatig een balletje trappen tijdens het Walking Football als je 82 jaar bent? Dan kun je niets anders concluderen dan dat je een gezegend mens bent. En zo voelt het volgens hem ook. ‘Ik heb het altijd met plezier gedaan en vele mooie jaren meegemaakt. Die nemen ze me niet meer af’, aldus de kwieke senior.

Vlak voordat de hoofdmacht van SV Bedum aan het thuisduel tegen Be Quick Dokkum zou beginnen werd Streurman in het zonnetje gezet. Het nog oudste actieve lid van de Bedumer voetbalclub was klaar en kreeg het afscheid dat hij verdiende. Met een passende beloning. Een shirt met het rugnummer 82. Streurman toonde het vol trots aan de toeschouwers, die hem op een even verdiend applaus trakteerden.

Als je Romke Streurman vraagt wat hij nou zo leuk aan het voetbal vindt, zegt hij dat het vooral de teamgeest is. En dat niet alleen op het speelveld, maar ook daarbuiten. ‘Je kunt alleen maar in een team functioneren als je voor elkaar door het vuur wilt gaan. Ik heb daar nooit moeite mee gehad’, zegt de man die als aanvaller begon en uiteindelijk tot verdediger werd gebombardeerd. ‘het kwam goed van pas dat ik wat kilootjes extra had gekweekt. Dan kwam je mij tenminste niet zomaar voorbij’, grinnikt de spraakwaterval.’

Hij was nog maar twaalf jaar toen de jonge Streurman voor het eerst achter een bal aan rende. Sindsdien heeft hij talloze wedstrijden in heel wat vertegenwoordigende elftallen gespeeld. Mannen meegemaakt als Zoltan Mraz en ijzervreter Nanno Kranenborg. De trainer van wie hij tot voor kort nog regelmatig op zijn donder kreeg.

Streurman kan nog altijd vol passie vertellen over zijn actieve periode. Over de tijd bijvoorbeeld dat hem werd gevraagd om op zondag te voetballen. Dat vonden ze thuis geen enkel probleem, als hij maar zorgde dat het kerkbezoek er niet onder zou lijden. Met veel gevoel voor humor vertelt hij ook over zijn vader. De man die een kromme neus overhield aan een ongewenst balcontact.

De term gooi er een kwartje in en je krijgt voor een gulden terug, geldt zeker voor Romke Streurman. De Bedumer is een prima verteller die je zonder problemen aan zich weet te binden. De vlotte babbel kan echter niet verbloemen dat de jaren gaan tellen. Het gaat allemaal niet meer zo soepel. Walking Football kwam voor hem als een geschenk uit de hemel. Zo heeft hij zijn geliefde sport nog jaren kunnen voortzetten.

Zaterdagmiddag mocht hij samen met pupil van de week Owen Slager nog een keer een kunstje laten zien om de kicks daarna voorgoed aan de wilgen te hangen. De geest zou nog wel willen, maar het lichaam zegt nee. Streurman: ‘En daar moet ik naar luisteren. Er zijn nog heel veel leuke dingen in het leven die ik en mijn vrouw Annie willen doen. Daar gaan we nu tijd in steken. Maar een ding is zeker, SV Bedum is en blijft mijn club. Daar zullen ze me nog vaak vinden.’

No Replies to "Oudste voetballer SV Bedum zwaait af"