Voorbeschouwing amateurvoetbal

Als de weergoden het toelaten staan er voor komend weekeinde weer een aantal interessante voetbalduels op het programma. In de hoogste klasse (1E) uit onze regio ontmoet Winsum op eigen terrein tegenstander Balk. De ploeg van coach Bert Vos heeft nog een appeltje met de Friezen te schillen, want de uitwedstrijd werd eind oktober met 1-0 verloren. De Winsumers hebben het qua resultaten sindsdien een stuk beter gedaan dan hun opponent. Het SV Bedum van trainer Remy van der Wal wacht een ongetwijfeld loodzware klus. In Hoogeveen is koploper HZVV de ploeg die bestreden moet worden. De Bedumers gingen eerder dit seizoen op eigen veld met 1-3 onderuit. Nigel Bakker redde toen de spreekwoordelijke eer.

In 2J kan NEC Delfzijl zichzelf een prima dienst bewijzen door gastheer FC Klazienaveen te kloppen. Het neemt daarmee nog meer afstand van de onderste ploegen. Op het eigen sportpark Centrum wist de ploeg van trainer Kees Pranger met 4-2 te winnen, mede dankzij twee treffers van Elsin Yilmaz. Omlandia gaat op bezoek bij De Weide en kan in ieder geval nog moed putten uit het feit dat er in Ten Boer niet werd verloren (0-0).

SC Loppersum ontvangt in 3C het Asser Achilles ’94, Noordwolde krijgt bezoek van SC Stadspark en Holwierde ontvangt Aduard 2000. Het eens schier onneembare Damster voetbalbolwerk dat tegenwoordig DVC Appingedam heet, zit in zwaar weer. Drie gelijke spelen, elf nederlagen en twee overwinningen staan er genoteerd. En laat een daarvan nou op eigen veld behaald zijn tegen Mamio, de ploeg waar de Damsters zaterdag opnieuw tegenover staan. Het Leenster FC LEO krijgt zaterdag in Warfstermolen laagvlieger De Lauwers tegenover zich. Thuis wist FC LEO met 2-1 te winnen dankzij een treffer van Stan Buikema en een eigen goal.

Hadden we al een keer gezegd dat de 4e Klasse D elke week wel iets biedt om naar uit te kijken? Nou, komend weekeinde is het ook weer raak. Corenos ontvangt in Roodeschool koploper FC Zuidlaren. Het team van trainer Marco Pesiwarissa zal op zoek gaan naar eerherstel na de nederlaag bij De Fivel. Saillant detail is dat Corenos in het Drentse bijna de volle buit wist mee te nemen toen Lars Baar doel trof, maar moest in de slotfase toch nog een tegentreffer (Jordi Hamming) incasseren.

Het punt dat men meenam werd echter gekoesterd en betekende tevens het tot nu toe enige gelijkspel dat de Zuidlaarders moesten toestaan. Het Sauwerder SIOS gaat op bezoek bij het behoorlijk teruggevallen WVV uit Winschoten en vv Poolster gaat zaterdag op jacht naar de achtste zege op rij. Die zou men dan bij slotlicht Westerlee weg moeten halen. Op eigen veld maakten de Spieksters korte metten (8-1) met hun tegenstander, mede dankzij treffers van Johan de Groot (3) en Kevin Bijlsma (2).

Poolster zal hoe dan ook een goed resultaat moeten boeken, wil het een periodetitel op zak steken. Anders kan het zomaar zijn dat RZ Baflo er met de tussentijdse titel vandoor gaat. Daarvoor zal het zelf wel iets moeten laten zien in de thuiswedstrijd tegen Middelstum. De voortekenen zijn gunstig voor de Bafloërs, want in Middelstum wist men met 1-5 te winnen.

En dan is er uiteraard ook nog een derby in deze enerverende klasse. SV De Heracliden ontvangt in Uithuizermeeden buurman De Fivel. De eerste confrontatie tussen beide teams eindigde in een 3-2 overwinning voor het ‘andere Oranje’ van trainer Nik Poortinga. Voor beide ploegen is winst een must, al geldt dat voor SV De Heracliden nog meer dan voor het team uit Zeerijp.

In 5D kan het Zoutkamper Zeester met een gerust hart aan de thuiswedstrijd tegen koploper Lycurgus beginnen. De mannen uit het vissersdorp hebben een periodetitel op zak en kunnen zich voorbereiden op en verlenging van het seizoen. Desondanks valt er nog wel wat eer te behalen, zoals bijvoorbeeld een goed resultaat tegen de aanstaande kampioen. In eigen huis werd het destijds 6-1 voor de Stadjers.

Dat VVSV ’09 punten zal pakken tegen het op de derde plaats staande VVK is een utopie. Het duel tussen de middenmoters Ezinge en Oosterparkers kan nog wel interessant worden. In november wisten de Ezingers met 4-5 te winnen en was Wiebe Leistra met twee treffers de meest scorende speler.

Noordpool UFC ontvangt op eigen kunstgras GRC Groningen. De Uithuizers hebben nog wat goed te maken, want de eerste confrontatie tussen beide teams werd met 2-0 van de stad-Groningers verloren. Klein detail is dat Martijs Delker bij Noordpool UFC de man van de meeste competitiegoals (17) is. Bij de bezoekers heeft Henk de Jong 15 achter zijn naam staan. ZEC gaat op bezoek bij Potetos, dat ongetwijfeld op revanche uit is voor de 3-2 nederlaag die eerder deze competitie in Zandeweer werd geleden.

De hamvraag in 5E is of thuisclub SC Scheemda in staat zal zijn om lijstaanvoerder Wildervank de eerste nederlaag van het seizoen toe te dienen. In november viel er genoeg te genieten tijdens de eerste ontmoeting van dit seizoen, maar werd het uiteindelijk 1-1. Danny Blaauw schoot de Scheemders al na zes minuten op voorsprong, de gelijkmaker kwam van de voet van Nick Siebring.
Door de overwinning van afgelopen weekeinde op SV TEO mogen de Scheemders op winst in de tweede periode blijven hopen, maar dan zal er wel van de koploper gewonnen moeten worden. En dan is men nog afhankelijk van de overige resultaten in deze klasse.

Wagenborger Boys is de ploeg die momenteel de derde plaats bezet houdt en zal deze niet uit handen willen geven. Men krijgt Veendam ’94 op visite, dat op eigen veld met 3-0 van de Boys wist te winnen. Stedum ontvangt BATO op het eigen sportpark aan de Bedumerweg. Hoewel in het verleden behaalde resultaten geen garanties zijn voor de toekomst, moet toch gezegd worden dat de Stedumers eerder dit seizoen weinig (1-7) moeite met de gasten heeft gekend. Siebrand Dijkema scoorde in dat duel maar liefst vijf keer.

Hoewel het gat vier punten bedraagt, zal GEO er alle belang bij hebben dat SC Scheemda lijstaanvoerder Wildervank een loer draait. Om de competitie nog wat spannender te maken, zullen de Garmerwolders dan wel de uitwedstrijd tegen Damacota in winst moeten omzetten. Op eigen veld zegevierde men met 3-2 en dus zou je zeggen dat het geen simpel optelsommetje gaat woden. VVS en SV TEO hebben in deze klasse nog wat goed te maken. Beide teams gingen afgelopen weekend met 4-0 onderuit en staan nu in Oostwold tegenover elkaar. Een rol van betekenis spelen de ploegen deze competitie niet, dus zal het van individuele succesjes moeten komen.

In de 3e Klasse B van het zondagvoetbal draait Siddeburen momenteel een goed seizoen. De Boertjes staan op de derde plaats in de ranglijst, met een voorsprong van twee punten op HSC, al heeft dat dan wel een wedstrijd minder gespeeld. Om het gaatje intact te houden zal er dit weekeinde van SVZ gewonnen moeten worden. In Zeijen eindigde de tweestrijd eerder dit seizoen in een 2-1 zege voor de Drenten. HSC krijgt ZNC tegenover zich en heeft ongetwijfeld de 3-3 van afgelopen najaar nog in het achterhoofd.

Het duel tussen Eenrum en Bakkeveen wordt er eentje tussen twee middenmoters met het zelfde aantal (19) punten. Bakkeveen had daar dertien wedstrijden voor nodig, Eenrum gebruikte negentig minuten meer om tot dat totaal te komen. De Eenrumers zegevierden in het uitduel met 1-2 en hebben dus een ‘psychologisch voordeeltje.’

Nieuweschans en Farmsum gaan nek aan nek in de 5e Klasse D op weg naar misschien wel een mooi slotstuk. Beide teams staan op een totaal van 31 punten, al hebben de grensbewoners wel een beter doelgemiddelde. De Farmsumers reizen af naar DWZ, dat op sportpark Tuikwerd met 4-2 klop kreeg. Reza Fambrene scoorde destijds twee keer. Namens De Wieke Zuidwending deed Elkuran Kryeziu dat toen ook.

Woltersum en Drieborg vechten zondag een achterhoedegevecht uit, terwijl WEO de gastheer is van THOS. Dat wordt het treffen tussen de nummers vier en vijf, waarbij WEO momenteel de vijfde plaats bezet. De Woldendorpers hebben een achterstand van drie punten, maar ook twee wedstrijden minder gespeeld. Daar komt nog bij dat een overwinning de ploeg van trainer Bob Mulder zeer goed zou passen in verband met nacompetitievoetbal. Oldambtster Boys tenslotte vertrekt richting Warffum om de ‘kanaries’ misschien wel een toontje lager te laten zingen. Of dat realistisch is? U mag het zelf bepalen. In Nieuw Scheemda voetbalde Warffum zich fluitend naar een 2-5 overwinning.

No Replies to "Voorbeschouwing amateurvoetbal"