Rugbyclub DRC Phoenix verrast koploper Feanster

In een wedstrijd waarin het spelbeeld constant wisselde, heeft rugbyclub DRC Phoenix uit Delfzijl uiteindelijk aan het langste eind getrokken in het duel met koploper Feanster. De uiteindelijke ruime overwinning (48-26) kreeg pas in de eindfase gestalte.

Het constanter spelend Feanster wist Phoenix in de beginfase al met de rug tegen de muur te zetten door twee vroege tries en bleef de gehele wedstrijd een gevaarlijke ploeg. Echter wanneer de thuisploeg in fasen beter begon te spelen, bleek men amper af te stoppen.

Onder schitterende weersomstandigheden waren de bezoekers in grote getale naar het sportpark Tuikwerd gekomen om Phoenix tegen de koploper in de zogeheten Plate aan het werk te zien. De rugbybond heeft dit seizoen een nieuwe competitieopzet bedacht. Alle ploegen spelen voor de winter één keer tegen elkaar en de bovenste zes ploegen spelen dan in de Cup-poule om het kampioenschap.

De onderste zes ploegen in de Plate strijden om de titel ‘the best of the rest’ en uiteraard om degradatie te voorkomen. Door de slechte resultaten van voor de winter komt Phoenix uit in de Plate-poule waar men een vierde plek bezet. Feanster had voorafgaande aan de wedstrijd drie ruime overwinningen geboekt en was bij de bookmakers de favoriet. Deze favoriete rol kwam ook zeker door het resultaat van de wedstrijd die beide ploegen voor de winterstop tegen elkaar speelden. De Friezen gaven de Delfzijlsters toen een enorm pak slaag.

Of het door deze eerdere ontmoeting kwam, konden de kenners niet zeggen maar Phoenix was in de beginfase niet bij de les. Gemakkelijk weggegeven penalty’s resulteerden in twee vroege tries van de Friezen die veel scherper aan de wedstrijd begonnen. De jonge ploeg van Phoenix rechtte echter snel de rug. Men begon meer hun eigen spel te spelen en door drie opeenvolgende tries was de achterstand van twee tries snel omgedraaid in een voorsprong van één try.

Beide ploegen bleven enorm aan elkaar gewaagd. Elk moment dat Phoenix ook maar enigszins verslapte, werd Feanster direct gevaarlijk en met name de fly-half van de rugbyers uit Heerenveen bezorgde de thuisploeg handen vol werk. Met een kleine voorsprong voor de thuisploeg gingen de teams de rust in.

De tweede helft bleef het spelbeeld onveranderd. Naar lucht happen was er niet bij voor de Delfzijlsters, want dat werd meteen afgestraft. Verdedigend was het vooral Jesse van Oosten bij de snelle mannen in de lijn die zich wist te onderscheiden. Scherpe tackles smoorden vele aanvallen in de kiem. Bij de voorwaartsen waren het vooral Jaap van de Laan en Erik van Dijk die enorm veel vuil werk opknapten.

Een laatste offensief van Feanster bracht de spanning in de wedstrijd nog heel even terug en resulteerde in een klein opstootje. De goed leidende scheidsrechter Peter van der Baan loste dit echter vakkundig op en beide ploegen gingen weer over tot de orde van de dag. Phoenix voerde het tempo nog een aantal keren op waar de goed spelende, maar moegestreden Friezen geen antwoord meer op hadden.

Met uiteindelijk een ruime overwinning voor Phoenix konden beide teams van het aangename voorjaarszonnetje genieten en gemeenschappelijk de wedstrijd nabeschouwen. Voor Phoenix staat zondag een verre uitwedstrijd op het programma. Men moet dan naar Almere om tegen de Bulldogs te spelen. Zij staan momenteel op de laatste plaats en indien Phoenix deze wedstrijd weet te winnen doet men goede zaken in de strijd om lijfsbehoud in de derde klasse.

No Replies to "Rugbyclub DRC Phoenix verrast koploper Feanster"