De Fivel wint kelderkraker van Corenos

De Fivel heeft drie kostbare punten overgehouden aan de ontmoeting met buurman Corenos. De degradatiekraker op het E.J. Keijer Sportpark in Zeerijp eindigde in een 4-2 zege voor het ‘andere Oranje.’ In de tweede helft werd het bij vlagen niet onaantrekkelijke duel tijdelijk stilgelegd door scheidsrechter Brondijk uit Hoogezand. Een gigantische hagelbui dwong iedereen tot het zoeken van enige beschutting. De wedstrijd werd na een onderbreking van zo’n vijf minuten hervat. Daarin viel ook de uiteindelijke beslissing.

Het uitgangspunt voor beide teams was vooraf zo klaar als een klontje. Er zou gewonnen moeten worden om wat afstand van de onderste regionen te kunnen nemen. Aan het fanatisme waarmee de acteurs het duel begonnen waren de belangen wel af te lezen. De overtredingen waren pittig en dat onderkende ook arbiter Martijn Brondijk in Hoogezand. Hij greep een paar keer naar de borstzak om geel uit te delen en voorkwam daarmee meteen dat de tweestrijd in een vroeg stadium zou ontsporen.

Er stonden nog geen tien minuten op de klok toen De Fivel een strafschop kreeg te nemen. Marco Dijk kegelde Laurens Hylkema tegen het kletsnatte Riepster gras en Emiel Bos besloot de elfmetertrap op zich te nemen. Hij maakte geen fout en schoot de bal langs doelman Christiaan Buntjer: 1-0.

De vreugde over de voorsprong duurde niet lang. In de 21e minuut lag de bal opnieuw op de stip maar nu aan de andere kant. Na een hoekschop van Corenos dacht Joran Knot de bal binnen te kunnen koppen. Hij kreeg echter een licht duwtje van Ruben Westenberg, verloor zijn evenwicht en kreeg de bal vervolgens tegen zijn hand. Het fluitsignaal van arbiter Brondijk klonk. Iedereen dacht dat De Fivel een vrije trap zou krijgen, maar de bal werd op elf meter van goalie Sander Steenbergen gelegd. Germen Tamsma nam de aanloop en scoorde 1-1.

De wagen was aan het rollen gebracht, maar rolde voor Corenios de verkeerde kant op. In een tijdsbestek van zo’n vijftien minuten gaven de Roodschoulsters het duel volledig uit handen. Ze stonden tot twee keer toe in verdedigend opzicht niet goed en het hanteren van de buitenspelval werkt alleen maar als iedereen meedoet. De Fivel profiteerde optimaal van de lichtzinnigheid in de defensie van Corenos.
Ruben Westenberg omzeilde alles en iedereen op de rechterkant, liet Buntjer in het luchtledige grijpen en stuurde en passant aanvoerder Kevin Haan het bos in en mikte het leer daarna in de verste hoek: 2-1. Mark Kramers deed er niet veel later nog een schepje bovenop en maakte er 3-1 van. Corenos moest zich even van die dubbele dreun herstellen, maar moest dat in de kleedkamer doen omdat er voor de rust geen echte hoogtepunten meer te noteren vielen.

Terwijl de teams zich voor de tweede helft kwamen melden, gierde de wind schuin over het veld en werden de toeschouwers door de regen gegeseld. Het zou, vanuit het oogpunt van Corenos bekeken, ook op sportief gebied moeten gaan stormen. De bezoekers probeerden het wel, maar toonden zich niet al te inventief in hun pogingen om de oranje muur te slechten. Het lukte Jordan Muller na driekwart wedstrijd wel met een rake kopbal (3-2) en dus was er zowaar weer sprake van spanning.

Trainer Marco Pesiwarissa van Corenos besloot tot een dubbele wissel om nog wat meer druk op de defensie van De Fivel te kunnen uitoefenen. Hij nam daarmee wel risico’s, omdat De Fivel in de omschakeling voor veel gevaar wist te zorgen en daar wisten de gasten zich eigenlijk geen raad mee.

Dat die spanning lang bleef bestaan, was vooral aan de thuisclub te danken. Het verzuimde de wedstrijd vroegtijdig te beslissen en hield Corenos daarmee ongewild in leven. Diep in de tweede helft werd het duel even onderbroken omdat de weergoden zich ook nog even wilden laten gelden. De wind trok flink aan en de hagelstenen vlogen iedereen om de oren. Brondijk vond dat te gortig worden en stuurde iedereen van het veld. De bui verdween net zo snel als hij gekomen was, de zon brak zowaar door en er kon enige tijd later weer gevoetbald worden.

Uiteindelijk wist De Fivel de deur dan toch in het slot te gooien. Een vrije trap op zo’n meter of achttien van het Roodeschoolster doel werd door Thomas van der Veen onberispelijk tegen het nylon geschoten: 4-2. Daarmee was de strijd wel beslist, al kreeg Corenos nog wel zes minuten om iets aan de stand te veranderen. Dat zou niet gebeuren en dus staken Poortinga en zijn mannen drie hele kostbare punten in de knip.

Poortinga: ‘We hebben veel strijd geleverd vandaag en tevens laten zien dat we heel aardig kunnen voetballen, dus eigenlijk hebben we op twee fronten winst geboekt. We kunnen tevreden zijn met dit resultaat, waar in mijn ogen niets op af te dingen valt.’

Pesiwarissa was allesbehalve tevreden over de verrichtingen van zijn manschappen. ‘We hebben vooral de eerste helft slecht gespeeld en achterin teveel onnodige fouten gemaakt. Die tweede en derde goal hadden nooit mogen vallen. Na de 3-2 hebben we te weinig gecreëerd om ergens aanspraak op te kunnen maken. Hier punten pakken was leuk geweest. We zullen de rug moeten rechten, want we gaan een paar lastige weken tegemoet.’

* De Fivel – Corenos 4-2 (3-1). Emiel Bos 1-0 (strafschop); Germen Tamsma 1-1 (strafschop); Ruben Westenberg 2-1; Mark Kramers 3-1; Jordan Muller 3-2; Thomas van der Veen 4-2.

No Replies to "De Fivel wint kelderkraker van Corenos"